Initial Coin Offerings: Det digitale vilde vesten eller fremtidens finansieringsform?

Klumme: Den nye alternative finansieringsform ”Initial Coin Offering” (ICO) er på alles læber for tiden. Der er mange fordele - men også nogle dybe faldgruber.

I mine tidligere klummer om blockchain og smarte kontrakter har jeg redegjort for teknologiens indretning og nogle af de juridiske udfordringer, som kan opstå ved anvendelsen af teknologien og smarte kontrakter.

Til stor overraskelse har det dog ikke været blockchain-protokollen eller smarte kontrakter, som har været det varme samtaleemne i 2017, men derimod den nye alternative finansieringsform ”Initial Coin Offerings” eller ”ICO'er”.

Dette indlæg vil derfor kigge nærmere på den nye finansieringsform, som har vist at have sine fordele og ulemper.

Hvad er en ICO?
En Initial Coin Offering (ICO) er en hybrid mellem traditionel crowdfunding og offentlige udstedelser af værdipapirer (IPO). Det er en finansieringsform, som udviklere/iværksættere bruger til at rejse penge til en teknologivirksomhed, som typisk er blockchain-baseret.

Kapitalrejsningen udføres ofte, før produktet er færdigudviklet (pre-launch) og gennemføres ved, at der udstedes en ny digital token, som kan købes med digitale valutaer, såsom bitcoin og ether.

Det digitale token er i sig selv et middel til at få adgang til produktet, når det er lanceret og operationelt.

Finansiering, som opnås fra token-salget, giver kapital til færdigudviklingen af projektet, og hvis projektet derefter opnår succes, vil der være stor efterspørgsel efter de pågældende tokens, som blev købt ved pre-launch.

En øget efterspørgsel vil betyde, at prisen på de pågældende tokens vil stige, hvorfor investorer som købte de pågældende tokens ved pre-launch opnår en økonomisk gevinst

ICO’er har især opnået sin popularitet på grund af de næsten ikke-eksisterende adgangsbarrierer.

I langt de fleste tilfælde kan alle investere i en ICO, hvilket betyder, at såvel erfarne som ikke-erfarne investorer kan vælge at investere i en ICO. Der er alene i 2017 blevet investeret mere end tre milliarder dollar i mere end 200 ICO’er.

Det vilde vesten
Den nye finansieringsform har dog også været udsat for væsentlig kritik og skepsis.

Dette skyldes den juridiske usikkerhed, som utvivlsomt er forbundet med ICO’er. Usikkerheden omfatter blandet andet spørgsmålet om, hvordan ICO’er skal reguleres.

Traditionelle investeringer, herunder udstedelser af værdipapirer til offentligheden, er tungt reguleret af gældende værdipapirhandelsregler, regler om investorbeskyttelse, prospekter m.m. Traditionelle investeringer er derfor baseret på et solidt juridisk fundament, som skal sikre stabilitet og tillid på det finansielle marked.

Dette er dog ikke tilfældet i langt de fleste ICO’er, som lanceres med en svag implementering af gældende regler om hvidvask og investorbeskyttelse, hvorfor risikoen for hvidvask og terrorfinansiering forhøjes.

Desuden giver indretningen af ICO’er ikke investorer mulighed for at sikre sig, at deres investering bliver anvendt til legitime formål, og at virksomheden drages til ansvar for svigagtig adfærd.

Helt enkelt kan virksomheden udbetale investeringerne til sine udviklere. Den dårlige indretning og manglende kontrol er blevet sammenlignet med det vilde vesten, hvorfor ICO’er også har fået navnet ”det digitale vilde vesten”.

Dette investeringsmiljø er ikke optimalt for professionelle investorer, der er vant til regulerede investeringsmiljøer, hvor professionelle formidlere og myndigheder overvåger markedet og den offentlige information. Professionelle investorer, lovgivere og andre relevante aktører har derfor kritiseret den manglende kontrol over ICO’er.

Det kan du læse et eksempel på her: Advarsel: Hold fingrene langt væk fra ny-udstedt kryptovaluta

Behovet for regulering – hvad gør man?
Lovgivere og myndigheder er de seneste måneder blevet opmærksomme på de forskellige reguleringsmæssige udfordringer i forbindelse med ICO’er.

