Artikel top billede

It-afdelinger sendt på overarbejde: Stort cyberangreb kan ramme hvert et øjeblik

Flere tusinde it-ledere melder i en ny stor undersøgelse ud, at sikkerhedstruslen aldrig har været mere alvorlig. Det er dog langt fra kun de cyberkriminelle, der giver søvnløse nætter.

Risikoen for at virksomhedens it-infrastruktur bliver angrebet har aldrig været større, og trusselsbilledet bliver kun værre.

Det er et af hovedbudskaberne i en ny, global CIO-undersøgelse fra Harvey Nash og KPMG.

4.498 it-chefer og it-ledere fra 86 lande deltager i undersøgelsen, der blandt andet handler om de store udfordringer for it-organisationerne.

Og der ingen tvivl om, at it-sikkerhed over de senere år er blevet en stadig større udfordring.

32 procent af it-lederne i undersøgelsen svarer således, at deres organisation har været udsat for et stort cyberangreb inden for de seneste 24 måneder.

Det er en stigning på hele 45 procent i forhold til situationen i 2013, skriver Harvey Nash og KPMG. 

Samtidig er det tankevækkende, at kun 21 procent af it-lederne svarer, at de er 'meget godt' forberedt på at kunne reagere på angreb.

Læs også: Rygtet om it-chefens skrumpende budget er stærkt overdrevet: Har stadig langt det største it-budget

Det var i 2014 29 procent af it-lederne, der kunne svare ja til det spørgsmål, og det indikerer, at der er kommet langt mere fokus på it-sikkerhed, samtidig med at trusselsbilledet ikke er blevet mindre komplekst.

"Det relative lethed, hvormed hackere ser ud til at kunne snige sig ind i tilsyneladende godt beskyttede systemer, giver søvnløse nætter hos enhver it-leder," lyder det i rapporten.

Værst med de interne trusler

KPMG og Harvey Nash kan i rapporten konstatere, at it-ledernes tiltro til virksomhedens it-sikkerhed er dalet i takt med mængden af angreb.

Det positive ved en udvikling er så, at it-sikkerhed nu er kommet på agendaen i topledelsen og i bestyrelserne, hvilket kan åbne op for større budgetter og flere ressourcer til it-sikkerhed. 

Men inden du går i gang med at med at bande og svovle over alle de cyberkriminelles mange aktiviteter, bør du lige klappe hesten.

For det er faktisk internt i organisationerne, at udviklingen i trusselsbilledet har været allerværst.

"Til trods for meget synlige, overskrifts-egnede angreb som det seneste med WannaCry-ransomwaren, er det største spring i truslerne ved insider-angreb, hvor det er steget fra 40 procent til 47 procent over det seneste år," lyder det i undersøgelsen.

Læs også:

Berygtede hackere lancerer abonnementsservice: Her kan du få nye Windows 10-exploits og data om nordkoreanske missil-programmer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere