Artikel top billede

Konen siger nej, men heller ikke om sommeren kan it-folkene få nok ...

Klumme: Mens feel-good folkene, work-life balance evangelisterne, afstresningkonsulenterne - og nogle gange også familierne - prædiker fuld stop for arbejdsrelaterede aktiviteter hen over ferien, kan it-folkene åbenbart ikke få nok. Vi vil bare være på ...

Tilbage i 2008 skrev jeg en klumme i denne avis, hvor jeg argumenterede for, at man sagtens kan arbejde med god samvittighed i ferien.

Her små otte år efter virker det mere sandt end nogensinde, at vi næsten alle arbejder i vores ferie.

Og det værste synes at være, at vi ikke engang nødvendigvis behøver at arbejde.

Men vi gør det alligevel. Vi kan bare ikke få nok.

10 ud af 10?

Ifølge en undersøgelse foretaget af TDC Erhverv i juli 2016 (ved ikke helt, hvorfor TDC har lavet sådan en af slagsen - men dem om det) arbejder mindst 4 ud af 10 i ferien.

Og hvis vi så inkluderer dem, der ikke havde mod til at være ærlige over for sig selv, er tallet nok nærmere seks-syv stykker end fire.

Og - uden at have noget at have det i - kigger vi specifikt på it-folkene, er det sikkert tættere på 8-9 af 10. Eller måske endda et rundt 10-tal?

Min bærbare opgav, da Dumbo skulle drikke sig i hegnet

I min netop afsluttede ferie havde jeg også tænkt mig at give den max gas, og med et påskud om, at børnene da skal have lov til at se "Dumbo" for 117. gang i flyet på vej ned til sydens sol, tog jeg min arbejdscomputer med i håndbagagen.

Den gik desværre i stykker i flyet - og så endda lige, da Dumbo skulle til at drikke sig fra sans og samling (min favoritdel af filmen).

Så jeg var pludselig uden for arbejdets rækkevidde, hvis det da ikke lige var for mobilen, der jo heldigvis kan gøre langt det meste af det, computeren tidligere var ene om at kunne håndtere.

Så ferien var reddet.

Det er blevet meget lettere at arbejde i ferien

Og netop mobilen har de seneste par år gjort, at det er blevet endnu lettere at arbejde, mens man har fri.

Flere og flere værktøjer - udover naturligvis mailen - har fundet vej til app-universet.

Som eksempel har jeg nu adgang til al information om mine projekter via Basecamp. Og adgang til intern projektkommunikation og organisationskommunikation via Slack.

Og de dage i min ferie, hvor jeg simpelthen ikke gider at følge op på mit arbejde, sikrer jeg mig alligevel adgang til arbejdsrelaterede emner gennem LinkedIn, Pulse, Skype, Messenger, Twitter, YouTube og cw.dk.

Og efterhånden også Facebook, hvor jeg især er vild med at følge folk som Martin Thorborg og min egen CEO, Christian Lanng.

Men hvordan slipper man afsted med det?

Det har altså aldrig været lettere at arbejde, mens man er på ferie. Det svære er at slippe afsted med det over for familien.

Man kan jo ikke med den ene hånd bede børnene om at lægge mobilen væk og med den anden hånd tjekke, om der er nyt på arbejdsfronten.

Og så skal man til at bruge en masse tid på at finde på mere eller mindre tåbelige undskyldninger for at komme væk fra familien.

"Bilen trænger til en vask, vi er løbet tør for mælk, jeg smutter lige ud og løber, jeg skal mødes med en ven over en kop kaffe, hvad var det for en lyd ude foran?" Undskyldninger er der nok af.

Er du først kommet derud, skal du til at passe på. Ikke kun på familielivet, men også på dig selv.

Det handler i bund og grund om at balancere det hele.

Og det gør du bedst ved at lytte til dig selv (for er du derude, ved du det godt selv) - ikke til feel-good folkene, work-life balance evangelisterne, afstresningkonsulenterne eller undertegnede.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling. 

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt? 

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.