Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

IBM's omsætning styrtdykker for 14. kvartal i træk

IBM's omsætning styrtdykker for 14. kvartal i træk - denne gang med hele 14 procent. Stor omstilling trækker store veksler på selskabet.

IBM kæmper med næb og kløer for at omstille sig til de ændrede markedsvilkår, der i de seneste år for alvor er rullet gennem it-branchen og som har kastet selskabet, der engang var et verdens største og førende it-selskaber, ud i krise.

Det seneste kvartalsregnskab fra IBM understreger, at selskabet langt fra er i mål.

Det viser nemlig for 14. kvartal i træk - årets tredje regnskabskvartal - nedgang i det store selskabs omsætning, der i denne omgang er faldet med 14 procent i forhold til det tilsvarende kvartal i fjor.

IBM omsatte i kvartalet for 19,29 milliarder dollar - 127 milliarder kroner.

Markant fald

Det er selvfølgelig et meget stort beløb - men altså alligevel markant mindre end det sammenlignelige kvartal. Som igen var markant mindre end det samme kvartal året før igen.

IBM peger blandt andet på den stærke dollar som en af årsagerne til det faldende resultat, i det en stærk dollarkurs i regnskabet rammer indtjeningen fra lande uden for USA.

Grundlæggende er problemet dog det samme for IBM, som det har været i nu mere end tre år:

Selskabets transformation væk fra den traditonelle forretning baseret på salg af servere, software og services og over mod en ny verden baseret på cloud computing og intelligente, sammenbundne it-systemer, trækker ud.

Det er samme udfordringer, som andre af de store giganter står med - ikke mindst HP, Oracle og Dell. Sidstnævnte har netop købt server- og virtualiseringskæmpen EMC, hvilket du kan læse mere om her.

IBM's topchefer har hele tiden fastholdt, at transformationen er på rette spor, men at den tager tid - og at det vil være et helt forandret og markant mindre IBM, der venter på den anden side.

Den udlægning er analytikerne ikke ubetinget enig i. Ganske vist vokser IBM's cloud-forretning, men væksten er mindre end det samlede fald i forretningen.

Ifølge analytikerne er sagen kort og godt, at alt andet end meget kraftig vækst i de nye forretningsområder betyder, at IBM taber fodfæste til konkurrenterne.

IBM har alene i 2014 beskåret medarbejderstaben med mere end 51.000 mand eller omkring 12 procent.

Det kan du læse mere om her: IBM har sagt farvel til 51.600 medarbejdere i 2014 - og flere kan være på vej.

Herhjemme har IBM gennem de seneste år også været ramt af transformationen. Således er antallet af medarbejdere i den danske IBM-forretning faldet med mere end 1.000 mand fra 2010 til 2013.

Det kan du læse mere om her: Derfor er der blevet 1.000 færre ansatte i IBM Danmark.

IBM, der ellers historisk har tjent styrtende med penge, er tvunget til omstillingen, som imidlertid trækker tænder ud på den gigantiske organisation med mange traditioner og veletablerede værdier, som gør den svær at dreje.

IBM søger samtidig masser af nye folk med nye kompetencer inden for vækstområder som cloud, analytics, sikkerhed, social og mobile.

Blandt andet søger IBM folk i en afdeling i Malmø, hvilket du kan læse mere om her: IBM klar til at masseansætte it-folk: Skal bruge 300 medarbejdere til nyt udviklingscenter i Malmø

IBM var engang verdens mægtigste it-selskab, og derfor har selskabets nuværende kurs-ændring fået stor bevågenhed.

Stor nedskæring

Det anerkendte business-magasin Forbes mente i januar at vide, at IBM over tid ville fyre op mod 100.000 medarbejdere som led i kurs-ændringen.

Det afviste IBM blankt, og betegnede oplysningerne som 'latterlige.'

Den nye opgørelser underbygger imidlertid påstanden om, at IBM er i gang med en stor nedskalering.

Du kan læse mere om, hvorfor der i IBM ikke er nogen vej uden om yderligere nedskæringer på medarbejdersiden her: Derfor er der ingen vej uden om gigantisk fyringsrunde i IBM

Læs også:

IBM klar med ny storsatsning: 2.000 konsulenter skal arbejde med vild fremtidsteknologi

IBM kaster milliarder af kroner ind i stor redningsplan.

IBM Danmark om ny IBM-storsatsning: "Vi mener, at vi har knækket koden"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere