HUSK:Live-streaming af kåringen af Årets CIO 2020 klokken 15:45 på cw.dk

Ransomware spreder sig via Facebooks beskedtjeneste

Ondsindet software kamufleret som en billedfil spredes via Facebooks chat-tjeneste. Her kan du læse, hvad der sker. Hvis du klikker.

Ved at maskere skadelig kode som en billedfil i formatet .svg har it-kriminelle nu fundet en vej til at presse ransomware ind i Facebooks messenger-program.

Det advarer både sikkerhedsfirmaet CSIS og teleselskabet Telenor nu om.

"Advarsel. En virus spreder sig gennem Facebook-chatten. Den udgiver sig for at være en billedfil med endelsen "SVG". Klik ikke på den besked," skriver Telenors sikkerhedscenter på sin Facebook-side.

Der sker hele tre ting
Hvis du trykker på den vedhæftede fil, sker der tre ting.

Du deler beskeden via Messenger, den henter ransomware-kode, og så installeres der et plugin til Chrome, som gør det muligt, at 'snyde' browserens sikkerhedsfunktioner.

"Metoden anvendes til at sprede Locky-ransomware igennem Facebooks interne systemer. Kort fortalt, så omdøbes ondsindet Nenumod-javascript-kode til .svg og sendes internt i Facebooks system via dens beskedsystem," skriver sikkerhedsfirmaet CSIS i en advarsel.

På billedet til højre kan du se beskeden, der sendes rundt.

"Selvom det pågældende link peger på en .svg-fil (Scalable Vector Graphics), vil den i visse sammenhænge, med interaktion fra brugeren, blive afviklet som et Javascript, der udløser flere funktioner," lyder beskrivelsen

Den ene del af koden anvendes til at sende beskeden til andre brugere, så den ondsindede kode spreder sig.

Den anden del henter en såkaldt payload, som er ransomwaren Locky.

CSIS fortæller også, at der er eksempler på, at scriptet kan opfordre brugeren til installerer et plugin med navnet "Ubo" til Googles browser Chrome.

Brugeren lokkes med en påstand om, at der skal hentes et plugin til Youtube.

Dette ondsindede plugin kan gøre det muligt at omgå den sandkassefunktion, der ellers skal forhindre, at der installeres ondsindet kode.

Hvis du har klikket, så giver Facebook denne hjælpeanvisning.

Læs også:
CSC's sikkerhedsdirektør: Ni ud af ti sikkerhedshændelser opstår på grund af manglende hjemmearbejde

Ransomware-banditterne er i direkte krig med hinanden bag frontlinjen - det kan faktisk gavne dig

Sikkerhedsekspert advarer: Vi er i gang med at smadre det internet, vi kender i dag


Når antivirus og firewall giver op: Statistik og kunstig intelligens renser dit netværk, når malware er sluppet ind
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
Kørekort-app sætter download-rekord: Blev hentet over en halv million gange det første døgn - se de første download-tal her
På et enkelt døgn blev den nye kørekort-app hentet over en halv million gange, viser download-tal fra Digitaliseringsstyrelsen.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.