Artikel top billede

Jeff Weiner og Reid Hoffman fra LinkedIn ses her sammen med Microsofts Satya Nadella. (Foto: 2013 /)

Ulmende oprør blandt LinkedIn-brugere: Hvad er Microsoft ude på med vores data?

Det er nemt at se, hvorfor købet af LinkedIn er en fantastisk handel for Microsoft og for forretningen LinkedIn. Men er det også godt for LinkedIns 433 millioner brugere - og deres data?

Når Microsoft er villig til at betale 26,2 milliarder dollar - svimlende 170 milliarder kroner - for LinkedIn, er det, fordi it-giganten har et klart mål.

Det handler om at udnytte det faktum, at der er 433 millioner brugere af LinkedIn, hvoraf 105 millioner besøger sitet mindst en gang om måneden.

Microsoft vil forsøge at flette LinkedIn-brugerne ind i Microsofts øvrige produkter - fra Office 365 og Dynamics CRM og ERP til SharePoint og Skype for Business.

Kun fantasien sætter grænser for, hvad Microsoft kan bruge LinkedIn og de mange hundrede millioner brugere (og deres data) til.

Læs også: Derfor er LinkedIn en guldgrube for Microsoft: Kommer til at vide alt om dit arbejdsliv

Og det er måske netop det, der gør, at man her i kølvandet på Microsofts annoncering af LinkedIn-købet fornemmer en vis bekymring og nogle steder ligefrem et ulmende oprør blandt en del LinkedIn-brugere.

Udfordringer er, som Forrester-analytiker Dan Bieler siger til Entrepreneur.com:

"... der vil være LinkedIn-brugere, der ikke er vilde med at blive opslugt af Microsofts økosystem som en del af selskabets aktiviteter inden for social collaboration."

Når man dertil lægger, at Microsoft i øjeblikket er inde i en fase, hvor selskabet pusher ganske aggressivt på for at få Windows 10 installeret på flest mulige devices i verden, har man måske forklaringen på, hvorfor at en del kommentarer om købet af LinkedIn har været af negativ karakter.

Eksempelvis lyder overskriften i en klumme af den mangeårige it-kommentator Steven J. Vaughan-Nichols hos vores kolleger på det amerikanske Computerworld:

"I don't want to be LinkedIn with Microsoft."

Vil ikke være 'LinkedIn' til Microsoft

Han hæfter sig blandt andet ved, hvad der skete med Yammer, da Microsoft købte den sociale tjeneste for nogle år siden:

"En af de ting, Microsoft gjorde med Yammer, var at integrere det med en masse andre Microsoft-teknologier: Office 365, Skype, Outlook, Dynamics CRM og Cortana. Jeg tror, at vi kan forvente, at lignende ting vil ske med LinkedIn. "

Steven J. Vaughan-Nichols er i sin klumme dog først og fremmest bekymret over, at Microsoft nu får adgang til hans data fra LinkedIn, og han skriver direkte: "Jeg stoler ikke på Microsoft med mine data."

"Jeg ønsker ikke, at Microsoft skal have fuld adgang til mine business-netværks-data. Privacy er måske nok en gammeldags idé i disse dage, men hos LinkedIn delte jeg i det mindste mine informationer med en virksomhed, der kun arbejdede med sociale netværk."

"Microsoft vil være teknologiens 'be-all' og 'end-all'. Jeg er ikke cool med det her, og jeg er ikke den eneste," lyder det i kommentaren hos Computerworld US.

New York Times har også en artikel om, at aftalen bringer røde flag til tops - men det går dog mere på, at tidligere Microsoft-opkøb har vist sig at blive store fiaskoer - her tænkes ikke mindst på købet af Nokia.  

Og så er der selvfølgelig de mere muntre bekymringer/jokes om, hvorvidt Microsofts berømte (og frygtede) digitale assistent, Clippy, nu pludselig vil begynde at genere brugerne af LinkedIn? Se eksemplerne her

Læs også: Derfor er LinkedIn en guldgrube for Microsoft: Kommer til at vide alt om dit arbejdsliv

Flere af læserne af den danske udgave af Computerworld var også hurtigt ude med mindre positive kommentarer om Microsofts køb af LinkedIn:

"Jeg er lidt ligeglad med, hvem der ejer LinkedIn, så længe de ikke 'ødelægger' produktet med for meget Office 365 integration eller lignende," lyder en kommentar eksempelvis.

"Og hvem siger egentlig, at jeg som bruger af LinkedIn overhovedet er interesseret i en integration med 'Office 365 commercial and Dynamics businesses' - eller en integration mellem Microsofts cloudløsninger og så mine professionelle netværk?" skriver en anden læser.

Det siger Microsoft og LinkedIn

Microsofts topchef, Satya Nadella, har i forbindelse med opkøbet rundsendt et brev til Microsofts ansatte, hvor han blandt andet skriver, at han ser muligheder for et "netværk, der bringer de professionelle informationer fra LinkedIns offentlige netværk sammen med informationerne i Office 365 og Dynamics."

Samtidig giver Satya Nadella udtryk for, at LinkedIn-CEO Jeff Weiner deler denne vision:

"Jeff og jeg mener begge, at vi med Microsofts aktiver og størrelse har en fantastisk mulighed for at sætte fart på LinkedIns vækst og den værdi, det giver til medlemmerne."

I interviewet herunder fortæller de to it-topchefer lidt mere om deres planer:

Læs også:

Derfor er LinkedIn en guldgrube for Microsoft: Kommer til at vide alt om dit arbejdsliv

Microsoft køber LinkedIn