Artikel top billede

Overvågning via dit teleselskab: Sessionslogningen er på vej tilbage

Justitsminister Søren Pind (V) vil have genindført den sessionslogning, som EU ellers har erklæret for ugyldig. Den danske telebranche er rystet. Men vi er nødt er til at modernisere, mener Søren Pind. Se her hvorfor.

Da direktør i Teleindustrien, Jacob Willer, fredag gik ind af døren til Justitsministeriet, var det med sommerfugle i maven.

Gennem mange måneder har han og hans medlemmer i Teleindustrien forsøgt af få Justitsministeriet i tale. Men uden held.

Men pludselig ligger der en mødeindkaldelse på hans bord. En invitation med meget kort varsel.

Læs mere her: Hasteindkaldt af Justitsministeriet: Dansk telebranche frygter lyn-proces om logning i Danmark

Teleselskabernes brancheforening har været bekymrede for en genindførsel af sessionslogningen, der ellers var blevet afskaffet i 2014.

Rystet direktør

Da Jacob Willer ringer til Computerworld efter mødet, er han rystet over det, der var sket.

"Man vil genindføre sessionslogningen i noget, som vi vurderer til at være en skærpet form," fortæller han.

'Der bliver tale om totalovervågning af alle aktiviteter fra hver enkelt internetbruger, på trods af, at EU har erklæret denne form for overvågning i strid med lovgivningen."

Læs også: Massiv internet-overvågning kan udløse kæmperegning til staten

Han peger på, at der er tale om en meget massiv overvågning, der skal foretages hos teleselskaberne.

Ud over det arbejde, kommer samme industri til at betale en klækkelig sum for at opfylde Justitsminister Søren Pinds (V) nye logningsønsker.

"Det er lidt tidligt endnu, men det skal nok komme til at koste over 400 millioner kroner," lyder Jacob Willers vurdering.

Penge som han hellere havde set blive brugt til at bygget mere solide net til telefoni og bredbånd.

Ny tid, nye regler

Genindførslen er blandt andet kommet efter et ønske fra politiet, der gerne ser logningen komme tilbage igen i et forsøg på at bekæmpe kriminalitet.

"I dag logges oplysninger om, hvilke telefonnumre der har ringet til hinanden på hvilket tidspunkt. Hvis man bruger internetbaseret telefoni som Messenger, Skype eller iMessage, bliver oplysningerne ikke logget," siger Søren Pind til Ritzau.

"I den tid vi lever i, nytter det ikke. Derfor må vi modernisere reglerne om logning, og det gør vi i dialog med branchen, siger justitsministeren," fortsætter han.

Telebranchen mener dog ikke, at der har været tale om en dialog i forbindelse med den nye sessionslogning.

Før fredagens møde fortalte Jacob Willer således, at han netop frygtede den lyn-proces, der ser ud til at blive skudt i gang nu.

Logningsdirektivet blev underkendt af EU-domstolene sidste år og i den forbindelse skrev EU-domstolen blandt andet om den danske logning:

"Direktivet indebærer et meget omfattende og særligt alvorligt indgreb i den grundlæggende ret til respekt for privatlivet og til beskyttelse af personoplysninger, uden at dette indgreb er begrænset til det strengt nødvendige."

og

"Domstolen finder, at direktivet ved at stille krav om lagring af disse data og ved at give de kompetente nationale myndigheder adgang til disse i særligt alvorlig grad gør indgreb i den grundlæggende ret til respekt for privatliv og beskyttelse af personoplysninger."

Læs også: Domstol ikke i tvivl: Logningsdirektiv er ugyldigt

Forslag i høring

Men nu vil justitsminister Søren Pind altså have ordningen indført igen.

Han er klar til at sende et lovforslag om ordningen i høring i Folketingen.

Sessionslogning betyder, at hver eneste borgers adfærd på nettet vil blive overvåget - ifølge branchen gennemsnitligt mere end én gang i minuttet.

Flere partier som Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre er dog skeptiske overfor logningen. På Radikale Venstres Facebook-side kan man eksempelvis læse:

"Det (logningen, red.) vil være et brud med borgernes ret til privatliv og er ganske enkelt ikke en retsstat værdig."

Samt:

"Vi opfordrer regeringen til at skrinlægge alle tanker om konstant og systematisk overvågning af alle danskeres adfærd på internettet - den såkaldte sessionslogning."

Heller ikke regeringens støtteparti Liberal Alliance er tilhænger af ideen.

"Vi lever i et liberalt demokrati, og der skal det være et grundlæggende princip, at man respekterer privatlivets fred. Der hører masseovervågning af borgere, der ikke er mistænkt for noget som helst kriminelt, ingen steder hjemme," siger it-ordfører Christina Egelund til DR.

Læs også:
Domstol ikke i tvivl: Logningsdirektiv er ugyldigt

Få overblikket: Alle disse steder bliver du overvåget

Hasteindkaldt af Justitsministeriet: Dansk telebranche frygter lyn-proces om logning i Danmark




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere