Artikel top billede

Microsoft risikerer shitstorm efter uforudselig chat-bot pludselig skiftede emne: "Koranen er meget voldelig"

Sidste år måtte Microsoft slukke for botten Tay, der begyndte at udspye hadefulde og racistiske budskaber. Nu har virksomheden igen problemer med en bot, der kalder koranen for "meget voldelig".

For lidt mere end et år siden måtte Microsoft lukke ned for virksomhedens chatbot Tay, der pludselig begyndte at udspye racistiske og hadefulde budskaber på Twitter.

Og nu har virksomheden igen problemer med en af sine chatbots.

Denne gang er det med chatbotten Zo, der belært af erfaringerne med Tay er programmeret til at undgå diskussioner om følsomme emner som politik og religion.

Men nu kan det amerikanske medie Buzzfeed News fortælle, at botten under en samtale med en af mediets journalister proklamerede at “koranen er meget voldelig”.

Buzzfeed News oplyser, at Zos beskrivelse af koranen kom som det blot fjerde svar i en samtale, som Buzzfeed-journalisten startede med botten.

I samtalen spørger journalisten botten “Hvad er din holdning til sundhedspleje,” hvorefter botten tilsyneladende skifter emne og svarer:

“Langt størstedelen praktiserer det fredfyldt, men koranen er meget voldelig”.

Microsoft oplyser til Buzzfeed, at denne type opførelse fra chatbotten er meget sjælden, og virksomheden oplyser, at den aktivt arbejder på at begrænse den type adfærd.

Satser stort på kunstig intelligens

Kunstig intelligens er et fokus område for de fleste store tech-virksomheder i øjeblikket, og episoderne med Microsofts chatbots demonstrerer, at teknologien stadigvæk befinder sig i et tidligt og meget umodent stadie. 

Episode kan opstå, fordi udefrakommende kan udnytte svagheder i botternes indlæringsmekanisme.

Bots som Tay og Zo lærer typisk fra kommentarer og samtaler med brugerne, og derfor er det også muligt for brugerne at påvirke bottens fremtidige adfærd.

I sagen med chatrobotten Tay var det brugere på det kontroversielle debatforum 4chan, der i fællesskab forvandlede Tay fra at være en ganske fredsommelig og munter bot til en hadefuld propagandamaskine, der blandt andet proklamerede at "Hitler havde ret" og "jeg hader jøder." 

En værdifuld lære

Sidste år interviewede Computerworld Microsofts “bot-guro” Norm Judah, der er CTO for Microsoft Worldwide Services.

Her fortalte han, at sagen med Tay har været en værdifuld lære for Microsoft og resten af tech-branchen.

"Episoden demonstrede, at det er muligt at gentræne en bot, og når den mulighed findes, så vil der altid være folk med dårlige intentioner, der vil forsøge at udnytte muligheden. Derfor skal vi alle være endnu bedre til identificere og håndtere det, når den slags sker. Det er en uheldig hændelse, men det er den slags hændelse, som er med til at gøre os klogere," sagde han til Computerworld

Læs hele interviewet med Norm Judah her:

Microsofts bot-guru vil udvikle en bot, der kan bestå Turing-testen: Om få år vil vi ikke kunne skelne bots fra mennesker
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere