Artikel top billede

Hård spådom fra disruption-guru: I det næste årti vil universiteterne lukke på stribe

Clayton Christensen forudser, at halvdelen af de amerikanske universiteter vil forsvinde i løbet af det næste årti.

I dag er der mere end 4.000 universiteterne i USA, men i løbet af det næste årti vil halvdelen af dem gå konkurs.

Så kontant er dommen ifølge det amerikanske medie CNBC fra Harvard-professoren Clayton Christensen, der er ophavsmand til disruption-begrebet.

Clayton Christensens argument lyder, at den faldende pris på online-undervisning har den konsekvens, at markedet for traditionelle universitetetsuddannelser før eller siden vil blive undermineret. 

En teori som Clayton Christensen blandt andet har fremført i sin seneste bog “The Innovative University”.

Analysen bakkes også op af det amerikanske kreditvurderingsinsitut Moodys, der ifølge CNBC har forudset  at lukningsraten for små og mindre universiteter vil blive tredoblet i løbet af de kommende år, hvor det også forventes at flere og flere amerikanske universiteter vil fusionere.

Læs også: Alle fabler om disruption for tiden - men begrebet stikker dybere end vi egentlig tror

Inspirerende undervisere kommer i højere kurs

Udviklingen betyder ifølge Clayton Christensen, at gode og inspirerende undervisere vil komme i højere kurs.

Han forklarer ifølge CNBC, at hans forskning viser, at de mest succesfulde amerikanske universitetetsstuderende sjældent tilskriver deres succes til selve universitetet eller deres fag.

“De fremhæver som regel altid, at det var en særlig inspirerende underviser, der ændrede deres liv. Den vigtigste ting vi som undervisere kan tilføre vores studerende er vores evne til at ændre deres liv, og det er stadigvæk uklart om det er noget, der kan blive disrupted,” siger Harvard-professoren til CNBC.

Læs også: Interview med Singularity-stifter: "Singularity University er ikke en religion. Vi tilbeder ingen Gud og har ingen hellige relikvier"

Forelæsninger er fortid

Clayton Christensen er langt fra alene med sin analyse.

Computerworld interviewede for nylig Rob Nail, der er administrerende direktør for det amerikanske Singularity University.

Han vurderende ligeledes at universitetet som institution står overfor store forandringer, og helt konkret forudser han, at de traditionelle forelæsningers dage er talte. 

“Om 20 år er den type undervisning erstattet af digitale værktøjer på internettet, men universitetet vil stadig findes som et fysisk sted, hvor folk kan socialisere, opbygge netværke og samarbejde. Fremtidens professorer og undervisere får som primær opgave at fremelske folks sande potentiale som leder og som samfundsborger,“ sagde Rob Nail.

Og tidligere på året kom Morten Amstrup, der er ekstern lektor på Copenhagen Business School og driftsdirektør i det danske undervisnings-startup Edcom med en lignende advarsel i et interview med Computerworld:

“Det er slet ikke utænkeligt, at vi kommer til at se en udvikling, hvor de etablerede uddannelsesinsitutioner kommer til at miste fodfæste. Og den risiko stiger naturligvis, hvis institutionerne ikke formår at tage nye digitale værktøjer til sig. Det er klart, at risikoen for den totale disruption stiger efterhånden, som kløften vokser mellem de løsninger som uddannelsesinstitutionerne tilbyder, og det som ellers er tilgængeligt på markedet,” sagde han.

Læs også: Trods masser af ny teknologi bliver danske studerende undervist efter principper, der er flere tusinde år gamle




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere





Flere artikler om Job & Karriere

Her er 10 spændende it-job som er ledige lige nu: Søg dem her

Der er en masse ledige stillinger derude, og vi har udvalgt 10 it-stillinger fra hele landet, som du kan søge her og nu.

Vi har fundet 10 spændende it-stillinger, som du kan søge nu
Tag det næste skridt i din karriere: Her er 10 spændende stillinger, som du kan søge lige nu
På udkig efter nyt job? Vi har fundet 10 ledige stillinger til dig
Vi har fundet 10 fristende it-stillinger til dig - søg dem lige her

Er du på udkig efter nyt it-job?

På Computerworld it-jobbank kan du hver dag søge og sortere i nye spændende it-stillinger i ind- og udland. Vi har lige nu ledige it-stillinger på siden.

Computerworld it-jobbank er et samarbejde mellem Computerworld og it-jobbank, Danmarks førende karrieresite for it-folk.

Har du spørgsmål til jobannoncerne på disse sider, så er du velkommen til at kontakte it-jobbank

Lynsøgning

Find dit næste It-Job her - Der er ledige it-stillinger lige nu