Artikel top billede

Google StreetView-billeder af vores biler kan afsløre vores politiske standpunkter

Forskere har brugt en algoritme til at identificere bilerne på 50 millioner billeder fra Google Street View. På den baggrund kan de finde frem til, hvad folk stemmer.

Dit valg af bil fortæller meget, om hvem du er.

Det argumenterede den danske sociolog Henrik Dahl allerede for i 1998, da han udgav bogen “Hvis din nabo var en bil”.

Og nu har forskere fra det amerikanske universitet Stanford University udviklet en kunstig intelligens-algoritme, der på baggrund af folks valg af bil kan identificere den fremherskende politiske holdning i et givent område.

Forskerne har brugt frit tilgængeligt billedemateriale fra Google Street View til at identificere biler på gader og stræder, og efterfølgende er data blevet blevet sammenlignet med valgdata og andre demografiske data fra hvert område. 

Klar sammenhæng mellem biler og politik

Stanford-forskerne fandt ud, at der er en klar sammenhæng mellem biler, demografi og folks politiske overbevisninger.

Eksempelvis fandt forskerne ud af, at hvis antallet sedaner overstiger antallet af pickup-trucks i et kvarter, så er der 88 procent sandsynlighed for, at et flertal af indbyggerne vil stemme på Det Demokratiske Parti.

Er der derimod flere pickup-trucks end sedaner, er der 82 procent sandsynlighed for, at et flertal vil stemme på Det Republikanske Parti.

Læs også: Kunstig intelligens skal løse 73 år gammelt nazi-mysterium

Kan spare milliarder af dollar

Ifølge Fei-Fei Lei, der er professor ved Stanford University og leder af Stanford Artificial Intelligence Lab, beviser undersøgelsen, at der er et stort uudnyttet potentiale i de mange data, der allerede i dag ligger frit tilgængeligt på internettet.

“Ved hjælp af let-tilgængelig visuelle data, kan vi lære utroligt meget om vores lokal-miljøer. Viden som det ellers ville kræve opinionsundersøgelser for milliarder af dollar at få adgang til,“ siger hun til Stanfords Universitys hjemmeside.

Kan identificere bil-mærke, model og år

Ifølge Stanford Universitys hjemmeside er algoritmen trænet til at kunne identificere en bils mærke, model samt model-året på alle biler, der er produceret siden 1990. 

Forskerne startede med en database på knap 15.000 biler fra bilsalgs-portalen Edmunds.com.

Den database udgjorde dog blot fundamentet.

For efterfølgende har menneskelige eksperter finjusteret algoritmen ved manuelt at kategorisere bilerne ned til den mindste detalje, og forskerne måtte her sande, at det ofte blot er meget små forskelle, der afslører bilens model-år

Da algoritmen blev taget i brug sorterede den bilerne på i alt 50 millioner Google Street View-billeder og placerede dem i 2.657 forskellige kategorier.

Det tog algoritmen 14 dage at udføre sorteringsarbejdet, og ifølge Stanfords hjemmeside vil det have taget et menneske seks år at udføre samme arbejdsopgave. Forudsat at vedkommende var i stand til at gennemgå seks billeder i minuttet.

Læs også:
Eksperter advarer: Kunstig intelligens er altså ikke en it-løsning, du bare kan hive ned fra hylden - det kræver meget mere arbejde

14-årige Tanmay skrev sin første app som otte-årig og er i dag ekspert i kunstig intelligens: "Jeg er 'software cognitive developer' og 'neutral network-architect'"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere