Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

I dag kommer lovforslaget: Nu skal offentlige myndigheder have bøder for persondatasjusk

Regeringen har besluttet, at offentlige myndigheder skal kunne straffes med bøde, hvis de ikke har datasikkerheden i orden. Justitsministeriet fremlægger forslag til en ny databeskyttelseslov i dag.

Efter hårdt pres fra erhvervslivet, politikere og organisationer har regeringen besluttet, at det skal udløse en bødestraf, hvis offentlige myndigheder ikke passer ordentligt på borgernes persondata.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) forventes i dag onsdag at fremlægge regeringens forslag til en ny databeskyttelseslov, og der er lagt op til bøder i millionklassen.

Myndigheder skal angiveligt kunne sanktioneres med beløb på op til 16 millioner kroner, og hvis det holder stik, bliver det et kærkomment redskab hos Datatilsynet.

Offentlige myndigheder får konsekvent kritik for ikke at efterleve persondataloven, og blandt andet kunne Computerworld for nylig fortælle, at Rigspolitiet både sender persondata til USA uden tilladelse og undlader at tjekke sikkerheden hos sine underleverandører.

”Hvis myndighederne ikke vil følge vores anvisninger, så kan vi ikke gøre noget ved det,” sagde Jesper Vang, der er kontorchef i Datatilsynet, til Computerworld i den forbindelse med henvisning til, at det i dag er fuldstændig konsekvensfrit for myndigheder at bryde persondataloven.

Det kan du læse mere om her: Datatilsynet frygter ny CSC-sag: ”Der er ikke nogen, der har ført tilsyn med noget som helst”

Eksperter har efterspurgt bøder længe

Både juridiske eksperter og organisationer som Dansk Erhverv har længe efterspurgt, at det offentlige skal kunne straffes på lige fod med private virksomheder, når den nye europæiske persondataforordning, GDPR, træder i kraft.

GDPR betyder, at virksomheder kan få bøder på op til 20 millioner euro eller fire procent af den globale omsætning.

Forordningen lægger i udgangspunktet op til, at de store bøder for persondatasjusk også omfatter offentlige myndigheder, men i Danmark er det et af de punkter, der bliver fortolket lokalt, når forordningen skal implementeres til dansk lov.

Da Justitsministeriet tidligere på året sendte et lovforslag på området i høring, undlod ministeriet at tage stilling til bøde-spørgsmålet, men nu tyder alt altså på, at det også kan blive dyrt for myndigheder, der ikke passer på borgernes data.

Computerworld følger op på sagen, når Justitsministeriet har fremlagt regeringens lovforslag.

Læs også: Presset rigspoliti erkender elendig datasikkerhed efter hård kritik: "Vi er i gang med at rette op på det"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere