Artikel top billede

Tech-giganter er mere arrogante end nogensinde

Kommentar: Verdens største it-virksomheder udviser mindre og mindre respekt for de lande, som huser dem.

Kommentar: I øjeblikket kappes regeringer over hele verden om at få tech-giganter som Apple, Facebook, Google og Amazon til at etablere sig i deres lande. 

Så sent som i sidste uge fremlagde økonomi- og vækstminister Troels Lund Poulsen en plan for, hvordan Danmark kan blive en digital vindernation, der er i stand til at tiltrække iværksættere og store tech-virksomheder.

Sagen er dog, at mens nationalstater planlægger at få it-giganterne til landet, så er tech-giganterne selv ved at udvikle sig til noget, der ligner selvstændige nationer.

Stigende arrogance

I dag har Facebook 1,6 milliarder aktive brugere. Det er mere end indbyggertallet i verdens mest befolkningsrige land, Kina, mens Apples sidste år havde et driftsresultatet på 80 milliarder dollar.

Det svarer næsten til bruttonationalproduktet i et mindre europæisk land som Slovakiet.

Tech-virksomhedernes stigende magt synes også at kunne spores i den måde, som de agerer på.

For aldrig før har tech-virksomheder ageret med så stor arrogance over for nationale lovgivninger, som vi ser i dag. 

Herhjemme ser vi eksempelvis, hvordan Uber med en enorm pengetank i ryggen er gået ind på det stærkt regulerede danske taximarked.

Set udefra kan man få den tanke, at virksomheden har haft mere fokus på at ændre den danske taxilov end at overholde den.

Som Computerworld for nylig har beskrevet, så bliver Uber anklaget for aktivt at bruge sine mange kunder i bestræbelserne på at påvirke taxalovene i de byer og lande, som virksomheden går ind i. 

I USA har vi set Apple anvende en lignende taktik, da virksomheden ved en lokal retsinstans blev dømt til at oplåse en telefon, der har tilhørt en afdød terrorist.

Apple valgte ikke blot at kæmpe myndighedernes ønske i retten. Virksomheden kastede sig også ud i en medieoffensiv mod det amerikanske forbundspoliti, FBI.

Samtidig ser vi, at flere tech-giganter især efter afsløringen af de såkaldte Panama Papers er kommet under beskydning for deres manglede skattebetaling.

Læs også: Anklager Uber for udspekuleret strategi i retten: Satser på spam og forhaling

Opbygger egne velfærdsstater

Tech-giganternes adfærd kan ses som et symptom på, at virksomhederne i en global verden føler sig stadig mindre forpligtiget overfor nationalstaterne, og i stedet opbygger deres egne små selvstændige stater.

Eksempelvis har flere af de største virksomheder opbygget deres egne selvstændige velfærdssystemer.

Er du inde i varmen hos Facebook, Google og Apple i USA bliver du udover en tårnhøj løn også tilbudt velfærdsydelser, der på mange områder er mere lukrative end de offentligt finansierede ydelser, som vi har opbygget i de nordiske velfærdsstater.

De ansatte har lukrative pensionsordninger, egne børnehaver, gode sundhedsforsikringer og kan gratis blive transporteret til og fra arbejde med virksomhedernes egne busser.

Facebook tilbyder sågar sine kvindelige ansatte, at de kan få frosset deres æg ned. 

"Vi er nede med det, hvis..." 

Som den amerikanske professor Scott Galloway har fremhævet i en video, som vi før har linket til, så får man let den tanke, at tech-giganterne efterhånden føler, at nationalstaterne har så lidt at tilbyde dem, at de ikke længere føler sig forpligtiget til at betale skat til dem. 

Sat på spidsen, kan vi sige, at tech-giganterne har valgt at erklære sig uafhængige af de lande, der huser dem. 

Men som Scott Galloway tilføjer. "Det er fint. Vi er helt nede med det, når verdens største og bedste virksomheder vælger ikke at betale skat. Altså hvis de så også sørger for at bekæmpe ISIS, opgradere vores infrastruktur og uddanne vores studerende."

Læs også: 

Apple, Google og Microsoft i skattely: Vi står i et moralsk dilemma 

Stålsat Tim Cook giver FBI klar besked: Vi giver os ikke en tomme