Artikel top billede

Ransomware spreder sig via Facebooks beskedtjeneste

Ondsindet software kamufleret som en billedfil spredes via Facebooks chat-tjeneste. Her kan du læse, hvad der sker. Hvis du klikker.

Ved at maskere skadelig kode som en billedfil i formatet .svg har it-kriminelle nu fundet en vej til at presse ransomware ind i Facebooks messenger-program.

Det advarer både sikkerhedsfirmaet CSIS og teleselskabet Telenor nu om.

"Advarsel. En virus spreder sig gennem Facebook-chatten. Den udgiver sig for at være en billedfil med endelsen "SVG". Klik ikke på den besked," skriver Telenors sikkerhedscenter på sin Facebook-side.

Der sker hele tre ting

Hvis du trykker på den vedhæftede fil, sker der tre ting.

Du deler beskeden via Messenger, den henter ransomware-kode, og så installeres der et plugin til Chrome, som gør det muligt, at 'snyde' browserens sikkerhedsfunktioner.

"Metoden anvendes til at sprede Locky-ransomware igennem Facebooks interne systemer. Kort fortalt, så omdøbes ondsindet Nenumod-javascript-kode til .svg og sendes internt i Facebooks system via dens beskedsystem," skriver sikkerhedsfirmaet CSIS i en advarsel.

På billedet til højre kan du se beskeden, der sendes rundt.

"Selvom det pågældende link peger på en .svg-fil (Scalable Vector Graphics), vil den i visse sammenhænge, med interaktion fra brugeren, blive afviklet som et Javascript, der udløser flere funktioner," lyder beskrivelsen

Den ene del af koden anvendes til at sende beskeden til andre brugere, så den ondsindede kode spreder sig.

Den anden del henter en såkaldt payload, som er ransomwaren Locky.

CSIS fortæller også, at der er eksempler på, at scriptet kan opfordre brugeren til installerer et plugin med navnet "Ubo" til Googles browser Chrome.

Brugeren lokkes med en påstand om, at der skal hentes et plugin til Youtube.

Dette ondsindede plugin kan gøre det muligt at omgå den sandkassefunktion, der ellers skal forhindre, at der installeres ondsindet kode.

Hvis du har klikket, så giver Facebook denne hjælpeanvisning.

Læs også:
CSC's sikkerhedsdirektør: Ni ud af ti sikkerhedshændelser opstår på grund af manglende hjemmearbejde

Ransomware-banditterne er i direkte krig med hinanden bag frontlinjen - det kan faktisk gavne dig

Sikkerhedsekspert advarer: Vi er i gang med at smadre det internet, vi kender i dag

Når antivirus og firewall giver op: Statistik og kunstig intelligens renser dit netværk, når malware er sluppet ind
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere