Efter sommerferien 2019 ruller et nyt system ud over de danske folkeskoler. Det sker når Netcompany's Aula system afløser det gamle SkoleIntra.

Han opfandt udskældt SkoleIntra for 20 år siden - nu er det snart slut: "Vi synes faktisk, at vi har gjort noget for folkeskolen med det her system"

For knapt 20 år siden satte Carsten Borre Larsen sig sammen med en lærerkollega og skabte et system, som forældre med børn i folkeskolen de seneste 17 år har stiftet bekendtskab med. Snart er systemet fortid i den danske folkeskole, der siger goddag til et nyt system fra Netcompany, der skal rulles ud i 2019.

Året er 1999.

Magrethe Vestager (R) troner med sit lange mørke hår som undervisningsminister, danskerne taler stadig om det fanstastiske oplæg fra Michael Laudrup til Ebbe Sand under sidste års VM i fodbold i Frankrig og ingen aner, at landet sidst på året vil blive ramt af den værste orkan nogensinde.   

Tæt ved Aabenraa er Carsten Borre Larsen begyndt at overveje mulighederne for at skabe et intranet på kommunens skoler, der kan give lærerne mulighed for at bruge computeren mere i deres hverdag på skolen.

"Vi ville gerne have, at lærerne skulle bruge computeren i deres dagligdag. Ikke kun i undervisningen men også i deres forberedelser og i deres interne kommunikation på skolen. Derfor var vi to lærere, der satte os sammen og lavede et intranet til de fem skoler i kommunen," siger Carsten Borre Larsen, der i dag er pensioneret.

Kæmpe potentiale
Der gik ikke længe fra systemet udbredt til kommunens skoler, før Carsten og makkeren Bent Thomsen fik mod på mere.

"Vi synes, at det var synd, at det kun var lærerne i Aabenraa, der skulle have glæde af det, så vi satte os sammen og startede et firma, der hed Skolesoft, som skulle udbrede det her system," fortæller Carsten Borre Hansen. 

I 2002 indgik Skolesoft så en aftale med det daværende Uni-C, der i dag hedder Stil (Styrelsen for It og Læring.red)
 
Uni-C og Skolesoft har senere en disput, der gør, at Skolesoft sælger produktet videre til Itslearning. Det bliver senere til en sag om, at var uretfærdigt, at Uni-C stod for driften af SkoleIntra, der var leveret af Itslearning. Det skabte nemlig unfair konkurrence, lød kritikken.

Læs mere om det her: Kritik: UNI-C på skråplan med to kasketter

Måske for avanceret
SkoleIntra giver skolerne mulighed for at kommunikere på tværs af skolen med medarbejdere og forældre.

Systemet har afløst lektiebogen, kontaktbogen er i dag den primære kontakt mellem lærerne og forældrene og bruges af mere end to millioner danskere.

Systemet lægger i følge Carsten Borre Larsen op til en høj grad af valgfrihed.

"Vi udviklede  det ud fra den holdning, at skolerne skulle kunne tilpasse det til deres egne behov. Skoler er forskellige, så vi indbyggede en høj grad af styringsmuligheder, så man kunne indstille det helt ned på et niveau, hvor klasseteamet i 4.B kunne indstille det på sin helt egen måde," siger han. 

Redskabet har ifølge bagmanden givet lærerne en masse muligheder for at komme i kontakt med forældrene.

Han så dog gerne, at systemet var blevet moderniseret tilbage i 2009, men ifølge Carsten Borre Larsen var der ikke velvilje til det hos Uni-C.

Det folkeskolen havde brug for
I dag er det nærmest blevet en folkesport blandt forældre med børn i den skolepligtige alder at skælde ud på intranettet, hvor det hober sig op med beskeder om svømmetøj, drømmekage og legeaftaler.

Det preller dog relativt let af på manden bag det forslåede system. 

"Prøv at tage ud i en almindelig landkommune. Der er mange glade brugere. Så er der en masse krakilere og en masse, der skriver blogs og elsker at harcelere over det," siger Carsten Borre Larsen.

"Vi synes, at vi har leveret det, skolerne har brug for. De danske skoler er blandt de skoler i Europa, der er bedst med på det her område, fordi de har haft det system."

Læs mere om systemets afløser her: Du hænger på SkoleIntra flere år endnu: Afløser udskydes efter problemer

Holder stadig sammen
Selvom det er nogle regeringer siden, og det danske landshold næppe har scoret flottere mål end Ebbe Sands til 3-0 mod Nigeria, så mødes de to bagmænd bag SkoleIntra fortsat, forklarer Carsten Borre Larsen. 

"Vi bor i samme lille by uden for Aabenraa. Vi mødes i Brugsen, drikker øl sammen og fejrer hinandens fødselsdage," siger han.

"Vi har bygget det her system for skolernes skyld. Vi er meget stolte. Ordet forældreintra indgår i dag i retskrivningsordbogen, og det er os, der har fundet på det. Jeg er stolt af den proces, vi har været igennem. Der er ting, der burde være lavet anderledes, men der er også ting, som har gjort, at vi har kunne vi bringe det danske skolesystem fremad" 

Har SkoleIntra været en succes? Har kritikken mod systemet været uberettet eller ser du frem til at se det nye Aula-system fra Netcompany, der bliver lanceret efter sommerferien 2019? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.

Læs også: Nu skal Skoleintra sendes på pension: Her er planen for den nye versionPremium
Test: Surface Book 3 er en lækker bærbar - men Microsoft-designerne har læst for mange Svend Brinkmann-kronikker
Hvis det hænger dig langt ud af halsen at være innovativ og omstillingsparat, så har Microsoft udviklet en rigtig god ny bærbar computer til dig. Den hedder Surface Book 3.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.