Artikel top billede

CCleaner har været hacket og inficeret i ugevis: Her er hackernes virkelige mål med angrebet (og det var ikke dig)

Meget tyder nu på, at de hackere, der har inficeret det udbredte renseprogram CCleaner, var på jagt efter data hos Cisco, Microsoft, Intel, Samsung og andre.

Meget tyder på, at de hackere, der står bag inficeringen af det meget udbredte renseprogram CCleaner, egentligt var på jagt efter en række store it-selskaber.

Sådan lyder det fra sikkerhedsselskabet Talos, der har kigget nærmere på data.

I en blogpost med titlen CCleaner command and control causes concern skriver Talos, at malwarens såkaldte command-and-control (C&C) blev fjernet straks truslen blev opdaget.

I logfilerne bag C&C findes der imidlertid en liste over payload-deployments, som indeholder navne på 20 specifikke computere i otte selskaber, der ifølge Talos er blevet “specifikt angrebet med levering af en second-stage loader.’

Læs også: Kendt gratis computerprogram hacket: Vær forsigtig hvis du bruger CCleaner

Listen dækker blot fire dage i september, men indeholder altså ikke desto mindre 20 udvalgte computere, som har stået for at skulle blive angrebet.

“Men da logs kun er indsamlet i lidt mere end tre dage, er det sandsynligt, at antallet af computere, der har modtaget second stage-payload er flere hundrede,” hedder det.

Avast, der står bag CCleaner, har tidligere erkendt, at der gik fire uger fra angrebet blev indledt til det blev opdaget.

“Dette indikerer en meget fokuseret spiller på jagt efter værdifuld, intellektuel ejendom. De nye opdagelser øger vores bekymrings-niveau [..] da elementer i vores research peger i retning af en mulig ukendt, sofistikeret aktør,” skriver Talos.

Sikkerhedsselskabet peger på, at man ikke blot bør fjerne en eventuel inficeret version af CCleaner eller eventuelt opdatere til nyere version.

“Man bør restore fra backup for at sikre, at den bagdørs-inficerede version af CCleaner samt anden malware i systemet bliver fjernet,” skriver Talos.

Der er endnu ikke blevet registreret nogen skader som følge af angrebet. Ikke desto mindre indikerer de nye oplysninger ifølge Talos, at sårbarheden er mere alvorlig, end man har troet tidligere.

De indikerer dog også, at angrebet mod CCleaner muligvis har haft virksomhederne - og ikke private brugere - i sigtekornet.

De ramte versioner af CCleaner er 5.33.6162, der er designet til 32-bit Windows-maskiner, samt en version af CCleaner Cloud.

Du kan se hele Talos' gennemgang af sagen her: CCleaner command and control causes concern
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere