Spar tid med disse 11 smarte genveje på din Mac-computer

Har du en Mac-computer kan du spare tid ved at bruge systemets utallige genveje. Her er en liste på 11 gode genveje.

MacOS har altid været centreret omkring touchpad, men hvis du vil blive en ægte Mac-bruger, kan du bruge de indbyggede genvejs-kombinationer til at spare tid. 
 
Derfor har vi samlet en række genveje, som de fleste nok ikke kender, eller i hvert fald undervurderer.
 
Mange af de mest almindelige genvejskombinationer fungerer på samme måde på en Mac som på en Windows-pc, hvis du bare erstatter ctrl med command-knappen(cmd) (eksempelvis cmd + c for at kopiere i stedet for ctrl + c i Windows eller Linux), så dem springer vi let henover. 
 
For at finde flere eller ændre på MacOS' genvejstaster, kan du gå ind i Systemindstillinger under "tastatur". 

Luk vinduer

Cmd + W
 
For at lukke et vindue, kan du enten trykke på det røde kryds i venstre hjørne af det åbne vindue, eller du kan blot trykke cmd + w. Det lukker det aktive vindue, men slukker ikke for programmet. Du kan også bruge kommandoen til at lukke enkelte faner i eksempelvis Pages eller Safari/Chrome. 
 
Tag et screenshot
Shift + cmd + 3
Shift + cmd + 4
 
På en Windows-computer trykker du på Printscreen-knappen for at tage et skærmbillede. Den knap findes ikke på MacOS. I stedet skal du trykke Shift + cmd + 3 for at tage et skærmbillede, der automatisk gemmes på dit skrivebord.
 
Hvis du kun vil gemme et udsnit af dit skærmbillede, kan du trykke shift + cmd + 4 i stedet og markere det område, du gerne vil gemme. Billedet gemmes på skrivebordet.

I for information
Cmd + i
 
Hvis du markerer en given fil og trykker på cmd + i åbnes informationsfanen.

Her kan du se en lang række informationer såsom størrelse, filnavn, sti, et eksempel af filen, standardprogram og om filen er låst. 
 
Du kan også på visse filer efterlade en kommentar, som du senere kan læse. 
 
iCloud
Shift + cmd + i
 
Benytter du Apples iCloud-lagringstjeneste, kan du hurtigt åbne mappen ved at trykke shift + cmd + i. 
 
Ryk rundt mellem skrivebordene
Control + 1(2,3,4...) (skal aktivt slås til i Indstillinger > Tastatur)
Control + piletaster
 
Mac-computernes touchpad os dets indbyggede multi-gestures er genialt og et af de steder, hvor en Mac er bedre end de fleste Windows-computere. 
 
Men hvis du ikke har lyst til at fjerne fingrene fra tastaturet, kan du i stedet bruge control-knappen til at bevæge dig rundt mellem dine virtuelle skriveborde. 
 
Med control + 1,2,3 og så videre kan du hurtigt hoppe fra et skrivebord til et andet, og med piletasterne skifter du skiftevis aktive skriveborde. Du kan også trykke control + pil op for at se alle aktive programmer på et givent skrivebord. 

Gem programmet
Cmd + h
 
Minimer fungerer anderledes på en Mac-computer end på en Windows-computer. Hvis du trykker minimér (den gule knap i venstre hjørne), ender programmet nede i højre side af docken. 
 
Hvis du ikke gider have en lang række af programmer i bunden, kan du i stedet trykke cmd + h og skjule det aktive program bag programmets ikon i docken. Det kan være praktisk, hvis du har mange programmer åbne på samme tid og vil skabe et overblik. 
 
Tving til at lukke
Cmd + option + Esc
 
Hvis et program er låst fast eller på anden vis ikke makker ret, kan du tvinge progammet til at lukke. Det gør du normalt ved at trykke på Apple-ikonet i venstre hjørne af topbjælken, men du kan også trykke cmd + option + Esc. Det tvinger programmet til at slukke. 
 
Åben tidligere lukkede faner
Shift + cmd + t
 
Er du ved et uheld kommet til at lukke en fane i Safari-browseren? Fat mod, for du kan hurtigt åbne den igen ved at trykke shift + cmd + t. 
 
Funktionen husker alle faner, du tidligere har haft åben i Safari. Så fortvivl ikke, hvis du ved en fejl er kommet til at lukke dem.

Åbn flere faner
Cmd + t (cmd + n)
 
Hvis du har Stifinder eller maps åbne, kan du trykke på cmd + t for at åbne flere faner til at bladre rundt i. Det er genialt til at undgå rod med for mange vinduer. 
 
Vær dog bevidst om, at i nogle apps er genvejen for flere faner cmd + n (n for "new") som eksempelvis i Pages. trykker du cmd + t her får du menuen for fonte op. Lidt forvirrende. 
 
Spotlight + Siri
Cmd + Space
 
Spotlight-funktionen i MacOS er undervurderet. Ved at trykke cmd + Space åbner du et søgefelt. Her kan du åbne apps, søge på nettet samt i en engelsk ordbog og på Wikipedia. Du kan naturligvis også søge i de lokale filer samt iCloud. 
 
Søger du på en fil eller program og trykker enter, åbnes det valgte program, hvorimod hvis du trykker cmd + enter, åbnes filens mappe. En god funktion hvis du skal finde og flytte en given fil.
 
Du kan også omregne valuta direkte ved at skrive beløb + valuta (fx 145 sek), hvorefter det danske beløb automatisk vises.  
 
Hvis du holder begge knapper nede i et par sekunder, aktiveres Siri, og du kan tale med den digitale assistent. 
 
Åbn dokumenter, bruger-mappe eller skrivebord lynhurtigt
Shift + cmd + D (skrivebord)
Shift + cmd + O (dokumenter)
Shift + cmd + H (brugermappe)
 
Ligeledes kan du hurtigt åbne en række forskellige mapper ved at skrive ovenstående genvejstaster.

Læs også: Apples nye Mac-styresystem tager form: Det kan du vente dig af Sierra
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Vækst på over 350 procent sender Scales til tops blandt it-kometerne
It-komet 2020: Med en eksplosiv vækst over de seneste fire regnskabsår på over 350 procent lander Microsoft Dynamics-partneren Scales på en samlet 10. plads i Årets it-komet 2020. ”Vi bilder os selv ind, at vi er et ’safe bet’ at ringe til, når det handler om Dynamics 365,” siger co-CEO hos Scales, der er ejet af NNIT.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.