Artikel top billede

CCleaner har været hacket og inficeret i ugevis: Her er hackernes virkelige mål med angrebet (og det var ikke dig)

Meget tyder nu på, at de hackere, der har inficeret det udbredte renseprogram CCleaner, var på jagt efter data hos Cisco, Microsoft, Intel, Samsung og andre.

Meget tyder på, at de hackere, der står bag inficeringen af det meget udbredte renseprogram CCleaner, egentligt var på jagt efter en række store it-selskaber.

Sådan lyder det fra sikkerhedsselskabet Talos, der har kigget nærmere på data.

I en blogpost med titlen CCleaner command and control causes concern skriver Talos, at malwarens såkaldte command-and-control (C&C) blev fjernet straks truslen blev opdaget.

I logfilerne bag C&C findes der imidlertid en liste over payload-deployments, som indeholder navne på 20 specifikke computere i otte selskaber, der ifølge Talos er blevet “specifikt angrebet med levering af en second-stage loader.’

Læs også: Kendt gratis computerprogram hacket: Vær forsigtig hvis du bruger CCleaner

Listen dækker blot fire dage i september, men indeholder altså ikke desto mindre 20 udvalgte computere, som har stået for at skulle blive angrebet.

“Men da logs kun er indsamlet i lidt mere end tre dage, er det sandsynligt, at antallet af computere, der har modtaget second stage-payload er flere hundrede,” hedder det.

Avast, der står bag CCleaner, har tidligere erkendt, at der gik fire uger fra angrebet blev indledt til det blev opdaget.

“Dette indikerer en meget fokuseret spiller på jagt efter værdifuld, intellektuel ejendom. De nye opdagelser øger vores bekymrings-niveau [..] da elementer i vores research peger i retning af en mulig ukendt, sofistikeret aktør,” skriver Talos.

Sikkerhedsselskabet peger på, at man ikke blot bør fjerne en eventuel inficeret version af CCleaner eller eventuelt opdatere til nyere version.

“Man bør restore fra backup for at sikre, at den bagdørs-inficerede version af CCleaner samt anden malware i systemet bliver fjernet,” skriver Talos.

Der er endnu ikke blevet registreret nogen skader som følge af angrebet. Ikke desto mindre indikerer de nye oplysninger ifølge Talos, at sårbarheden er mere alvorlig, end man har troet tidligere.

De indikerer dog også, at angrebet mod CCleaner muligvis har haft virksomhederne - og ikke private brugere - i sigtekornet.

De ramte versioner af CCleaner er 5.33.6162, der er designet til 32-bit Windows-maskiner, samt en version af CCleaner Cloud.

Du kan se hele Talos' gennemgang af sagen her: CCleaner command and control causes concern
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere