Artikel top billede

Kendt CMS under voldsomt angreb kort efter udsendt patch - webmasterne var gået hjem

Websider, der kører på det populære CMS Joomla, blev angrebet få timer efter, at en udsendt patch afslørede kritiske sårbarheder.

Det populære CMS Joomla er i øjeblikket udsat for en bølge af angreb.

Den kommer, efter at Joomla-organisationen i sidste uge sendte en sikkerhedsopdatering ud, der skulle lukke en alvorlig sårbarhed i Joomla 3.x, SQL injection (CVE-2015-7858).

Det skyldes, at de kriminelle i forbindelse med opdateringen til Joomla som alle andre kan læse om de sårbarheder, der blev lappet - og derfor siden offentliggørelsen har forsøgt at udnytte hullerne på de Joomla-sider, der endnu ikke er blevet lappet.

Det skriver Daniel Cid, der er stifter og teknisk chef i sikkerhedsvirksomheden Sucuri.

I et blogindlæg forklarer han, at angrebene begyndte kort efter, at sårbarheden var offentliggjort i forbindelse med opdateringen.

"Inden for fire timer efter den første offentliggørelse fra Joomla og Trustwave, så vi direkte angreb mod to meget populære Joomla-sider, der benytter vores netværk," skriver sikkerhedsfirmaet.

Webmastere var gået hjem

"Det skræmmende er, at ingen af disse sider var blevet lappet på daværende tidspunkt. Afsløringen skete en torsdag eftermiddag (aften i Europa), hvor mange webmastere allerede var gået hjem," forklarer Daniel Cid.

Han beskriver, hvordan sikkerhedsfirmaet kort efter udsendelsen af Joomla-opdateringen begyndte at registrere, at hackerne scannede nettet for sårbare Joomla-sider.

I løbet af weekenden tog angrebene til, og flere forskellige angrebsmetoder blev taget i brug af de it-kriminelle.

"Dataene fortæller os, at den gennemsnitlige webmaster har mindre 24 timer til at lukke hullet efter en alvorlig offentliggørelse som denne. Det er for det gennemsnitlige site (lille eller mellemstor). Hvis du har en populær side, har du kun et par timer fra offentliggørelse til angreb, og du er nødt til at reagere hurtigt."

Joomla hører sammen med Wordpress og Drupal til blandt verdens mest populære open source-baserede CMS-løsninger, og anvendes på mange tusinde sider alene her i Danmark.

Læs også:

Flere af de store CMS'er ramt af sårbarhed

Pas på: Mere end 250 danske websider spreder ramsomware
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere