Stort nedbrud:KMD arbejder på højtryk for at klarlægge omfanget og årsagen - rammer flere af selskabets kunder

Artikel top billede

It-folk slår alarm op til tysk valg: Centralt valg-system er hullet som en si

Tyske it-sikkerhedsfolk slår alarm få uger før det tyske valg: Det centrale tyske it-valgsystem er spækket med sårbarheder, der gør det muligt at manipulere med valgresultatet. "Antallet af sårbarheder samt deres alvorlighed overgår vores allerværste forventninger," lyder det fra white hacker-gruppe.

Det centrale it-system, som Tyskland vil anvende til valget 24. september, er hullet som en si.

Det mener en række tyske it-folk, der har kigget nærmere på systemet, som hedder PC-Wahl.

Systemet anvendes til at håndtere valgresultaterne fra de forskellige områder i Tyskland.

PC-Wahl anvendes blandt andet til at registrere stemmerne i de enkelte lokalområder, ligesom det anvendes til at transmittere resultaterne videre til centralt hold. Det spiller derfor en helt central rolle i valget.

Det var den tyske it-mand Martin Tschirsich fra Darmstadt i Hessen, der først rapporterede, at han ved nærmere eftersyn havde fundet en række alvorlige sikkerhedsmæssige sårbarheder i systemets kode.

“Valget er ikke sikkert. Systemet kan hackes,” sagde han til tidskriftet Zeit Online.

Det fik den i Tyskland ret anerkendte white hacker-gruppe CCC (‘Chaos Computer Club’) til at gå koden efter i sømmene.

Og i en helt ny rapport fra CCC, som blev offentliggjort torsdag, er konklusionen da også, at der er noget om snakken.

PC-Wahl rummer en “række sikkerheds-problemer og adskillige praktiske angrebs-scenarier,” lyder det fra CCC, der peger på, at flere af sårbarheder kan føre til forfalskning af det samlede valgresultat - og altså i yderste konsekvens af, hvem der får magten i hele Tyskland.

Du kan hele rapporten fra CCC her: Software to capture votes in upcoming national election is insecure.

Ifølge sikkerheds-folkene findes der en sårbarhed i PC-Wahls opdateringsfunktion, som giver mulighed for ‘one-click compromise.’ Samtidig er selve opdaterings-serveren usikker, hedder det.

“Helt fundamentale it-sikkerhedsprincipper er ikke blevet fulgt. Antallet af sårbarheder samt deres alvorlighed overgår selv vores allerværste forventninger,” lyder det fra white hackeren Linus Neumann på vegne af CCC.

Det hører med til kritikken, at PC-Wahl-systemet allerede er blevet anvendt flere gange til valg i Tyskland - både til lokalvalg, folketingsvalg og EU-valg.

De tyske myndigheder har da også reageret omgående. De bedyrer nu, at det har højeste prioritet at sikre den kommende valghandling - blandt andet ved at sikre, at de lokale myndigheder opdaterer PC-Wahl samt at de indfører forskellige sikkerhedsprocedurer.

De skal blandt andet telefonere til de valg-myndigheder, som de sender valgresultaterne ned, så de mundtligt kan tjekke, at de data, der er blevet modtaget, er de samme som dem, der er blevet afsendt.

Læs også:

Lækket NSA-rapport afslører: Russisk hackerangreb på valg-software kort før amerikansk præsidentvalg

Vi mødte statsministeren for verdens mindste it-stormagt, og her er, hvad han lærte os om digitalisering
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere