Direktør i Netcompany, André Rogaczewski, er træt af at høre, at statens it-opgaver er for komplekse for mindre softwarehuse.

Netcompany kigger sultent på udfaldet af statens CSC-opgør: Vi kan løse opgaven til halv pris

Statens opgør med de store it-leverandører som CSC, IBM og KMD er sød musik i ørene på danske it-selskaber. Netcompany ser frem til at byde på statslige it-løsninger, der kan blive bedre, markant billigere og ikke mindst fremtidssikre, lyder det fra topchef André Rogaczewski.

Det danske it-selskab Netcompany kigger sultent på det opgør, som staten har igangsat for at komme ud af sine længerevarende legacy-kontrakter med blandt andre CSC.

Netcompany er dermed i samme båd som mange andre danske it-udviklingshuse, som Computerworld har talt med.

Båden har indstillet kursen mod statslige kontrakter på store udviklingsopgaver hos blandt andet Skat og Rigspolitiet, hvor der kan scores store trecifrede millionkontrakter.

Det kan du læse mere om her: Det handler statens opgør med de store leverandører i virkeligheden om

"Opgøret, som I kalder det, er jo en helt naturlig konsekvens af, at staten gerne vil kunne afsøge markedet og indføre reel konkurrence, så Danmark kan få leveret billigere og bedre systemer," forklarer direktør i Netcompany, André Rogaczewski, til Computerworld.

"Jeg er personligt virkelig træt af at høre, at udefrakommende it-selskaber ikke kan løse statslige opgaver på grund af kompleksiteten. Vi og andre selskaber har leveret offentlige løsninger på tidligere monopolsystemer i kommunerne, så selvfølgelig kan vi også til det staten," fortsætter han.

Kan spare op mod 50 procent
Netcompany-direktøren fortæller, at hans selskab blandt andet har leveret Motorregister-løsningen til Skat i 2010; en kontrakt som Netcompany siden har genvundet i et nyt udbud.

Ligeledes har selskabet sammen med andre danske it-huse leveret en masse løsninger til kommunerne, hvor KMD tidligere havde monopol.

Situationen i staten er i André Rogaczewskis optik ikke anderledes, end den var ude i kommunerne, inden kommunernes 'nye' it-selskab Kombit anlagde en helt ny rammearkitektur. 

Læs også: Ny Kombit-direktør: At bryde KMD's monopol er min vigtigste opgave

"Udviklingen i de sidste to til tre år har vist, at flere selskaber kan håndtere såkaldt komplekse opgaver i kommunerne. Du skal ikke komme og sige, at skattesystemer er mere komplekse end udbetaling af børnepenge eller at erstatte KMD Sag," siger han og fortsætter:

"Jeg vurderer umiddelbart, at vi kan levere løsninger på nye teknologiplatforme, der er op til 30 til 50 procent billigere end de nuværende i staten. Samtidig kan disse løsninger nemmere udskiftes, hvis en anden leverandør vinder et genudbud."

Dermed har André Rogaczewski også sagt, at han ønsker fuld konkurrence på statslige it-opgaver i lighed med den udvikling, vi ser ude i kommunerne.

Læs også: Sådan kan Skat og Rigspolitiet slippe ud af det ulykkelige ægteskab med CSC

"Hos Netcompany har vi da tænkt os at komme ind alle mulige steder i staten. Lad os få konkurrencen op at stå, og lad så de bedste selskaber med de bedste løsninger vinde opgaverne," lyder det fra Netcompany-direktøren.

Statens nye opgave som kunde
At der kan komme åben konkurrence med lovninger om fleksible systemer, betydeligt lavere priser og bedre brugeroplevelser, forudsætter ifølge André Rogaczewski en række ting internt i staten.

"Staten skal se at komme ud af sine legacy-kontrakter, og det kan ikke gå hurtigt nok," fastslår han.

Dernæst skal staten ifølge Netcompany-direktøren indtage en anden og mere aktiv rolle som kunde, end den vi kender i dag, hvor it-leverandørerne med tre-bogstavsforkortelser ofte skal slås med telefonbogstykke kravspecifikationer.

"Staten skal have teknisk viden og forretningsforståelse nok til at kunne stille de rigtige opgaver, hvor der konstant skal være handling bag ordene, opfølgning og konsekvens for de leverandører, der sløser med opgaverne," mener han.

"Med Kombit som rollemodel skal staten have en rammearkitektur på plads, hvor leverandørernes løsninger er plug in og plug out, så andre it-virksomheder kan videreudvikle et system, der har de rigtige snitflader til andre statslige systemer," fortsætter André Rogaczewski.

Læs også: Dansk it-firma: Sådan bankede vi KMD i fem ud af seks udbud

Således vil han gøre op med 1990'ernes tilgang til systemopbygningen, hvor lovgivningen og forretningsregler nærmest blev hardkodet ned i systemerne - og hvor systemerne så at sige blev bygget ovenpå hinanden og dermed gjort indbyrdes afhængige.

"Staten skal simpelthen have adskilt forretning, lovgivning og teknologi fra hinanden, så eksempelvis lovændringer kan tilføjes meget nemmere og løbende. Dette forudsætter så, at man har en plan for, hvordan data kan flyde fra de gamle til de nye systemer," vurderer André Rogaczewski.

Han anser ikke en big bang-løsning med en totaludskiftning på én gang eller en statslig insourcing af alt for mange løsninger som en farbar vej, da innovationen sker ude i it-selskaberne.

"Kombit har vist vejen frem for, at det kan lade sig gøre (at gøre op mod monopolsystemer, red). Staten skal derfor kigge på de systemer, som trænger mest til udskiftning, og lad os så få moderniseret systemerne et for et," runder André Rogaczewski af.

Computerworld har spurgt CSC om selskabets reaktion på statens planer med at gøre op med legacy-systemerne, men CSC har ingen kommentarer.

Læs også:
Hemmeligt dokument afslører: Staten forbereder stor-opgør med CSC som offentlig kæmpe-leverandør

Overblik: CSC har fået forlænget store offentlige it-ordrer i 19 år uden lovpligtige udbud

Skatteministeriets nye it-projekt kan komme til at ramme KMD, IBM og CSC hårdt

Computerworld
Muligt Apple-kup: Der er tre gode grunde til, at iPhone 12 kan blive usædvanlig billig
Apple løfter sløret for et nyt kuld af smartphones i aften. Der kan komme en mindre prisbombe iblandt dem.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Har du evnerne og værktøjerne til at reagere hurtigt nok på nye input?
Det er uden tvivl et centralt succesparameter at have evnen og værktøjerne til at kunne reagere hurtigt og effektivt på vildtvoksende markeder. Vi har i løbet af 2020 lært, at der kan ske store ændringer, så derfor handler det især om at kunne handle hurtigere end nogensinde før. Det kræver i høj grad om at kunne tænke, analysere og organisere sig på nye måde og til nye markeder. Det handler om at være omstillingsparat, og det kræver i den grad både indsigt, en klar strategi og at organisationen kan anvende teknologi og data i nye sammenhænge. Forventningerne til værktøjerne og evnerne stiger, når de enkelte forretningsområder har brug for aktuelle data, og med de rigtige platforme og værktøjer bliver din virksomhed klædt på til, at kunne reagere hurtigere end nogensinde før. I dette whitepaper kan du, med udgangspunkt i en række IDC-analyser og modeller, få et tydeligt overblik over, hvordan en moderne analytics platform kan hjælpe din organisation.