Kendt CMS under voldsomt angreb kort efter udsendt patch - webmasterne var gået hjem

Websider, der kører på det populære CMS Joomla, blev angrebet få timer efter, at en udsendt patch afslørede kritiske sårbarheder.

Det populære CMS Joomla er i øjeblikket udsat for en bølge af angreb.

Den kommer, efter at Joomla-organisationen i sidste uge sendte en sikkerhedsopdatering ud, der skulle lukke en alvorlig sårbarhed i Joomla 3.x, SQL injection (CVE-2015-7858).

Det skyldes, at de kriminelle i forbindelse med opdateringen til Joomla som alle andre kan læse om de sårbarheder, der blev lappet - og derfor siden offentliggørelsen har forsøgt at udnytte hullerne på de Joomla-sider, der endnu ikke er blevet lappet.

Det skriver Daniel Cid, der er stifter og teknisk chef i sikkerhedsvirksomheden Sucuri.

I et blogindlæg forklarer han, at angrebene begyndte kort efter, at sårbarheden var offentliggjort i forbindelse med opdateringen.

"Inden for fire timer efter den første offentliggørelse fra Joomla og Trustwave, så vi direkte angreb mod to meget populære Joomla-sider, der benytter vores netværk," skriver sikkerhedsfirmaet.

Webmastere var gået hjem
"Det skræmmende er, at ingen af disse sider var blevet lappet på daværende tidspunkt. Afsløringen skete en torsdag eftermiddag (aften i Europa), hvor mange webmastere allerede var gået hjem," forklarer Daniel Cid.

Han beskriver, hvordan sikkerhedsfirmaet kort efter udsendelsen af Joomla-opdateringen begyndte at registrere, at hackerne scannede nettet for sårbare Joomla-sider.

I løbet af weekenden tog angrebene til, og flere forskellige angrebsmetoder blev taget i brug af de it-kriminelle.

"Dataene fortæller os, at den gennemsnitlige webmaster har mindre 24 timer til at lukke hullet efter en alvorlig offentliggørelse som denne. Det er for det gennemsnitlige site (lille eller mellemstor). Hvis du har en populær side, har du kun et par timer fra offentliggørelse til angreb, og du er nødt til at reagere hurtigt."

Joomla hører sammen med Wordpress og Drupal til blandt verdens mest populære open source-baserede CMS-løsninger, og anvendes på mange tusinde sider alene her i Danmark.

Læs også:

Flere af de store CMS'er ramt af sårbarhed

Pas på: Mere end 250 danske websider spreder ramsomware

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
TDC trak sig fra fiberudrulning og smækkede med døren i Slagelse Kommune: Nu graver TDC igen i kommunen
Efter flere måneders stridigheder mellem TDC og Slagelse Kommune valgte teleselskabet af afblæse fiberudrulningen i byen. Nu viser det sig, at Danmarks største teleselskab igen graver fibernet ned i kommunen.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Når du skal designe, udvikle og implementere dokumenter i Dynamics 365
I dette whitepaper får du et overblik over de forskellige muligheder, der findes, når du skal designe, udvikle og implementere eksterne ERP-dokumenter i Dynamics 365 for Finance and Operations. I dokumentet kan du blandt andet se en sammenligning mellem Lasernet og en række andre løsninger. Bag whitepaperet står Tabellae, der over de seneste ni år har arbejdet med mere end 500 ERP-projekter og som har stor indsigt i Lasernet Output Management-systemet fra Formpipe Software.