Artikel top billede

Spar tid med disse 11 smarte genveje på din Mac-computer

Har du en Mac-computer kan du spare tid ved at bruge systemets utallige genveje. Her er en liste på 11 gode genveje.

MacOS har altid været centreret omkring touchpad, men hvis du vil blive en ægte Mac-bruger, kan du bruge de indbyggede genvejs-kombinationer til at spare tid. 
 
Derfor har vi samlet en række genveje, som de fleste nok ikke kender, eller i hvert fald undervurderer.
 
Mange af de mest almindelige genvejskombinationer fungerer på samme måde på en Mac som på en Windows-pc, hvis du bare erstatter ctrl med command-knappen(cmd) (eksempelvis cmd + c for at kopiere i stedet for ctrl + c i Windows eller Linux), så dem springer vi let henover. 
 
For at finde flere eller ændre på MacOS' genvejstaster, kan du gå ind i Systemindstillinger under "tastatur". 

Luk vinduer

Cmd + W
 
For at lukke et vindue, kan du enten trykke på det røde kryds i venstre hjørne af det åbne vindue, eller du kan blot trykke cmd + w. Det lukker det aktive vindue, men slukker ikke for programmet. Du kan også bruge kommandoen til at lukke enkelte faner i eksempelvis Pages eller Safari/Chrome. 
 
Tag et screenshot
Shift + cmd + 3
Shift + cmd + 4
 
På en Windows-computer trykker du på Printscreen-knappen for at tage et skærmbillede. Den knap findes ikke på MacOS. I stedet skal du trykke Shift + cmd + 3 for at tage et skærmbillede, der automatisk gemmes på dit skrivebord.
 
Hvis du kun vil gemme et udsnit af dit skærmbillede, kan du trykke shift + cmd + 4 i stedet og markere det område, du gerne vil gemme. Billedet gemmes på skrivebordet.

I for information

Cmd + i
 
Hvis du markerer en given fil og trykker på cmd + i åbnes informationsfanen.

Her kan du se en lang række informationer såsom størrelse, filnavn, sti, et eksempel af filen, standardprogram og om filen er låst. 
 
Du kan også på visse filer efterlade en kommentar, som du senere kan læse. 
 
iCloud
Shift + cmd + i
 
Benytter du Apples iCloud-lagringstjeneste, kan du hurtigt åbne mappen ved at trykke shift + cmd + i. 
 
Ryk rundt mellem skrivebordene
Control + 1(2,3,4...) (skal aktivt slås til i Indstillinger > Tastatur)
Control + piletaster
 
Mac-computernes touchpad os dets indbyggede multi-gestures er genialt og et af de steder, hvor en Mac er bedre end de fleste Windows-computere. 
 
Men hvis du ikke har lyst til at fjerne fingrene fra tastaturet, kan du i stedet bruge control-knappen til at bevæge dig rundt mellem dine virtuelle skriveborde. 
 
Med control + 1,2,3 og så videre kan du hurtigt hoppe fra et skrivebord til et andet, og med piletasterne skifter du skiftevis aktive skriveborde. Du kan også trykke control + pil op for at se alle aktive programmer på et givent skrivebord. 

Gem programmet

Cmd + h
 
Minimer fungerer anderledes på en Mac-computer end på en Windows-computer. Hvis du trykker minimér (den gule knap i venstre hjørne), ender programmet nede i højre side af docken. 
 
Hvis du ikke gider have en lang række af programmer i bunden, kan du i stedet trykke cmd + h og skjule det aktive program bag programmets ikon i docken. Det kan være praktisk, hvis du har mange programmer åbne på samme tid og vil skabe et overblik. 
 
Tving til at lukke
Cmd + option + Esc
 
Hvis et program er låst fast eller på anden vis ikke makker ret, kan du tvinge progammet til at lukke. Det gør du normalt ved at trykke på Apple-ikonet i venstre hjørne af topbjælken, men du kan også trykke cmd + option + Esc. Det tvinger programmet til at slukke. 
 
Åben tidligere lukkede faner
Shift + cmd + t
 
Er du ved et uheld kommet til at lukke en fane i Safari-browseren? Fat mod, for du kan hurtigt åbne den igen ved at trykke shift + cmd + t. 
 
Funktionen husker alle faner, du tidligere har haft åben i Safari. Så fortvivl ikke, hvis du ved en fejl er kommet til at lukke dem.

Åbn flere faner

Cmd + t (cmd + n)
 
Hvis du har Stifinder eller maps åbne, kan du trykke på cmd + t for at åbne flere faner til at bladre rundt i. Det er genialt til at undgå rod med for mange vinduer. 
 
Vær dog bevidst om, at i nogle apps er genvejen for flere faner cmd + n (n for "new") som eksempelvis i Pages. trykker du cmd + t her får du menuen for fonte op. Lidt forvirrende. 
 
Spotlight + Siri
Cmd + Space
 
Spotlight-funktionen i MacOS er undervurderet. Ved at trykke cmd + Space åbner du et søgefelt. Her kan du åbne apps, søge på nettet samt i en engelsk ordbog og på Wikipedia. Du kan naturligvis også søge i de lokale filer samt iCloud. 
 
Søger du på en fil eller program og trykker enter, åbnes det valgte program, hvorimod hvis du trykker cmd + enter, åbnes filens mappe. En god funktion hvis du skal finde og flytte en given fil.
 
Du kan også omregne valuta direkte ved at skrive beløb + valuta (fx 145 sek), hvorefter det danske beløb automatisk vises.  
 
Hvis du holder begge knapper nede i et par sekunder, aktiveres Siri, og du kan tale med den digitale assistent. 
 
Åbn dokumenter, bruger-mappe eller skrivebord lynhurtigt
Shift + cmd + D (skrivebord)
Shift + cmd + O (dokumenter)
Shift + cmd + H (brugermappe)
 
Ligeledes kan du hurtigt åbne en række forskellige mapper ved at skrive ovenstående genvejstaster.

Læs også: Apples nye Mac-styresystem tager form: Det kan du vente dig af Sierra
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere