Artikel top billede

A-kasse sender usikre kodeord til hundredetusinder af brugere: ”Det er ikke elegant, det vil jeg gerne indrømme”

Akademikernes a-kasse sender kodeord til sine brugere i klartekst på usikker email. Udviklingschef vil ændre det, men kalder risikoen minimal.

”Jeg er enig i, at det hverken er elegant eller en tidssvarende løsning.”

Martin Schmidt er digitaliseringschef hos Akademikernes a-kasse, og hver gang en af a-kassens 210.000 brugere skal bruge et nyt kodeord til selvbetjeningen, bliver det sendt i klartekst på en helt almindelig email.

Den praksis anses i sikkerhedskredse som uacceptabel, fordi brugernes kodeord er totalt ubeskyttede i transit fra afsender til modtager.

Og hvis en ondsindet person får adgang til brugerens email-konto er det meget let at søge på ”kodeord” eller ”password” og få en oversigt over, hvad der ligger klar til (mis)brug.

Den problematik anerkender Martin Schmidt, og han vil på sigt gerne have standset den usikre praksis hos Akademikernes a-kasse. Han vurderer dog risikoen som meget lille, fordi brugerne ikke kan logge ind med kodeordet alene.

”Man skal også bruge sit cpr-nummer til at logge ind sammen med kodeordet, så derfor forbryder vi os ikke mod sikkerheden, vil jeg mene. Men det er langt fra elegant, det skal jeg gerne indrømme,” siger han til Computerworld.

Det er på listen. Bare ikke så højt oppe

Akademikernes a-kasse er langt fra alene om at sende kodeord i klartekst på ikke-krypteret email.

I sidste uge kom det frem, at teleselskabet Telia har gjort det i de seneste syv år, og selvom selskabet godt ved, at det er usikkert, er man først i år gået i gang med at udvikle en ny løsning.

Hos Akademikernes a-kasse har en ny løsning ifølge Martin Schmidt været på dagsordenen i længere tid, men andre og større opgaver har betydet, at sikkerheden er blevet nedprioriteret.

”Det sidste års tid har vi haft fokus på den nye dagpengereform, der har trukket tænder ud både økonomisk og udviklingsmæssigt. Derudover forbereder vi os på persondataforordningen, og det har vi prioriteret højere end udsendelsen af kodeord, der udgør en minimal risiko.”

”Men det er helt klart i pipelinen over ting, vi skal have ændret, det er der ingen tvivl om.”

Læs også: Usikker praksis i syv år: Telia har sendt kodeord i klartekst til kunderne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere