Artikel top billede

Elendig it-sikkerhed hos Forsvaret: Kritiske systemer kan bryde sammen ved cyberangreb

Forsvaret beskytter ikke sine it-systemer tilstrækkeligt mod cyberangreb, konkluderer Rigsrevisionen i skarp kritik.

Det danske forsvars it-systemer er ikke beskyttet mod nedbrud i tilfælde af et målrettet cyberangreb. Det konkluderer Rigsrevisionen i en skarp kritik af Forsvaret, der blandt andet går på, at Forsvaret ikke har foretaget nogen risikovurdering af truslerne mod sine driftscentre og kritiske systemer.

“Det øger risikoen for, at it-driftscentrene og it-systemerne ikke er tilstrækkeligt beskyttet mod nedbrud i tilfælde af angreb, der kan medføre længerevarende systemnedbrud,” lyder konklusionen.

Forsvaret kritiseres desuden for ikke at gennemføre øvelser i overensstemmelse med sin handlingsplan for cyberangreb.

“Det øger risikoen for, at beredskabsplanen ikke fungerer i en beredskabssituation, og at de relevante personer ikke kan træffe vigtige beslutninger om, hvordan nøddrift kan etableres,” hedder det i Rigsrevisionens kritik.

I en mail til Ritzau erkender Forsvarsministeriet, at der er risiko for nedbrud ved et cyberangreb på Forsvarets kritiske systemer. Forsvarsministeriet har bedt Materiel- og Indkøbsstyrelsen om at implementere en handlingsplan for at højne sikkerheden.

Fri adgang for hackere

Tidligere på året kom det frem, at hackergruppen Fancy Bear gennem flere år har haft fri adgang til Forsvarets mailsystem, mil.dk, hvor de ansatte ikke benyttede basale sikkerhedsforanstaltninger som to-faktor-godkendelse.

Computerworld kunne samtidig fortælle, at Forsvarets servere kører dybt forældet software, der ikke længere modtager sikkerhedsopdateringer.

Læs også: 

Sikkerhedsekspert kritiserer Forsvarets it-sikkerhed: "Der er bedre sikkerhed på mange Gmail-konti"

Forældet it hos [b]Forsvaret er ikke blevet sikkerhedsopdateret siden 2010: "Det er jo decideret lokkemad for hackere," siger it-ekspert
[/b]
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere