Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

IE/Edge og Firefox' markedsandele styrtdykker efter udrensning: Stor del af brugerne har været bots

En stor del af den globale trafik for Internet Explorer og Firefox har stammet fra bots. Efter udrensning er de to browseres brugerandele pludselig faldet til laveste niveau nogensinde.

En stor del af de globale brugere af Microsofts Internet Explorer- og Edge-browsere samt Mozillas Firefox-browsere har været bots.

Sådan lyder det fra analysehuset Net Applications, der i en årrække har stået bag en af de mest omfattende undersøgelser af browser-andele.

Net Applications måler på browser-anvendelse via besøg på mange tusinder websites, som har en aftale med analysehuset.

Et nærmere eftersyn har imidlertid vist, at målingerne ikke har været retvisende. For en stor af trafikken har stammet fra bots, der er små programmer, som imiterer menneskeres ageren - nogle gange som led i forskellige kriminelle planer.

Efter oprydning i data og udryddelsen af disse bots fra målingerne er brugerandelen for IE og Edge nu pludselig faldet med 3,3 procentpoint, mens der med et slag bliver barberet næsten to procentpoint af Firefox’ brugerandel.

Det betyder, at IE/Edge nu står tilbage med en brugerandel på blot 16,3 procent, mens Firefox står med 11,4 procent.

“Bots kan skævvride data ganske betydeligt. Vi har set situationer, hvor næsten al trafik fra store lande har været bot-trafik,” lyder det fra Net Applications.

I følge selskabet er der en række eksempler på, at bots anvendes til at forplumre trafikbilledet af annonce-svindlere, der forsøger at fremme brugen af såkaldt ‘high-value clicks’ eller som favoriserer en bestemt platform eller browser.

Ifølge Computerworlds amerikanske nyhedsbureau viser de rensede tal en anden interessant detalje: De menneskelige brugere har forladt de to browser-familie i større omfang end hidtil vurderet.

“Microsofts browsere er faldet til et niveau, som var utænkeligt for blot to år siden, da de kørte på mere end halvdelen af verdens pc’er. Og Firefoxs rejse tilbage fra browserens nær-dødsoplevelser i 2016 har langt fra været så imponerende, som tallene tidligere har indikeret,” skriver nyhedsbureauet.

Kigger vi alene på de bots-rensede tal for Windows-computere, kan vi se, at blot 13,2 procent af alle Windows 10-brugere i dag anvender Edge-browseren. Det er det laveste niveau nogensinde. Så sent som i marts var andelen helt oppe på 22 procent.

Internet Explorer kører på 18,4 procent af alle Windows-baserede pc’er, hvilket dog også er det laveste niveau nogensinde. I begyndelsen af 2016 kørte IE på 28,5 procent af verdens Windows-computere.

Til gengæld vinder Googles Chrome kraftigt frem og lander i november påå en brugerandel på 60,6 procent. Det er første gang, at Chrome runder de 60 procent.

Ifølge Computerworlds amerikanske nyhedsbureau har udrensningen af de mange bots også medvirket til, at der er dukket en række nye browsere op på listen, som faktisk bliver anvendt af mennesker.

De tæller eksempelvis QQ-browseren (1,8 procent) som kinesiske Tencent står bag, samt den russiske Yandex (0,6 procent), Opera (1,4 procent) og Vivaldi (0,1 procent).

Læs også:

Edge-browseren har det hårdt på pc’en - men nu satser Microsoft på iOS og Android

Mozilla klar med Firefox Quantum: Største release i 14 år - men har Firefox overhovedet en chance mod Chrome?

Windows 10-brugerne vender ryggen til Edge: Aldrig har så få Windows 10-brugere anvendt Edge-browseren




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere