Artikel top billede

Microsoft risikerer shitstorm efter uforudselig chat-bot pludselig skiftede emne: "Koranen er meget voldelig"

Sidste år måtte Microsoft slukke for botten Tay, der begyndte at udspye hadefulde og racistiske budskaber. Nu har virksomheden igen problemer med en bot, der kalder koranen for "meget voldelig".

For lidt mere end et år siden måtte Microsoft lukke ned for virksomhedens chatbot Tay, der pludselig begyndte at udspye racistiske og hadefulde budskaber på Twitter.

Og nu har virksomheden igen problemer med en af sine chatbots.

Denne gang er det med chatbotten Zo, der belært af erfaringerne med Tay er programmeret til at undgå diskussioner om følsomme emner som politik og religion.

Men nu kan det amerikanske medie Buzzfeed News fortælle, at botten under en samtale med en af mediets journalister proklamerede at “koranen er meget voldelig”.

Buzzfeed News oplyser, at Zos beskrivelse af koranen kom som det blot fjerde svar i en samtale, som Buzzfeed-journalisten startede med botten.

I samtalen spørger journalisten botten “Hvad er din holdning til sundhedspleje,” hvorefter botten tilsyneladende skifter emne og svarer:

“Langt størstedelen praktiserer det fredfyldt, men koranen er meget voldelig”.

Microsoft oplyser til Buzzfeed, at denne type opførelse fra chatbotten er meget sjælden, og virksomheden oplyser, at den aktivt arbejder på at begrænse den type adfærd.

Satser stort på kunstig intelligens

Kunstig intelligens er et fokus område for de fleste store tech-virksomheder i øjeblikket, og episoderne med Microsofts chatbots demonstrerer, at teknologien stadigvæk befinder sig i et tidligt og meget umodent stadie. 

Episode kan opstå, fordi udefrakommende kan udnytte svagheder i botternes indlæringsmekanisme.

Bots som Tay og Zo lærer typisk fra kommentarer og samtaler med brugerne, og derfor er det også muligt for brugerne at påvirke bottens fremtidige adfærd.

I sagen med chatrobotten Tay var det brugere på det kontroversielle debatforum 4chan, der i fællesskab forvandlede Tay fra at være en ganske fredsommelig og munter bot til en hadefuld propagandamaskine, der blandt andet proklamerede at "Hitler havde ret" og "jeg hader jøder." 

En værdifuld lære

Sidste år interviewede Computerworld Microsofts “bot-guro” Norm Judah, der er CTO for Microsoft Worldwide Services.

Her fortalte han, at sagen med Tay har været en værdifuld lære for Microsoft og resten af tech-branchen.

"Episoden demonstrede, at det er muligt at gentræne en bot, og når den mulighed findes, så vil der altid være folk med dårlige intentioner, der vil forsøge at udnytte muligheden. Derfor skal vi alle være endnu bedre til identificere og håndtere det, når den slags sker. Det er en uheldig hændelse, men det er den slags hændelse, som er med til at gøre os klogere," sagde han til Computerworld

Læs hele interviewet med Norm Judah her:

Microsofts bot-guru vil udvikle en bot, der kan bestå Turing-testen: Om få år vil vi ikke kunne skelne bots fra mennesker




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere