Tech-giganter er mere arrogante end nogensinde

Kommentar: Verdens største it-virksomheder udviser mindre og mindre respekt for de lande, som huser dem.

Kommentar: I øjeblikket kappes regeringer over hele verden om at få tech-giganter som Apple, Facebook, Google og Amazon til at etablere sig i deres lande. 

Så sent som i sidste uge fremlagde økonomi- og vækstminister Troels Lund Poulsen en plan for, hvordan Danmark kan blive en digital vindernation, der er i stand til at tiltrække iværksættere og store tech-virksomheder.

Sagen er dog, at mens nationalstater planlægger at få it-giganterne til landet, så er tech-giganterne selv ved at udvikle sig til noget, der ligner selvstændige nationer.

Stigende arrogance
I dag har Facebook 1,6 milliarder aktive brugere. Det er mere end indbyggertallet i verdens mest befolkningsrige land, Kina, mens Apples sidste år havde et driftsresultatet på 80 milliarder dollar.

Det svarer næsten til bruttonationalproduktet i et mindre europæisk land som Slovakiet.

Tech-virksomhedernes stigende magt synes også at kunne spores i den måde, som de agerer på.

For aldrig før har tech-virksomheder ageret med så stor arrogance over for nationale lovgivninger, som vi ser i dag. 

Herhjemme ser vi eksempelvis, hvordan Uber med en enorm pengetank i ryggen er gået ind på det stærkt regulerede danske taximarked.

Set udefra kan man få den tanke, at virksomheden har haft mere fokus på at ændre den danske taxilov end at overholde den.

Som Computerworld for nylig har beskrevet, så bliver Uber anklaget for aktivt at bruge sine mange kunder i bestræbelserne på at påvirke taxalovene i de byer og lande, som virksomheden går ind i. 

I USA har vi set Apple anvende en lignende taktik, da virksomheden ved en lokal retsinstans blev dømt til at oplåse en telefon, der har tilhørt en afdød terrorist.

Apple valgte ikke blot at kæmpe myndighedernes ønske i retten. Virksomheden kastede sig også ud i en medieoffensiv mod det amerikanske forbundspoliti, FBI.

Samtidig ser vi, at flere tech-giganter især efter afsløringen af de såkaldte Panama Papers er kommet under beskydning for deres manglede skattebetaling.


Opbygger egne velfærdsstater
Tech-giganternes adfærd kan ses som et symptom på, at virksomhederne i en global verden føler sig stadig mindre forpligtiget overfor nationalstaterne, og i stedet opbygger deres egne små selvstændige stater.

Eksempelvis har flere af de største virksomheder opbygget deres egne selvstændige velfærdssystemer.

Er du inde i varmen hos Facebook, Google og Apple i USA bliver du udover en tårnhøj løn også tilbudt velfærdsydelser, der på mange områder er mere lukrative end de offentligt finansierede ydelser, som vi har opbygget i de nordiske velfærdsstater.

De ansatte har lukrative pensionsordninger, egne børnehaver, gode sundhedsforsikringer og kan gratis blive transporteret til og fra arbejde med virksomhedernes egne busser.

Facebook tilbyder sågar sine kvindelige ansatte, at de kan få frosset deres æg ned. 

"Vi er nede med det, hvis..." 
Som den amerikanske professor Scott Galloway har fremhævet i en video, som vi før har linket til, så får man let den tanke, at tech-giganterne efterhånden føler, at nationalstaterne har så lidt at tilbyde dem, at de ikke længere føler sig forpligtiget til at betale skat til dem. 

Sat på spidsen, kan vi sige, at tech-giganterne har valgt at erklære sig uafhængige af de lande, der huser dem. 

Men som Scott Galloway tilføjer. "Det er fint. Vi er helt nede med det, når verdens største og bedste virksomheder vælger ikke at betale skat. Altså hvis de så også sørger for at bekæmpe ISIS, opgradere vores infrastruktur og uddanne vores studerende."

Læs også: 

Apple, Google og Microsoft i skattely: Vi står i et moralsk dilemma 

Stålsat Tim Cook giver FBI klar besked: Vi giver os ikke en tomme

Premium
Pandora-CIO har gennemført massiv cloud-migrering i foråret: "Vi har simpelthen foretaget en åben hjerteoperation under coronakrisen"
Interview: Ved årets udgang er 70 procent af Pandoras it-landskab flyttet i skyen. Dermed når CIO Peter Cabello Holmberg i mål med planerne fra sommeren 2020 trods coronakrisen. "Vi har gennemført en række massive migreringer her under coronakrisen," siger han.
CIO
CIO Lars Bo Hassinggaard: "Ud over alle de sensorer der er bygget ind i vores nye fabrikker, så har vi også lavet et samarbejde med Aarhus Universitet hvor vi putter sensorer på vores net og trawlere."
Podcast: Royal Greenland har sin egen flåde af trawlere, sine egne fabrikker og eksportmarkeder over hele verden. Samtidig løser Royal Greenland opgaver inden for bank, skat og naturmyndighed. Hør hvordan it binder det hele sammen.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan får du et sikrere og mere effektivt netværk med SD-WAN
Kombinationen af cloud og mere effektive arbejdsformer - og hjemmearbejde – kan både netværk og sikkerhed nemt blive udfordret. Samtidig kan de traditionelle løsninger hurtigt blive dyre, især når sikkerheden skal følge med. I dette whitepaper kan du læse om udfordringerne med de traditionelle netværkskonfigurationer og hvilke fordele som et software defined netværk kan give, samt hvordan du tænker sikkerhed ind i løsningen fra starten.