Artikel top billede

Ransomware spreder sig via Facebooks beskedtjeneste

Ondsindet software kamufleret som en billedfil spredes via Facebooks chat-tjeneste. Her kan du læse, hvad der sker. Hvis du klikker.

Ved at maskere skadelig kode som en billedfil i formatet .svg har it-kriminelle nu fundet en vej til at presse ransomware ind i Facebooks messenger-program.

Det advarer både sikkerhedsfirmaet CSIS og teleselskabet Telenor nu om.

"Advarsel. En virus spreder sig gennem Facebook-chatten. Den udgiver sig for at være en billedfil med endelsen "SVG". Klik ikke på den besked," skriver Telenors sikkerhedscenter på sin Facebook-side.

Der sker hele tre ting

Hvis du trykker på den vedhæftede fil, sker der tre ting.

Du deler beskeden via Messenger, den henter ransomware-kode, og så installeres der et plugin til Chrome, som gør det muligt, at 'snyde' browserens sikkerhedsfunktioner.

"Metoden anvendes til at sprede Locky-ransomware igennem Facebooks interne systemer. Kort fortalt, så omdøbes ondsindet Nenumod-javascript-kode til .svg og sendes internt i Facebooks system via dens beskedsystem," skriver sikkerhedsfirmaet CSIS i en advarsel.

På billedet til højre kan du se beskeden, der sendes rundt.

"Selvom det pågældende link peger på en .svg-fil (Scalable Vector Graphics), vil den i visse sammenhænge, med interaktion fra brugeren, blive afviklet som et Javascript, der udløser flere funktioner," lyder beskrivelsen

Den ene del af koden anvendes til at sende beskeden til andre brugere, så den ondsindede kode spreder sig.

Den anden del henter en såkaldt payload, som er ransomwaren Locky.

CSIS fortæller også, at der er eksempler på, at scriptet kan opfordre brugeren til installerer et plugin med navnet "Ubo" til Googles browser Chrome.

Brugeren lokkes med en påstand om, at der skal hentes et plugin til Youtube.

Dette ondsindede plugin kan gøre det muligt at omgå den sandkassefunktion, der ellers skal forhindre, at der installeres ondsindet kode.

Hvis du har klikket, så giver Facebook denne hjælpeanvisning.

Læs også:
CSC's sikkerhedsdirektør: Ni ud af ti sikkerhedshændelser opstår på grund af manglende hjemmearbejde

Ransomware-banditterne er i direkte krig med hinanden bag frontlinjen - det kan faktisk gavne dig

Sikkerhedsekspert advarer: Vi er i gang med at smadre det internet, vi kender i dag

Når antivirus og firewall giver op: Statistik og kunstig intelligens renser dit netværk, når malware er sluppet ind
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere