Udspekuleret email-fup koster virksomhederne kassen: Så mange penge går tabt på email-svindel

CEO-fraud og andre email-baserede fupnumre er blevet en gylden indtægtskilde for de it-kriminelle.

CEO-fraud er blevet en yderst effektiv angrebsmetode for de it-kriminelle.

Det så vi blandt andet herhjemme, da Statens Museum for Kunst blevet narret til at udbetale 805.000 kroner.

Flere ansatte modtog en email, der så ud til at komme fra direktør Mikkel Bogh - og han bad om at få gennemført en pengeoverførsel til en konto i England.

Læs mere om det her.

Den type fupnumre er langt fra unikke, og det skyldes ikke mindst, at de it-kriminelle har held til at hente milliarder af kroner ved hjælp af forskellige former for email-scams.

Det kan man læse i en ny rapport fra det amerikanske FBI.

FBI har blandt andet set nærmere på de fupnumre, der retter sig mod virksomheder, der arbejder med udenlandske leverandører og samarbejdspartnere og derfor også jævnligt overfører penge på tværs af grænser.

Læs også: Tre konkrete råd: Sådan undgår du nemt at blive fuppet med 'CEO-fraud'

Typisk snydes ofrene ved, at de it-kriminelle skaffer sig adgang til en email-konti for så på den måde at kunne narre andre til at overføre penge eller betale en regning.

"Svindlerne anvender den metode, der er den mest almindelige forretningsnings-praksis hos deres ofre," forklarer FBI.

"Det er i det store hele uvist, hvordan ofrene udvælges, men bagmændene overvåger og studerer deres udvalgte ofre ved hjælp af social engineering-teknikker, inden de sætter gang i svindlen."

Milliarder går tabt
FBI kan oplyse, at email-svindel tager voldsomt til i styrke, og at de økonomiske konsekvenser er, at der mellem januar 2015 og december 2016 var en stigning på hele 2.370 procent i de registrerede tab i 131 lande.

Pengene er typisk overført til banker i blandt andet Kina og Hong Kong, men også til banker i Storbritannien, skriver FBI.

FBI oplyser, at der i perioden oktober 2013 til december 2016 er registreret tab for over 5,3 milliarder dollars - det er omkring 36 milliarder danske kroner.

FBI kan samtidig ud fra de indsamlede data opridse fem typiske scenarier, der anvendes fra de it-kriminelles side:

1) En virksomhed samarbejder med en udenlandsk leverandør.

2) En leder i virksomheden er enten modtager eller afsender af en forespørgsel om en pengeoverførsel.

3)
En virksomhed modtager en falsk korrespondance via en komprimitteret email-konto.

4)
En virksomhedsleder kontaktes af en advokat med et fortroligt emne, der skal tages stilling til hurtigt.

5)
Data-tyveri: Man skaffer sig adgang til eksempelvis skatteoplysninger eller andre personlige information og anvender dem til svindel.

Læs også:

Tre konkrete råd: Sådan undgår du nemt at blive fuppet med 'CEO-fraud'

Sådan organiserer nigerianske bander cyber-svindel i Danmark: Hyrer dansk arbejdskraft på det mørke net

Google og Facebook snydt for en halv milliard i phishing-angreb

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Michael Meister fik et tilbud, han ikke kunne sige nej til: Her er hans plan som ny topchef for Cibicom
Interview:Michael Meister forlader snart IT Relation til fordel for rollen som topchef i danske Cibicom, hvor han skal være med til at sætte fart på væksten. Se hans plan for selskabet her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Fri medarbejdermobilitet - med digital bodyguard
Om at gå fra adgangsstyring på personniveau til adgangsstyring på desktopniveau. I takt med at flere og flere medarbejdere arbejder remote og logger på jeres systemer og netværk uden for virksomhedens sikkerhedsværn, risikerer de at efterlade døren til forretningen på klem. Dermed bliver endpoints som pc’ere, Mac’s og servere et oplagt mål for hackere, som vil ind i virksomhedens infrastruktur. I blandt sker det også, at medarbejdere udnytter deres privilegerede adgangsrettigheder til skadelige formål. Det er derfor mere aktuelt end nogensinde at rette opmærksomheden mod jeres endpoints og de rettigheder, der ligger her.