Artikel top billede

Tidligere Atea-topfolk afhørt i timevis i retten i bestikkelsessag: Pengene føg ind og ud af omstridt konto

Efter et langt forspil, hvor anklagerne og forsvarsadvokaterne har diskuteret hvordan processen skal køre, kom nogle af sagens hovedpersoner for alvor i ilden i dag.

Efter flere dages boksekamp mellem advokaterne om proceduremæssige spørgsmål, begyndte en af danmarkshistoriens største bestikkelsessag for alvor at tage fart fredag.

For anden dag i træk var hovedpersonerne mødt op i Retten i Glostrup, men hvor det torsdag var advokaterne, der spillede hovedrollen, fik vi i dag for første gang to af de tiltalte i vidneskranken.

Til at begynde med var det tidligere salgschef for Atea, Per Juul Andersen, der i flere timer blev bedt om at belyse, hvad der er fundet sted i det komplicerede forhold mellem Region Sjælland og Atea, der blandt andet involverer en årlig omsætning på mere end 100 millioner kroner samt rejser til Dubai og eksklusive middage på nogle af landets bedste restauranter.

Anklageren ledte efter svar hos en tidligere salgschef, der efter bedste evne svarede på spørgsmål om bevægelserne på den omdiskuterede "Konto 2840". 

Forsvaren forsøgte ligeledes at få klarhed over, om udgifter til eksempelvis Gartners Symposium og et HP-arrangement var almindelige branchen.

Gav ingen fordele

Efter mere end en time i vidneskranken kom anklageren med et af de afgørende spørgsmål, der henviste til straffelovens paragraf 122. 

"Har du på noget tidspunkt givet en gave eller fordel for at få nogle medarbejdere hos Region Sjælland," spurgte anklager Jørn Thostrup. 

"Nej til det med gave, og jeg ved, hvad det med fordel dækker over. Jeg har ikke givet nogle fordele til medarbejdere i Region Sjælland," svarede den tidligere salgschef, der virkede mærket af situationen.

Per Juul Andersen forklarede omkring proceduren for godkendelse af udgifter i forbindelse med kontoen, der indeholder penge fra Region Sjælland.

Han forklarede, hvordan han godkendte, men ikke tænkte videre over det, da det ifølge salgschefen var en stor maskine, der kørte med mange poster på kontoen.

Selvsikker Hougesen

Anklageren forklarede, at det er intentionen at afhøre de tidligere Atea-folk til at begynde med, og næste mand i skranken var således tidligere direktør for Atea Claus Hougesen. 

Han satte sig til rette med en helt anden selvtillid end Per Juul Andersen, der var vendt tilbage til sin plads. 

Claus Hougesen talte højt og tydeligt og svarede klart og sikkert på anklagerens spørgsmål. 

Det mindede nu nærmere om en samtale end en egentlig afhøring, og den tidligere topprofil fra Atea svarede på blandt andet en lang række spørgsmål om virksomheden 3A/it, som han senere var medstifter af. 

Han sammenlignede blandt andet aftalen med Region Sjælland med rabatordninger hos Coop og SAS. 

Han fortalte om, hvordan idéen om 3A/it blev skabt en weekend Carsten Ritzaus sommerhus, efter blandt andet en række potentielle kunder havde kontaktet dem med et ønske om et alternativ til Atea, der havde indtaget en for stor plads på det danske marked. 

Claus Hougesen omtalte hele processen som en drøm, han havde drømt sammen med de andre folk bag 3A/it. 

Han afviste da også, at det nye selskab i opstartsfasen havde planer om at byde på et kommende storudbud i Region Sjælland.

"Det ville være som at bede en vvs'er på Amager om at byde på en storebæltsbro," sagde en selvsikker Hougesen til anklageren. 

Ifølge Claus Hougesen var det et samarbejde med en stor tysk-østrigsk partner, der var nøglen til at 3A/it kunne byde på det store udbud i Region Sjælland.

Det tysk-østrigske selskab havde ifølge Hougesen størrelsen og regnskabstallene, der gav adgang til at 3A/it kunne byde på opgaven. 

Følg med på Computerworlds liveblog her: Live fra Retten i Glostrup: Konto 2840 blev brugt tusindvis af gange - Region Sjælland var blot en af flere kunder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere