Artikel top billede

It-folk slår alarm op til tysk valg: Centralt valg-system er hullet som en si

Tyske it-sikkerhedsfolk slår alarm få uger før det tyske valg: Det centrale tyske it-valgsystem er spækket med sårbarheder, der gør det muligt at manipulere med valgresultatet. "Antallet af sårbarheder samt deres alvorlighed overgår vores allerværste forventninger," lyder det fra white hacker-gruppe.

Det centrale it-system, som Tyskland vil anvende til valget 24. september, er hullet som en si.

Det mener en række tyske it-folk, der har kigget nærmere på systemet, som hedder PC-Wahl.

Systemet anvendes til at håndtere valgresultaterne fra de forskellige områder i Tyskland.

PC-Wahl anvendes blandt andet til at registrere stemmerne i de enkelte lokalområder, ligesom det anvendes til at transmittere resultaterne videre til centralt hold. Det spiller derfor en helt central rolle i valget.

Det var den tyske it-mand Martin Tschirsich fra Darmstadt i Hessen, der først rapporterede, at han ved nærmere eftersyn havde fundet en række alvorlige sikkerhedsmæssige sårbarheder i systemets kode.

“Valget er ikke sikkert. Systemet kan hackes,” sagde han til tidskriftet Zeit Online.

Det fik den i Tyskland ret anerkendte white hacker-gruppe CCC (‘Chaos Computer Club’) til at gå koden efter i sømmene.

Og i en helt ny rapport fra CCC, som blev offentliggjort torsdag, er konklusionen da også, at der er noget om snakken.

PC-Wahl rummer en “række sikkerheds-problemer og adskillige praktiske angrebs-scenarier,” lyder det fra CCC, der peger på, at flere af sårbarheder kan føre til forfalskning af det samlede valgresultat - og altså i yderste konsekvens af, hvem der får magten i hele Tyskland.

Du kan hele rapporten fra CCC her: Software to capture votes in upcoming national election is insecure.

Ifølge sikkerheds-folkene findes der en sårbarhed i PC-Wahls opdateringsfunktion, som giver mulighed for ‘one-click compromise.’ Samtidig er selve opdaterings-serveren usikker, hedder det.

“Helt fundamentale it-sikkerhedsprincipper er ikke blevet fulgt. Antallet af sårbarheder samt deres alvorlighed overgår selv vores allerværste forventninger,” lyder det fra white hackeren Linus Neumann på vegne af CCC.

Det hører med til kritikken, at PC-Wahl-systemet allerede er blevet anvendt flere gange til valg i Tyskland - både til lokalvalg, folketingsvalg og EU-valg.

De tyske myndigheder har da også reageret omgående. De bedyrer nu, at det har højeste prioritet at sikre den kommende valghandling - blandt andet ved at sikre, at de lokale myndigheder opdaterer PC-Wahl samt at de indfører forskellige sikkerhedsprocedurer.

De skal blandt andet telefonere til de valg-myndigheder, som de sender valgresultaterne ned, så de mundtligt kan tjekke, at de data, der er blevet modtaget, er de samme som dem, der er blevet afsendt.

Læs også:

Lækket NSA-rapport afslører: Russisk hackerangreb på valg-software kort før amerikansk præsidentvalg

Vi mødte statsministeren for verdens mindste it-stormagt, og her er, hvad han lærte os om digitalisering
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere