Artikel top billede

EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager har i dag vendt tomlen nedad for et stort teleopkøb i Storbritannien. (Foto: Mads Elkær)

Margrethe Vestager stopper teleopkøb til 100 milliarder kroner

EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager blokerer blokeret for et kæmpe teleopkøb i Storbritannien. Læs her, hvorfor den danske kommissær nægter at leade 3's ejer købe O2.

EU's danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R) har onsdag sat bremsen i for, at teleselskabet Telefonicas britiske brand O2 kan blive solgt til teleselskabet 3's hovedejer, Hutchison.

Sammensmeltningen af de to mobiloperatører ville ifølge EU kreere en alt for stor mobilspiller på det britiske marked, som med tiden kunne reducere kundernes valgfrihed med hensyn til valg af mobiloperatør og med tiden hæve priserne.

Afvisningen bunder i, der på det britiske mobilmarked kun ville være to udfordrere i form af BT-ejede EE og Vodafone til det nye superselskab bestående af O2 og 3 (kaldet 'Three').

"Hvis vi tillod, at Hutchison kunne købe O2 på de betingelser, som er blevet foreslået, ville det have været dårligt for britiske mobilkunder og dårligt for den britiske mobilindustri," forklarer Margrethe Vestager i en pressemeddelelse fra EU.

Hutchison har ellers lovet at holde priserne nede, hvis selskabet kunne få lov til at købe O2, som du kan læse mere om her: Teleselskab lover at holde mobilpriserne i ro hvis kæmpe-opkøb bliver godkendt

Undersøgt i et halvt år

Nyheden om, at Hutchison ville købe O2, dukkede op sidste forår.

I oktober gik EU med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen så i gang med at undersøge handlen i detaljer, hvor konklusionen i dag altså er blevet, at EU ikke godkender opkøbet.

Det nye superselskab, som altså nu er røget i vasken, ville med Hutchisons opkøb af O2 til knap 100 milliarder kroner sidde på næsten halvdelen af det britiske mobilmarked.

Udover frygten for stigende priser og færre valgmuligheder for kunderne, begrunder EU afvisningen i godkendelse af opkøbet med, at det ville forværre udviklingen i den britiske mobilinfrastruktur såvel som at begrænse konkurrenter i at leje sig ind på mobilenetværk.

"Vi ønsker, at mobilindustrien skal være konkurrencedygtig, så kunderne kan nyde godt af de innovative mobilservices til fair priser og på netværk i høj kvalitet. Formålet med EU's fusionskontrol er at sørge for, at sammenlægninger ikke svækker konkurrencen på bekostning af forbrugere og virksomheder," forklarer Margrethe Vestager i pressemeddelelsen fra EU.

Går i flæsket på tech-giganter

Det mulige Hutchison-opkøb af O2 er langtfra første gang, at Margrethe Vestager forpurrer en tele-sammensmeltning, hvilket også var tilfældet med Telenor og Telias fusion i Danmark.

Det kan du læse mere om her: Margrethe Vestagers byttehandel: Krævede oprettelsen af nyt teleskab for Telia-Telenor-fusion

Herudover har den danske konkurrencekommissær gjort sig særdeles bemærket i nogle højtprofilerede sager mod Google.

Det kan du læse mere om her: Stor EU-sag på vej mod Google: Sådan reagerer Google på beskyldningerne

Til gengæld gled en anden stor handel på det britiske telemarked glat igennem, da det tidligere statsejede teleselskab BT tidligere på året gaflede EE for den nette sum af 123 milliarder kroner, som du kan læse her: Europæisk teleopkøb til 123 milliarder kroner er faldet på plads
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere