Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Google vil tjene billioner på at lagre strøm i salt og frostvæske

Alphabets eksperimentelle afdeling er i gang med at udvikle et nyt lager, der kan opbevare strøm fra vedvarende energikilder i form af kulde og varme.

Googles moderselskab, Alphabet, vil trække mere vedvarende energi ind i el-systemet ved hjælp af salt og frostvæske.

Alpbabets eksperimentelle afdeling X har lanceret et projekt under navnet Malta, og formålet er gemme den overskydende strøm fra for eksempel vindmøller, når der ikke er brug for den.

”Noget forsimplet kan man tænke på det som et køleskab og en turbine,” siger produktansvarlig Julian Green til Bloomberg.

Manglende muligheder for at lagre vedvarende energi betyder et enormt strømspild, da energien fra for eksempel vindmøller ikke altid produceres samtidig med, at der er brug for den.

Alene i staten Californien afskrev man i første halvdel af 2017 300.000 kilowattimer, fordi man ikke kunne lagre dem. Samtidig tvinges el-selskaber til at bruge strøm fra mere forurenende energikilder, når den grønne strøm ikke produceres på det rigtige tidspunkt.

Ideen med det nye lager er, at overskudsstrømmen skal bruges til at drive en pumpe. Pumpen producerer kulde og varme, der henholdsvis opvarmer saltet og nedkøler frostvæsken – og når behovet igen opstår, ledes varme kulde sammen for at skabe en luftstrøm, der kan drive endnu en turbine for at skabe elektricitet.

Enormt marked

Alphabets afdeling X og de såkaldte ”moonshot factory” står bag vovede investeringer som blandt andet Google Glass, Loon, og de selkørende biler, der nu er en stor del af Google.

Og selvom de mildest talt har haft varierende grader af succes, så mener afdelingschef Obi Felten, at det kan blive yderst lukrativt for Alphabet, hvis man knækker koden lagring af vedvarende energi.

”Hvis Moonshot Factory opgiver et stort, vigtigt problem som klimaforandringer, så bliver det måske aldrig løst. Men hvis vi løser det, er der til gengæld billioner og atter billioner at hente på markedet,” siger hun.

Alphabet leder nu efter samarbejdspartnere til at bygge et prototype-lager på kommerciel skala.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere