Artikel top billede

CCleaner har været hacket og inficeret i ugevis: Her er hackernes virkelige mål med angrebet (og det var ikke dig)

Meget tyder nu på, at de hackere, der har inficeret det udbredte renseprogram CCleaner, var på jagt efter data hos Cisco, Microsoft, Intel, Samsung og andre.

Meget tyder på, at de hackere, der står bag inficeringen af det meget udbredte renseprogram CCleaner, egentligt var på jagt efter en række store it-selskaber.

Sådan lyder det fra sikkerhedsselskabet Talos, der har kigget nærmere på data.

I en blogpost med titlen CCleaner command and control causes concern skriver Talos, at malwarens såkaldte command-and-control (C&C) blev fjernet straks truslen blev opdaget.

I logfilerne bag C&C findes der imidlertid en liste over payload-deployments, som indeholder navne på 20 specifikke computere i otte selskaber, der ifølge Talos er blevet “specifikt angrebet med levering af en second-stage loader.’

Læs også: Kendt gratis computerprogram hacket: Vær forsigtig hvis du bruger CCleaner

Listen dækker blot fire dage i september, men indeholder altså ikke desto mindre 20 udvalgte computere, som har stået for at skulle blive angrebet.

“Men da logs kun er indsamlet i lidt mere end tre dage, er det sandsynligt, at antallet af computere, der har modtaget second stage-payload er flere hundrede,” hedder det.

Avast, der står bag CCleaner, har tidligere erkendt, at der gik fire uger fra angrebet blev indledt til det blev opdaget.

“Dette indikerer en meget fokuseret spiller på jagt efter værdifuld, intellektuel ejendom. De nye opdagelser øger vores bekymrings-niveau [..] da elementer i vores research peger i retning af en mulig ukendt, sofistikeret aktør,” skriver Talos.

Sikkerhedsselskabet peger på, at man ikke blot bør fjerne en eventuel inficeret version af CCleaner eller eventuelt opdatere til nyere version.

“Man bør restore fra backup for at sikre, at den bagdørs-inficerede version af CCleaner samt anden malware i systemet bliver fjernet,” skriver Talos.

Der er endnu ikke blevet registreret nogen skader som følge af angrebet. Ikke desto mindre indikerer de nye oplysninger ifølge Talos, at sårbarheden er mere alvorlig, end man har troet tidligere.

De indikerer dog også, at angrebet mod CCleaner muligvis har haft virksomhederne - og ikke private brugere - i sigtekornet.

De ramte versioner af CCleaner er 5.33.6162, der er designet til 32-bit Windows-maskiner, samt en version af CCleaner Cloud.

Du kan se hele Talos' gennemgang af sagen her: CCleaner command and control causes concern
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere