Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Få styr på styregrupperne i dine projekter: Her bør du altid begynde

Klumme: 'Roller & ansvar' kan i projektledelse hurtigt blive som at kaste vand på en gås, hvis ikke man begynder med et væsentlig paradigmeskift i styregrupperne.

Mange ser uheldigvis roller & ansvar, som der nemt kan findes beskrivelser af for eksempel i PRINCE2®, som den umiddelbare løsning i forhold til at forbedre brugen af projekt styregrupper.

Roller & ansvar er for så vidt også en stor del af løsningen. Men erfaringen er, at hvis man ikke begynder med det, der ofte har karakter af et paradigmeskift for styregrupperne, nemlig at arbejde med de grundlæggende forståelser og accept af forholdene ved projekter, deres gennemførelse og hvordan de ledes – ja, så er roller & ansvar som at ”kaste vand på en gås”.

Hvis det skal lykkes, skal I begynde her

De virksomheder, der får forbedret deres styregruppearbejde og som får værdi af det, begynder med at arbejde med styregruppedeltagernes forståelse af en række helt grundlæggende forhold omkring ledelse af projekter, før de kaster sig over at implementere roller & ansvar.

Det kan for eksempel dreje sig om at forstå, hvad er et projekt er, og hvad et projekt ikke er, at forstå projektformen generelt, forstå ledelse generelt af projekter, forstå forskellene mellem driftsledelse og projektledelse. Samt erkende og påtage sig særligt ansvar vedrørende risikostyring og ændringsstyring samt ikke mindst styregruppemedlemmernes overordnede og endegyldige ansvar (der i parentes ikke kan fjernes, uagtet hvilket ansvar der lægges på projektlederen).

Hvad der skal arbejdes med, varierer naturligvis fra virksomhed til virksomhed, men ud af de mere end 50 virksomheder (offentlige og private), som jeg har arbejdet med, har det været områder som disse, der skulle bearbejdes først.

Så er vejen banet for roller & ansvar

Først når den grundlæggende forståelse er på plads, er det tid at begynde omhyggeligt at indføre strukturer for roller & ansvar.

Nu, hvor der er skabt et forståelsesgrundlag blandt lederne i styregrupperne, er det også tiden at overveje indførelse af øvrige metodelementer for projektstyringen. Men det er et emne for sig.

Brug en standard

Man bør basere sig på en standard som PRINCE2 frem for at opfinde alt på ny. PRINCE2 fastlægger generelle forståelser omkring styregrupperne, den generelle ansvarsfordeling samt beskriver samarbejdet med projektlederen.

Endelig beskriver PRINCE2 enkelt og præcist de enkelte styregruppemedlemmers rolle & ansvar.

Jeg har med fordel også arbejdet med supplerende vejledninger med anbefalinger for pligter & adfærd for styregruppedeltagere.

Fald dog ikke i den grøft at give styregruppedeltagerne en større, eller for dens sags skyld mindre, metodeuddannelse. Det er unødigt og giver ikke værdi.

Sådan kommer du videre med forbedring af styregruppearbejdet:

•    Skab en plan for den samlede indsats.

•    Forsøg at skabe commitment hos hele ledelsen – men forvent det ikke fra dag ét.

•    Tænk langsigtet. Der skal måske arbejdes med området i ét år eller mere.

•    Begynd med at tilføre generelle forståelser til styregruppedeltagerne, som berørt ovenfor.

•    Så er det tid at introducére roller & ansvar.
 
•    Kommunikér til styregruppemedlemmerne, så det er nemt for dem at få adgang til beskrivelser og vejledninger om roller & ansvar.

•    Skab KPIer, så der er mål for hvor langt I er nået. For eksempel i et antal trin af måske et til tre måneders varighed: 
1.    rolle er kendt.
2.    beskrivelse af rolle og ansvar er kendt.
3.    rolle og ansvar efterleves.

•    Arbejd eventuelt også med pligter & god adfærd for styregrupper.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling. 

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt? 

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere