Artikel top billede

Kendt CMS under voldsomt angreb kort efter udsendt patch - webmasterne var gået hjem

Websider, der kører på det populære CMS Joomla, blev angrebet få timer efter, at en udsendt patch afslørede kritiske sårbarheder.

Det populære CMS Joomla er i øjeblikket udsat for en bølge af angreb.

Den kommer, efter at Joomla-organisationen i sidste uge sendte en sikkerhedsopdatering ud, der skulle lukke en alvorlig sårbarhed i Joomla 3.x, SQL injection (CVE-2015-7858).

Det skyldes, at de kriminelle i forbindelse med opdateringen til Joomla som alle andre kan læse om de sårbarheder, der blev lappet - og derfor siden offentliggørelsen har forsøgt at udnytte hullerne på de Joomla-sider, der endnu ikke er blevet lappet.

Det skriver Daniel Cid, der er stifter og teknisk chef i sikkerhedsvirksomheden Sucuri.

I et blogindlæg forklarer han, at angrebene begyndte kort efter, at sårbarheden var offentliggjort i forbindelse med opdateringen.

"Inden for fire timer efter den første offentliggørelse fra Joomla og Trustwave, så vi direkte angreb mod to meget populære Joomla-sider, der benytter vores netværk," skriver sikkerhedsfirmaet.

Webmastere var gået hjem

"Det skræmmende er, at ingen af disse sider var blevet lappet på daværende tidspunkt. Afsløringen skete en torsdag eftermiddag (aften i Europa), hvor mange webmastere allerede var gået hjem," forklarer Daniel Cid.

Han beskriver, hvordan sikkerhedsfirmaet kort efter udsendelsen af Joomla-opdateringen begyndte at registrere, at hackerne scannede nettet for sårbare Joomla-sider.

I løbet af weekenden tog angrebene til, og flere forskellige angrebsmetoder blev taget i brug af de it-kriminelle.

"Dataene fortæller os, at den gennemsnitlige webmaster har mindre 24 timer til at lukke hullet efter en alvorlig offentliggørelse som denne. Det er for det gennemsnitlige site (lille eller mellemstor). Hvis du har en populær side, har du kun et par timer fra offentliggørelse til angreb, og du er nødt til at reagere hurtigt."

Joomla hører sammen med Wordpress og Drupal til blandt verdens mest populære open source-baserede CMS-løsninger, og anvendes på mange tusinde sider alene her i Danmark.

Læs også:

Flere af de store CMS'er ramt af sårbarhed

Pas på: Mere end 250 danske websider spreder ramsomware
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere