Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Google StreetView-billeder af vores biler kan afsløre vores politiske standpunkter

Forskere har brugt en algoritme til at identificere bilerne på 50 millioner billeder fra Google Street View. På den baggrund kan de finde frem til, hvad folk stemmer.

Dit valg af bil fortæller meget, om hvem du er.

Det argumenterede den danske sociolog Henrik Dahl allerede for i 1998, da han udgav bogen “Hvis din nabo var en bil”.

Og nu har forskere fra det amerikanske universitet Stanford University udviklet en kunstig intelligens-algoritme, der på baggrund af folks valg af bil kan identificere den fremherskende politiske holdning i et givent område.

Forskerne har brugt frit tilgængeligt billedemateriale fra Google Street View til at identificere biler på gader og stræder, og efterfølgende er data blevet blevet sammenlignet med valgdata og andre demografiske data fra hvert område. 

Klar sammenhæng mellem biler og politik

Stanford-forskerne fandt ud, at der er en klar sammenhæng mellem biler, demografi og folks politiske overbevisninger.

Eksempelvis fandt forskerne ud af, at hvis antallet sedaner overstiger antallet af pickup-trucks i et kvarter, så er der 88 procent sandsynlighed for, at et flertal af indbyggerne vil stemme på Det Demokratiske Parti.

Er der derimod flere pickup-trucks end sedaner, er der 82 procent sandsynlighed for, at et flertal vil stemme på Det Republikanske Parti.

Læs også: Kunstig intelligens skal løse 73 år gammelt nazi-mysterium

Kan spare milliarder af dollar

Ifølge Fei-Fei Lei, der er professor ved Stanford University og leder af Stanford Artificial Intelligence Lab, beviser undersøgelsen, at der er et stort uudnyttet potentiale i de mange data, der allerede i dag ligger frit tilgængeligt på internettet.

“Ved hjælp af let-tilgængelig visuelle data, kan vi lære utroligt meget om vores lokal-miljøer. Viden som det ellers ville kræve opinionsundersøgelser for milliarder af dollar at få adgang til,“ siger hun til Stanfords Universitys hjemmeside.

Kan identificere bil-mærke, model og år

Ifølge Stanford Universitys hjemmeside er algoritmen trænet til at kunne identificere en bils mærke, model samt model-året på alle biler, der er produceret siden 1990. 

Forskerne startede med en database på knap 15.000 biler fra bilsalgs-portalen Edmunds.com.

Den database udgjorde dog blot fundamentet.

For efterfølgende har menneskelige eksperter finjusteret algoritmen ved manuelt at kategorisere bilerne ned til den mindste detalje, og forskerne måtte her sande, at det ofte blot er meget små forskelle, der afslører bilens model-år

Da algoritmen blev taget i brug sorterede den bilerne på i alt 50 millioner Google Street View-billeder og placerede dem i 2.657 forskellige kategorier.

Det tog algoritmen 14 dage at udføre sorteringsarbejdet, og ifølge Stanfords hjemmeside vil det have taget et menneske seks år at udføre samme arbejdsopgave. Forudsat at vedkommende var i stand til at gennemgå seks billeder i minuttet.

Læs også:
Eksperter advarer: Kunstig intelligens er altså ikke en it-løsning, du bare kan hive ned fra hylden - det kræver meget mere arbejde

14-årige Tanmay skrev sin første app som otte-årig og er i dag ekspert i kunstig intelligens: "Jeg er 'software cognitive developer' og 'neutral network-architect'"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.