Artikel top billede

Microsoft risikerer shitstorm efter uforudselig chat-bot pludselig skiftede emne: "Koranen er meget voldelig"

Sidste år måtte Microsoft slukke for botten Tay, der begyndte at udspye hadefulde og racistiske budskaber. Nu har virksomheden igen problemer med en bot, der kalder koranen for "meget voldelig".

For lidt mere end et år siden måtte Microsoft lukke ned for virksomhedens chatbot Tay, der pludselig begyndte at udspye racistiske og hadefulde budskaber på Twitter.

Og nu har virksomheden igen problemer med en af sine chatbots.

Denne gang er det med chatbotten Zo, der belært af erfaringerne med Tay er programmeret til at undgå diskussioner om følsomme emner som politik og religion.

Men nu kan det amerikanske medie Buzzfeed News fortælle, at botten under en samtale med en af mediets journalister proklamerede at “koranen er meget voldelig”.

Buzzfeed News oplyser, at Zos beskrivelse af koranen kom som det blot fjerde svar i en samtale, som Buzzfeed-journalisten startede med botten.

I samtalen spørger journalisten botten “Hvad er din holdning til sundhedspleje,” hvorefter botten tilsyneladende skifter emne og svarer:

“Langt størstedelen praktiserer det fredfyldt, men koranen er meget voldelig”.

Microsoft oplyser til Buzzfeed, at denne type opførelse fra chatbotten er meget sjælden, og virksomheden oplyser, at den aktivt arbejder på at begrænse den type adfærd.

Satser stort på kunstig intelligens

Kunstig intelligens er et fokus område for de fleste store tech-virksomheder i øjeblikket, og episoderne med Microsofts chatbots demonstrerer, at teknologien stadigvæk befinder sig i et tidligt og meget umodent stadie. 

Episode kan opstå, fordi udefrakommende kan udnytte svagheder i botternes indlæringsmekanisme.

Bots som Tay og Zo lærer typisk fra kommentarer og samtaler med brugerne, og derfor er det også muligt for brugerne at påvirke bottens fremtidige adfærd.

I sagen med chatrobotten Tay var det brugere på det kontroversielle debatforum 4chan, der i fællesskab forvandlede Tay fra at være en ganske fredsommelig og munter bot til en hadefuld propagandamaskine, der blandt andet proklamerede at "Hitler havde ret" og "jeg hader jøder." 

En værdifuld lære

Sidste år interviewede Computerworld Microsofts “bot-guro” Norm Judah, der er CTO for Microsoft Worldwide Services.

Her fortalte han, at sagen med Tay har været en værdifuld lære for Microsoft og resten af tech-branchen.

"Episoden demonstrede, at det er muligt at gentræne en bot, og når den mulighed findes, så vil der altid være folk med dårlige intentioner, der vil forsøge at udnytte muligheden. Derfor skal vi alle være endnu bedre til identificere og håndtere det, når den slags sker. Det er en uheldig hændelse, men det er den slags hændelse, som er med til at gøre os klogere," sagde han til Computerworld

Læs hele interviewet med Norm Judah her:

Microsofts bot-guru vil udvikle en bot, der kan bestå Turing-testen: Om få år vil vi ikke kunne skelne bots fra mennesker
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere