Artikel top billede

Google StreetView-billeder af vores biler kan afsløre vores politiske standpunkter

Forskere har brugt en algoritme til at identificere bilerne på 50 millioner billeder fra Google Street View. På den baggrund kan de finde frem til, hvad folk stemmer.

Dit valg af bil fortæller meget, om hvem du er.

Det argumenterede den danske sociolog Henrik Dahl allerede for i 1998, da han udgav bogen “Hvis din nabo var en bil”.

Og nu har forskere fra det amerikanske universitet Stanford University udviklet en kunstig intelligens-algoritme, der på baggrund af folks valg af bil kan identificere den fremherskende politiske holdning i et givent område.

Forskerne har brugt frit tilgængeligt billedemateriale fra Google Street View til at identificere biler på gader og stræder, og efterfølgende er data blevet blevet sammenlignet med valgdata og andre demografiske data fra hvert område. 

Klar sammenhæng mellem biler og politik

Stanford-forskerne fandt ud, at der er en klar sammenhæng mellem biler, demografi og folks politiske overbevisninger.

Eksempelvis fandt forskerne ud af, at hvis antallet sedaner overstiger antallet af pickup-trucks i et kvarter, så er der 88 procent sandsynlighed for, at et flertal af indbyggerne vil stemme på Det Demokratiske Parti.

Er der derimod flere pickup-trucks end sedaner, er der 82 procent sandsynlighed for, at et flertal vil stemme på Det Republikanske Parti.

Læs også: Kunstig intelligens skal løse 73 år gammelt nazi-mysterium

Kan spare milliarder af dollar

Ifølge Fei-Fei Lei, der er professor ved Stanford University og leder af Stanford Artificial Intelligence Lab, beviser undersøgelsen, at der er et stort uudnyttet potentiale i de mange data, der allerede i dag ligger frit tilgængeligt på internettet.

“Ved hjælp af let-tilgængelig visuelle data, kan vi lære utroligt meget om vores lokal-miljøer. Viden som det ellers ville kræve opinionsundersøgelser for milliarder af dollar at få adgang til,“ siger hun til Stanfords Universitys hjemmeside.

Kan identificere bil-mærke, model og år

Ifølge Stanford Universitys hjemmeside er algoritmen trænet til at kunne identificere en bils mærke, model samt model-året på alle biler, der er produceret siden 1990. 

Forskerne startede med en database på knap 15.000 biler fra bilsalgs-portalen Edmunds.com.

Den database udgjorde dog blot fundamentet.

For efterfølgende har menneskelige eksperter finjusteret algoritmen ved manuelt at kategorisere bilerne ned til den mindste detalje, og forskerne måtte her sande, at det ofte blot er meget små forskelle, der afslører bilens model-år

Da algoritmen blev taget i brug sorterede den bilerne på i alt 50 millioner Google Street View-billeder og placerede dem i 2.657 forskellige kategorier.

Det tog algoritmen 14 dage at udføre sorteringsarbejdet, og ifølge Stanfords hjemmeside vil det have taget et menneske seks år at udføre samme arbejdsopgave. Forudsat at vedkommende var i stand til at gennemgå seks billeder i minuttet.

Læs også:
Eksperter advarer: Kunstig intelligens er altså ikke en it-løsning, du bare kan hive ned fra hylden - det kræver meget mere arbejde

14-årige Tanmay skrev sin første app som otte-årig og er i dag ekspert i kunstig intelligens: "Jeg er 'software cognitive developer' og 'neutral network-architect'"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere