Artikel top billede

Derfor er kampen mellem Apple og FBI langt fra slut

Privacy-kampen mellem Apple og de amerikanske myndigheder vil fortsætte mange år endnu, og Apple kan ende som taberen.

Computerviews: Det amerikanske forbundspoliti FBI oplyste sent mandag aften dansk tid, at det vil droppe den igangværende retssag mod Apple.

Det kunne altså umiddelbart tyde på, at den kontroversielle styrkeprøve mellem på den ene side den amerikanske regering og på den anden side verdens måske mest magtfulde virksomhed har fundet en afgørelse. 

Men freden er kun midlertidig. For kampen mellem Apple og FBI er langt fra slut - den vil fortsætte mange år endnu.  

Derfor vil kampen fortsætte

Det skyldes, at Apple har trukket fronterne så hårdt op, at det bliver noget nært umuligt for den californiske virksomhed at se stiltiende til, mens FBI hacker dets produkter. 

For Apple har i utvetydige vendinger gjort det klart for alle, at spørgsmålet om brugernes privatliv er af dyb principiel betydning.

Vi fik senest syn for sagen, da Apples administrerende direktør, Tim Cook, ved en produktpræsentation for nylig gjorde det klart, at han ikke har i sinde af efterkomme FBI's krav. 

"Vi mener, at vi har et ansvar for at beskytte jeres data og beskytte jeres privatliv. Det er noget, som vi både skylder vores kunder og vores land. Denne sag kommer til at få indflydelse på os alle sammen, og vi kommer ikke til at vige fra det ansvar, der hviler på os," sagde Tim Cook. 

Apple har desuden sagt meget tydeligt, at FBI's krav om at få adgang til iPhones i sidste ende vil skade sikkerheden for alle iPhone-brugere og underminere grundlæggende frihedsrettigheder. 

Tim Cook har kaldt perspektiverne for både skræmmende og isnende. 

Det er derfor på alle måder usandsynligt, at Apple blot lydigt vil acceptere, at FBI hacker de sikkerhedsforanstaltninger, som Apple har udstyret sine telefoner med.  

Læs også: Her er grunden til at Apple siger "rend og hop" til FBI

FBI er tavs om metode

Apple har gennem de seneste år kontinuerligt forstærket sikkerheden i sine produkter, og de seneste måneders vil givetvis få Apple til speede denne udvikling op, og vi kan derfor forvente, at virksomheden vil sætte ind på at få lukket for de sårbarheder, som FBI har udnyttet.

Indtil videre har FBI dog afvist at oplyse, hvilken metode, der er blevet anvendt til at hacken den omstridte iPhone. 

Mark Bartolomew, der er jura-professor ved universitetet SUNY Buffalo Law School, mener, at Apple derfor kan blive tvunget til at gå rettens for at få adgang til oplysninger om, hvilke sårbarheder, som FBI har udnyttet.  

"Apple vil forfølge sagen retsligt, og jeg ved ikke, hvor det her vil ende," siger Mark Bartolomew til Washington Post.

Våben-kapløb fortsætter

Vi kan derfor imødese en udvikling, hvor vi de næste år vil opleve et privacy-kapløb mellem på den ene side Apple og på den anden side verdens regeringer.

Her vil vi se, at Apple vil fortsætte med at styrke sikkerheden på sine enheder, mens myndighederne i USA og givetvis også andre lande vil sætte alt ind på at kunne få adgang til verdens knap 1 milliard aktive iOS-enheder.

Derfor er det med stor sandsynlighed blot et spørgsmål om tid, før vi igen står i en situation, hvor FBI må gå rettens vej for at få adgang til data på en iPhone. 

Kampen for privacy er svær at vinde

Apple må dog forberede sig på, at virksomheden i fremtiden kan blive konfronteret med sager, hvor principielle argumenter er noget nær nytteløse.

For hvad gør Apple, hvis USA ellers dets allierede i fremtiden bliver ramt af et endnu større terrorangreb, hvor myndighederne får brug for at oplåse en iPhone. Denne gang måske i en sag, hvor der er medskyldige på fri fod. 

Ja, det er et tænkt scenarie. Men desværre ikke et urealistisk scenarie med tanke på de seneste terrorangreb i Paris og Bruxelles.

Vil Apple i den situation kunne modstå den overvældende pres, som virksomheden vil mødt med fra myndighedere og offentligheden, eller vil myndighederne i sidste ende få sin vilje? 

Læs også:
Sådan kan FBI have hacket omstridt iPhone 

FBI tvangsåbner iPhone uden om Apple - dropper retssag mod Apple