Artikel top billede

EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager får formentlig set en del til Googles europæiske topchef Matt Brittin i de kommende år. Foto: Mads Elkær.

Avis: EU på vej med største bøde nogensinde til Google: Skal betale 22 milliarder kroner for misbrug

EU er på trapperne med den største bøde nogensinde i langstrakt monopolsag mod Google. Læs her, hvad der er på spil i den spegede sag.

Efter syv års EU-efterforskning omkring monopolmisbrug i Googles søgemaskine er EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R) på vej med en rekordstor bøde til søgegiganten.

Ifølge den britiske avis Sunday Telegraph skulle Google stå til en bøde på omkring 22 milliarder kroner, hvilket vil være den største sum, som et selskab nogensinde har skullet spytte i EU-bødekassen.

Beløbet er således næsten det dobbelte af den pris, som Lenovo for få år siden købte hele IBM's serverforretningen for - eller 11 gange den pris, som KMD oprindeligt blev solgt for i 2008.

Det kan du læse mere om her: KMD solgt til kapitalfond.

Sunday Telegraph citerer kilder tæt på EU-beslutningen for, at afgørelsen forventes at falde inden sommerferien.

De anonyme kilder understreger samtidig over for avisen, at sagen endnu ikke er helt afsluttet,

Det nævnes i samme åndedrag, at bøden kan flyve helt op over 45 milliarder kroner, som svarer til 10 procent af den årlige omsætning.

Google har ikke ønsket at kommentere sagen over for avisen, ligesom Googles danske afdeling ikke har kommentarer til Computerworld vedrørende en mulig rekordbøde. 

Slår Intel og Microsofts bøder

Konkret er Google i den syv år lange sag anklaget for at have misbrugt sin monopollignende status på søgemarkedet til at promovere sine egne services inden for eksempelvis rejser og shopping.

Margrethes Vestagers forgænger som EU-konkurrencekommissær, Joaquín Almunia, har igennem årene forsøgt tre gange at indgå forlig med Google, men altså uden held.

Hvis EU inden for få uger sender Google en bøde på 22 milliarder kroner, som Sunday Telegraphs kilder melder om, bliver det med afstand den største EU-bøde nogensinde.

For to år siden måtte chipgiganten Intel til lommerne i en rabatsag og betale otte milliarder kroner i bøde.

Microsoft har også tidligere spyttet flere milliarder i bødekassen for at bundle medieafspillere og styresystemer i bestræbelserne på at holde konkurrenter ude af markedet.

Det kan du læse mere om her: EU-bøde til Microsoft: 3,7 milliarder kroner

Kan blive meget værre

Udover den syv år gamle sag om misbrug af sin monopolstatus på søgemarkedet, er Google godt i gang med at blive hevet igennem EU's konkurrencemaskineri i endnu en sag.

I April vedtog EU-Kommissionen med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen et anklageskrift mod it-giganten for konkurrencemisbrug i styresystemet Android.

Det kan du læse mere om her: Overblik: Sådan hænger EU's kæmpesag mod Google sammen: Flere vigtige spørgsmål står åbne

Igen i denne sag kan Google risikere at skulle betale op mod 10 procent af sin globale omsætning,

"Kommissionen har underrettet Google om, at den foreløbig er af den opfattelse, at selskabet, i strid med EU's konkurrenceregler, har misbrugt sin dominerende stilling ved at indføre restriktioner for producenter af Android-enheder og mobilnetoperatører," lød det i april, da Android-sagen blev officielt indledt.

Du kan her læse mere detaljeret om, hvad EU anklager Google for i Android-sagen: EU åbner stor Android-sag mod Google

Læs også:
Margrethe Vestager stopper teleopkøb til 100 milliarder kroner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere