Artikel top billede

It-folk slår alarm op til tysk valg: Centralt valg-system er hullet som en si

Tyske it-sikkerhedsfolk slår alarm få uger før det tyske valg: Det centrale tyske it-valgsystem er spækket med sårbarheder, der gør det muligt at manipulere med valgresultatet. "Antallet af sårbarheder samt deres alvorlighed overgår vores allerværste forventninger," lyder det fra white hacker-gruppe.

Det centrale it-system, som Tyskland vil anvende til valget 24. september, er hullet som en si.

Det mener en række tyske it-folk, der har kigget nærmere på systemet, som hedder PC-Wahl.

Systemet anvendes til at håndtere valgresultaterne fra de forskellige områder i Tyskland.

PC-Wahl anvendes blandt andet til at registrere stemmerne i de enkelte lokalområder, ligesom det anvendes til at transmittere resultaterne videre til centralt hold. Det spiller derfor en helt central rolle i valget.

Det var den tyske it-mand Martin Tschirsich fra Darmstadt i Hessen, der først rapporterede, at han ved nærmere eftersyn havde fundet en række alvorlige sikkerhedsmæssige sårbarheder i systemets kode.

“Valget er ikke sikkert. Systemet kan hackes,” sagde han til tidskriftet Zeit Online.

Det fik den i Tyskland ret anerkendte white hacker-gruppe CCC (‘Chaos Computer Club’) til at gå koden efter i sømmene.

Og i en helt ny rapport fra CCC, som blev offentliggjort torsdag, er konklusionen da også, at der er noget om snakken.

PC-Wahl rummer en “række sikkerheds-problemer og adskillige praktiske angrebs-scenarier,” lyder det fra CCC, der peger på, at flere af sårbarheder kan føre til forfalskning af det samlede valgresultat - og altså i yderste konsekvens af, hvem der får magten i hele Tyskland.

Du kan hele rapporten fra CCC her: Software to capture votes in upcoming national election is insecure.

Ifølge sikkerheds-folkene findes der en sårbarhed i PC-Wahls opdateringsfunktion, som giver mulighed for ‘one-click compromise.’ Samtidig er selve opdaterings-serveren usikker, hedder det.

“Helt fundamentale it-sikkerhedsprincipper er ikke blevet fulgt. Antallet af sårbarheder samt deres alvorlighed overgår selv vores allerværste forventninger,” lyder det fra white hackeren Linus Neumann på vegne af CCC.

Det hører med til kritikken, at PC-Wahl-systemet allerede er blevet anvendt flere gange til valg i Tyskland - både til lokalvalg, folketingsvalg og EU-valg.

De tyske myndigheder har da også reageret omgående. De bedyrer nu, at det har højeste prioritet at sikre den kommende valghandling - blandt andet ved at sikre, at de lokale myndigheder opdaterer PC-Wahl samt at de indfører forskellige sikkerhedsprocedurer.

De skal blandt andet telefonere til de valg-myndigheder, som de sender valgresultaterne ned, så de mundtligt kan tjekke, at de data, der er blevet modtaget, er de samme som dem, der er blevet afsendt.

Læs også:

Lækket NSA-rapport afslører: Russisk hackerangreb på valg-software kort før amerikansk præsidentvalg

Vi mødte statsministeren for verdens mindste it-stormagt, og her er, hvad han lærte os om digitalisering
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Apple pumper milliarder ind i optisk laser-selskab - rygterne tager til om nye planer
Apple smider nu 2,5 millarder kroner efter Apple-partneren II-VI der fremstiller optiske lasere. Og det kunne sætte skub i en VR-udvikling.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.