Artikel top billede

A-kasse sender usikre kodeord til hundredetusinder af brugere: ”Det er ikke elegant, det vil jeg gerne indrømme”

Akademikernes a-kasse sender kodeord til sine brugere i klartekst på usikker email. Udviklingschef vil ændre det, men kalder risikoen minimal.

”Jeg er enig i, at det hverken er elegant eller en tidssvarende løsning.”

Martin Schmidt er digitaliseringschef hos Akademikernes a-kasse, og hver gang en af a-kassens 210.000 brugere skal bruge et nyt kodeord til selvbetjeningen, bliver det sendt i klartekst på en helt almindelig email.

Den praksis anses i sikkerhedskredse som uacceptabel, fordi brugernes kodeord er totalt ubeskyttede i transit fra afsender til modtager.

Og hvis en ondsindet person får adgang til brugerens email-konto er det meget let at søge på ”kodeord” eller ”password” og få en oversigt over, hvad der ligger klar til (mis)brug.

Den problematik anerkender Martin Schmidt, og han vil på sigt gerne have standset den usikre praksis hos Akademikernes a-kasse. Han vurderer dog risikoen som meget lille, fordi brugerne ikke kan logge ind med kodeordet alene.

”Man skal også bruge sit cpr-nummer til at logge ind sammen med kodeordet, så derfor forbryder vi os ikke mod sikkerheden, vil jeg mene. Men det er langt fra elegant, det skal jeg gerne indrømme,” siger han til Computerworld.

Det er på listen. Bare ikke så højt oppe

Akademikernes a-kasse er langt fra alene om at sende kodeord i klartekst på ikke-krypteret email.

I sidste uge kom det frem, at teleselskabet Telia har gjort det i de seneste syv år, og selvom selskabet godt ved, at det er usikkert, er man først i år gået i gang med at udvikle en ny løsning.

Hos Akademikernes a-kasse har en ny løsning ifølge Martin Schmidt været på dagsordenen i længere tid, men andre og større opgaver har betydet, at sikkerheden er blevet nedprioriteret.

”Det sidste års tid har vi haft fokus på den nye dagpengereform, der har trukket tænder ud både økonomisk og udviklingsmæssigt. Derudover forbereder vi os på persondataforordningen, og det har vi prioriteret højere end udsendelsen af kodeord, der udgør en minimal risiko.”

”Men det er helt klart i pipelinen over ting, vi skal have ændret, det er der ingen tvivl om.”

Læs også: Usikker praksis i syv år: Telia har sendt kodeord i klartekst til kunderne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere