Microsoft nye Surface er en lige højre til Apple - men andre virksomheder bør nok være mere bekymrede

ComputerViews: Microsoft rykker med lanceringen af Surface Studio hastigt ind på en af Apples traditionelle hjemmebaner. Også Google lader sig inspirere af Apple, og det bør give grund til bekymring bestemte steder i verden.

ComputerViews: Vidste vi ikke bedre, kunne vi foranlediges til at tro, at den Surface-computer som Microsoft præsenterede onsdag, var en Apple-kreation.

Du kan læse om pc'en her: Microsoft lancerer sin første desktop-computer: Her er Surface Studio

Ikke fordi Microsoft direkte har kopieret et Apple-produkt. Det er der slet ikke tale om.  

Microsoft har derimod ladet sig inspirere af den filosofi, der ligger til grund for Apples succes de seneste mange år. 

Her taler vi ikke blot om æstetik og materialevalg, eller om at Microsoft med Surface Studio går målrettet efter det kreative segment, som Apple gennem årtier har domineret.

Nej, vi taler først og fremmest om den elegante sammenfletning af hardware og software, der blev demonstreret, da Microsoft onsdag aften præsenterede Surface Studio-computeren. 

Den var især tydelig, da Microsoft demonstrerede de medfølgende tegneredskaber, Microsoft Stylus og Microsoft Dial (se billedet til højre), der fungerer gnidningsløst sammen med computerens touchskærm og software.

Software og hardware smelter sammen
Dermed er Microsoft med til at cementere en trend, som vi har set gennem de seneste år, hvor vores computer-enheder i stigende grad bliver en samlet pakke af hardware og software, der er tæt vævet sammen.  

Det er en trend, vi også har set på smartphone-markedet, hvor Google for få uger siden lancerede sin Pixel-telefon, der ganske vist er produceret af HTC, men er udviklet på bestilling af Google. 

Dermed følger Microsoft og Google i fodsporene på Apple, hvis stifter Steve Jobs altid insisterede på nødvendigheden af at producere både hardware og software.

Læs også: Lær af verdens mest succesrige virksomheder: Succes afhænger af din evne til at tænke som en designerSoftware-virksomheder bør lave egen hardware
Når Steve Jobs skulle forsvare strategien, citerede han ofte computerlegenden Alan Curtis Kay, der for 45 år siden sagde: 

"Folk, der er virkeligt seriøse med deres software, bør også bygge deres egen hardware."

Apples insisteren på at skabe både software og hardware har gennem årene betydet, at virksomheden har adskilt sig markant fra konkurrenterne. 

Og så sent som i 2006 anbefalede it-analysehuset Gartner, at Apple droppede sin hardware-produktionen og i stedet forfulgte samme strategi som Microsoft, der dengang udelukkende producerede softwaren og overlod hardwaren til producenter som Lenovo, Acer og Dell.

Læs også: Google har for første gang bygget sin egen telefon - se den her

Stigende behov for kontrol
Men det, vi ser nu, er, at teknologiudviklingen understreger, at Steve Jobs havde ret. 

Den succesfulde lancering af Googles Pixel-telefon og Microsofts imponerende præsentation af Surface Studio er på sin vis en ren tilståelessag.

Begge virksomheder har nu erkendt, at de har behov for større kontrol over deres enheder, hvis de med Steve Jobs ord ønsker at udvikle "produkter, der får vores hjerte til at synge".

Et angreb på Apple, men..
Der er næppe nogen tvivl om, at lanceringen af både Googles Pixel og Microsofts Surface-linje i første omgang er et angreb på Apples iPhones og Mac-computere. 

Derfor vil vi formodentligt også komme til, at se en skærpet kamp mellem de tre amerikanske giganter - Apple, Google og Microsoft - gennem de kommende år. 

Men paradoksalt nok bør trenden i endnu højere grad bekymre Google og Microsofts traditionelle hardware-partnere.
For hvor Google, Microsoft og Apple har bevist, at de er i stand til at levere både hardware og software af høj standard, så har kun få af de traditionelle hardware-producenter givet os grund til at tro, at de på tilsvarende vis er i stand til at bryde ud af Microsoft, Apple og Googles platforme og lave deres egen software. 

Det er meget sigende, at Lenovos formodentligt mest kendte stykke software er crapware-programmet Superfish

Samsung har set skriften på væggen
Samsung er tilsyneladende en af de få tradtionelle hardware-producenter, der har set skriften på væggen.

For nylig opkøbte den sydkoreanske elektronikgigant den digitale assistent Viv, der er udviklet af stifterne bag Siri, og den vil formodentligt blive integreret i virksomhedens fremtidige hardware-produkter.

Derudover har Samsung gennem de senest år også arbejdet på sit eget mobile styresystem, Tizen, der viser relativt lovende takter på smartwatches. 

Det er utvivlsomt en klog strategi.

For er de traditionelle hardware-producenter i fremtiden ikke i stand til at skabe enheder, hvor hardware- og software er tæt sammenvævet, vil de opleve, at de bliver presset længere og længere ned i markedet.

Et sted, hvor det ikke er sjovt at befinde sig. For her er profitmarginerne helt i bund, og mulighederne for at differentiere sig er stærkt begrænsede.

Læs også: 

Analyse: Google tager førertrøjen, Apple satser på det sikre, og Microsoft er hægtet af
Premium
Efter vanskeligt år jagter aarhusianske Mjølner nu tocifrede vækstrater: Vil for alvor indtage Sjælland - her er planen
Interview: Efter et corona-plaget år er aarhusianske Mjølner Informatics nu klar til at trykke på speederen. Topchef Brian Gottorp Jeppesen forventer tocifrede vækstrater, der især skal hentes fra det sjællandske marked. Se hans plan for 2021 her.
Computerworld
Næste uge går det løs: Apple inviterer til event på utraditionel vis
Apples store event i næste uge blev afsløret af Siri før tid. Få overblik over, hvad Apple ventes af løfte sløret for.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.