Artikel top billede

Fortalt til: Lars Jacobsen

Mennesker i IT
Udgivet 22. november 2016 kl. 15.21

Hvis vi ser på historien, så er der en stor chance for at især rutinejob, som automatiseres, bagefter forsvinder. Måske ikke nu, men om 15 eller 20 år.

De fleste af os ved dog også, at den vestlige verdens rigdom er bygget på automatiseringen. 

Så vi er generelt set blevet rigere med teknologien. Men husk også, at indførelsen af ny teknologi påvirker os meget forskelligt.

Det er fint at IBM's Watson nu kan vinde i Go over et menneske. Men det skal ikke fjerne fokus fra det faktum, at det er folk med de laveste indkomster, som står over for at få deres job automatiseret.

Samtidig kan vi se, at især manuelle job er forsvundet fra byer som Cleveland eller Detroit. Og i stedet er nye avancerede job skabt i San Francisco-området.

Så hvor vi troede, at teknologien ville minimere eller fjerne fysiske afstande, så må vi konstatere, at teknologien i stedet har skabt mere afstand.

Så ja, teknologien skaber job. Men det er ikke de samme job. Og de ligger ikke de samme steder.

Et godt eksempel er, at Detroit-området i 1990 omsatte for 250 milliarder med 1,2 millioner ansatte. I 2014 omsatte Silicon Valley for det samme beløb med blot 137.000 ansatte.

Du skal forstå det her, hvis du vil forstå, hvorfor folk stemmer meget forskelligt afhængigt af, hvor de bor.

Dr. Carl Benedikt Frey, co-Director and Oxford Martin Citi Fellow, Oxford Martin Programme on Technology and Employment til LOs konference "Arbejdsmarked 4.0".


Flere mennesker i IT Om mennesker i it