De seneste måneder har mere end 30 lovgivere rundt omkring i verden taget stilling til ICO’er. De har dog haft meget forskellige tilgange til reguleringen af ICO’er.

I Kina har man valgt at udstede et forbud mod al salg af kryptovalutaer og tokens, mens man i blandt andet Abu Dhabi, USA, Singapore og Schweiz har udstedt advarsler omkring ICO’er, men samtidig har de pågældende lande også tilbudt individuel vejledning om reguleringen af ICO’er.

Den individuelle vejledning sigter efter at bestemme den regulering, som ICO’en skal underlægges, herunder værdipapirhandelsregler, prospektregler, investorbeskyttelsesregler m.m.

I Storbritannien har man blandt andet også udstedt en advarsel omkring ICO’er.

Her udtaler det britiske Finanstilsyn (FCA) blandt andet, at spørgsmålet om, hvorvidt en ICO skal underlægges den finansielle regulering, kun kan afgøres fra sag til sag.

Afhængigt af hvordan de er struktureret, kan nogle ICO'er dog involvere investeringer og aktiviteter som er regulerede.

Derudover udtaler FCA, at ”nogle ICO’er har ligheder med offentlige udbud (IPO’er), private investeringer i værdipapirer, crowdfunding og endda kollektive investeringsordninger. Nogle tokens kan udgøre omsættelige værdipapirer og kan derfor falde ind under prospektreguleringen”.

FCA anbefaler derfor, at virksomheder som ønsker at lancere en ICO, nøje overvejer, hvorvidt deres udstedelse af tokens og virksomheden aktiviteter falder ind under den finansielle regulering.

Den Europæiske Værdipapir- Og Markedstilsynsmyndig (ESMA) har ligeledes udstedt en advarsel. ESMA berører de samme punkter som det britiske Finanstilsyn, og ESMA anbefaler ligeledes at både investorer og virksomheder nøje overvejer de reguleringsmæssige spørgsmål.

I Danmark er der endnu ikke blevet taget stilling til ICO’er, men jeg forventer, at det danske Finanstilsyn i nærmeste fremtid tager stilling til den lovgivningsmæssige behandling af ICO’er.

Det må dog forventes, at det danske Finanstilsyn vil have samme overvejelser og synspunkter som Storbritannien og ESMA, idet forskellige tilsynsmyndigheder i Europa har udstedt lignende udtalelser.

Det forventes derfor, at udtalelserne fra ESMA og det britiske Finanstilsyn afspejler det danske Finanstilsyns kommende udtalelser.

De kommende udfordringer vil være at forbedre det nuværende investeringsmiljø, hvor ICO’er udføres. Dette kan ske ved, at virksomheder underlægger sig gældende lovgivning på området, og i jurisdiktioner hvor der ikke er blevet taget stilling til ICO’er kan der forberedes selvregulering fra industrien og ved vedtagelsen af internationale standarder.

I fremtiden vil lovgivere rundt omkring i verden uden tvivl udarbejde detaljerede retningslinjer og vejledninger om den lovgivningsmæssige behandling af ICO’er.

(Tak til min Bird & Bird-kollega, studentermedhjælper Hachem Hassan, for hjælp med indlægget.)

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling. 

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt? 

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.

Læs også:

Kæmpemuligheder i blockchain-teknologien - giver mulighed for 'smarte' kontrakter

Blockchain og smarte kontrakter bliver udfordret, når den ene part er en forbruger - her er knasten

Blockchain og smarte kontrakter - et helt almindeligt behov står i vejen for succesen

Blockchain og smarte kontrakter - gennemsigtighed og privatlivBrancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Op og ned på Java: Migrér og spar penge med Red Hat Java

Hvis du anvender Java til dine forretningskritiske applikationer, skal du træffe en beslutning om, hvordan du bruger det, og hvilken leverandør, der kan støtte dig bedst. For brugere af Oracle JDK nærmer fristen sig nemlig hurtigt for at beslutte, hvilken Java udbyder der skal bruges på lang sigt, når man kører Java-applikationer i produktion.

24. november 2020 | Læs mere


GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.