Artikel top billede

EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager har i dag vendt tomlen nedad for et stort teleopkøb i Storbritannien. (Foto: Mads Elkær)

Margrethe Vestager stopper teleopkøb til 100 milliarder kroner

EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager blokerer blokeret for et kæmpe teleopkøb i Storbritannien. Læs her, hvorfor den danske kommissær nægter at leade 3's ejer købe O2.

EU's danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R) har onsdag sat bremsen i for, at teleselskabet Telefonicas britiske brand O2 kan blive solgt til teleselskabet 3's hovedejer, Hutchison.

Sammensmeltningen af de to mobiloperatører ville ifølge EU kreere en alt for stor mobilspiller på det britiske marked, som med tiden kunne reducere kundernes valgfrihed med hensyn til valg af mobiloperatør og med tiden hæve priserne.

Afvisningen bunder i, der på det britiske mobilmarked kun ville være to udfordrere i form af BT-ejede EE og Vodafone til det nye superselskab bestående af O2 og 3 (kaldet 'Three').

"Hvis vi tillod, at Hutchison kunne købe O2 på de betingelser, som er blevet foreslået, ville det have været dårligt for britiske mobilkunder og dårligt for den britiske mobilindustri," forklarer Margrethe Vestager i en pressemeddelelse fra EU.

Hutchison har ellers lovet at holde priserne nede, hvis selskabet kunne få lov til at købe O2, som du kan læse mere om her: Teleselskab lover at holde mobilpriserne i ro hvis kæmpe-opkøb bliver godkendt

Undersøgt i et halvt år

Nyheden om, at Hutchison ville købe O2, dukkede op sidste forår.

I oktober gik EU med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen så i gang med at undersøge handlen i detaljer, hvor konklusionen i dag altså er blevet, at EU ikke godkender opkøbet.

Det nye superselskab, som altså nu er røget i vasken, ville med Hutchisons opkøb af O2 til knap 100 milliarder kroner sidde på næsten halvdelen af det britiske mobilmarked.

Udover frygten for stigende priser og færre valgmuligheder for kunderne, begrunder EU afvisningen i godkendelse af opkøbet med, at det ville forværre udviklingen i den britiske mobilinfrastruktur såvel som at begrænse konkurrenter i at leje sig ind på mobilenetværk.

"Vi ønsker, at mobilindustrien skal være konkurrencedygtig, så kunderne kan nyde godt af de innovative mobilservices til fair priser og på netværk i høj kvalitet. Formålet med EU's fusionskontrol er at sørge for, at sammenlægninger ikke svækker konkurrencen på bekostning af forbrugere og virksomheder," forklarer Margrethe Vestager i pressemeddelelsen fra EU.

Går i flæsket på tech-giganter

Det mulige Hutchison-opkøb af O2 er langtfra første gang, at Margrethe Vestager forpurrer en tele-sammensmeltning, hvilket også var tilfældet med Telenor og Telias fusion i Danmark.

Det kan du læse mere om her: Margrethe Vestagers byttehandel: Krævede oprettelsen af nyt teleskab for Telia-Telenor-fusion

Herudover har den danske konkurrencekommissær gjort sig særdeles bemærket i nogle højtprofilerede sager mod Google.

Det kan du læse mere om her: Stor EU-sag på vej mod Google: Sådan reagerer Google på beskyldningerne

Til gengæld gled en anden stor handel på det britiske telemarked glat igennem, da det tidligere statsejede teleselskab BT tidligere på året gaflede EE for den nette sum af 123 milliarder kroner, som du kan læse her: Europæisk teleopkøb til 123 milliarder kroner er faldet på plads
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere