(Foto: Dan Jensen)

Nye ARM-baserede Windows-computere sætter en helt ny kurs for Windows: En fremtid i clouden

ComputerViews: Om kort tid lanceres de første ARM-baserede Windows-computere. Koblingen af ARM-arkitekturen med verdens mest udbredte styresystem kan udløse et regulært jordskred i pc-verdenen.

ComputerViews: Du lagde måske ikke mærke til det, men for et stykke tid siden meddelte Microsoft, at der er ARM-baserede computere på vej - i første omgang fra pc-leverandørerne HP, Lenovo og Asus.

ARM-processorer er jo den type processorer, der typisk anvendes i smartphones eller Android-tablet-computere, og Microsoft indgik for godt et år siden samarbejde med Qualcomm om udviklingen af Windows 10 til ARM baseret på Qualcomms Snapdragon-processor.

Vi vil se de første ARM-baserede Windows-computere inden nytår.

Microsoft har selv bedyret, at begrundelsen for at bygge de nye ARM-computere først og fremmest handler om lang batterilevetid, muligheden for at bygge fysisk mindre maskiner - samt muligheden for koble direkte på 5G.

Og lanceringen af kan komme til at indlede det, der kan blive et afgørende skifte for pc’erne, som vi kender dem.

’Always Connected PC’
Ideen bag det ARM-baserede Windows 10 er nemlig indledningsvist det, som Microsoft kalder for ‘Always Connected PC’ - altså en pc, der i kraft af ARM-muligheden for 5G altid kan være forbundet til internettet.

Ideen er ikke ny. Microsoft forsøgte faktisk nøjagtigt det samme med Windows RT, der i 2012 skulle udfordre Apples iPad, men som floppede helt.

Det kan du læse mere om her: Nekrolog: Så slog Microsoft - tilsyneladende - endelig Windows RT ihjel.

Problemet for den ARM-baserede RT-hybridløsning var, at den ikke kunne køre de kendte Windows-programmer i modsætning til resten af Windows-familien, som kørte på Intel x86-processorer.

Sådan er det ikke længere. Microsoft og Qualcomm kan nu emulere de klassiske Windows-programmer baseret på .net/win32 til at kunne køre på ARM-processorer. Som jo også har et 5G-modem indbygget.

Med muligheden for at koble en pc permanent på nettet, åbner Microsoft, der satser på både cloud og Windows, pludselig for et nyt perspektiv: Nemlig muligheden for at flytte hele Windows-styresystemet op i clouden og gøre pc’en til en ‘dum klient.’

Det vil i praksis give mulighed for en ‘PC as Service’, hvor Microsoft leverer ‘det hele’ i clouden i modsætning til i dag, hvor Windows som bekendt et installeret på pc’en.

Microsoft tog for et par år siden med lanceringen af Windows 10 allerede et skridt i retning mod ideen om en ‘pc as a service,’ i det Windows 10 jo opdateres løbende og sandsynligvis derfor ikke bliver afløst af nye grundversioner af Windows.

Smartphone-brug og computerbrug smelter sammen
Spørgsmålet er, om tiden er inde til dette skridt. De fleste brugere har i dag adgang til og anvender både en computer og en smartphone.

Men i de senere år er brugen af de to enheds-typer gradvist smeltet mere og mere sammen - kraftigt understøttet af netop de forskellige cloud-tjenester som ikke mindst Google Cloud, hvor data og de forskellige løsninger er blevet samlet og herfra ‘udsendt’ til brugeren - uanset hvilken platform han befinder sig på.

Det er noget, som alle de store it-selskaber arbejder ret fokuseret på for tiden:

Fordelene ved at kunne servicere og samle data centralt er store, både når det gælder business case, it-sikkerhed, muligheden for data-analyse, opdateringer, opgradering, ‘tweaking,’ data-udnyttelse og flere andre ting.

Microsoft har satset hele butikken på at blive cloud-fokuseret i alle selskabets produkter. Og der er fart på for tiden.

Det kan du læse mere om her: Microsofts cloud-omsætning vokser med enorm fart: Azure-forretning næsten fordoblet på et år

Skal modellen give mening, er det i sagens helt afgørende, at der er god oppetid og gode netværks-forbindelser og at man (stort set) altid kan komme i kontakt med clouden, hvor data - og måske snart styresystemet - befinder sig.

I hjemmene og på de fleste arbejdspladser er internettet ikke noget problem. Men skal ‘PC as a Service’ give nogen mening, vil det kræve, at man kan medbringe pc’en overalt uden at være nervøs for internet-adgangen.

Og her spiller det kommende 5G-internet en rolle for Microsofts timing: Den nye standard leverer både større bredbånd og større driftssikkerhed.

Du kan læse mere om 5G her: Super-teknologien 5G vil (sikkert) forandre alt - vi mangler de geniale idéer og gyldne business cases.

Med de ARM-baserede Windows-maskiner åbner verdens største leverandør af styresystemer altså for en helt ny måde at ‘drive’ et styresystem på, som vil kunne give en del bølgegang i hardware-industrien - og udfordre x86-arkitekturen på sigt.

Vil det lykkes at føre pc’en helt over i clouden? Og giver det nogen mening at drive sin pc helt over i clouden?

Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.

Læs også: Windows 10-computere med ARM-processorer får vilde batterilevetider - kan køre i flere dage på en opladning

Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Mangel på arbejdskraft kan tvinge Universal Robots væk fra Danmark: "Vores ejere er ikke religiøse med, hvor vi skal ligge henne"
Interview: Universal Robots' ekstreme vækst har også en bagside. Selskabet har store udfordringer med at få kompetente folk og må derfor kigge til udlandet, men det er svært at få den udenlandske arbejdskraft til Danmark. Robotfirmaet fra Odense prøver nu at råbe de danske politikere op. "Vi er født i Danmark, men købt af en amerikansk virksomhed, og vores ejere er ikke religiøse med, hvor vi skal ligge henne," lyder det.
Computerworld
Her er de tre nye iPhones: Apple har netop præsenteret to frække topmodeller samt en helt ny "folketelefon"
Apple har netop løftet sløret for tre nye iPhones. Den ene af dem er måske det tætteste Apple kommer på en folketelefon
CIO
Machine learning og kunstig intelligens med Jesper Steen Møller "Der er rigtigt meget teknik som for nogen ser nærmest magisk ud"
Tech fra Toppen: Hvornår det giver mening at bruge machine learning - og hvordan du kommer bedst muligt i gang? Få svaret i den seneste udgave af Computerworlds podcast "Tech fra toppen" med datalog Jesper Steen Møller.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
Advanced Analytics og Machine Learning – en anderledes tilgang til sikkerhed
Alle der i det daglige arbejder med it-sikkerhed, ved at analytics er et vigtigt værktøj i kampen mod cybertrusler. Med hjælp fra Big Data, IoT og 24-timers tilslutning er dataanalytikere på forkant med udviklingen, og ved hele tiden hvad der skal gøres for at holde sikkerheden i top. Der er dog så meget data at Machine Learning bliver en uundværlig brik i dette puslespil, og det går vi i dybden med i dette whitepaper.