Artikel top billede

Nu går det stærkt: De gammeldags lokale datacentre er på vej til at uddø

Et moderne datacenter skal være bygget til cloud, machine learning og kunstig intelligens - ellers har det ikke længere nogen fremtid.

På sin vis har det virket uundgåeligt i flere år: At det markante ryk mod cloud computing på sigt vil føre til, at de lokale datacentre bliver overflødiggjort.

Det er dog it-giganternes nye satsning på machine learning og kunstig intelligens i datacentret, der ser ud til at kunne gøre det slemme ved datacentre 'on-premises'.

Man vil nemlig være nødt til, at sikre, at de lokale datacentre også understøtter machine learning og kunstig intelligens - både fordi det gør det lettere og mere effektivt at drive datacentret, men også fordi det er en central del af moderne virksomhedssoftware.

Det skriver vores kolleger på det amerikanske Networkworld med henvisning til udtalelser fra analysefirmaet Gartner.

Gartners research vice president Milind Govekar har under en tale i Las Vegas for infrastruktur-folk forklaret, at 30 procent af de datacentre, der i 2020 ikke anvender kunstig intelligens og machine learning på en effektiv måde, ikke længere vil kunne drives fornuftigt og på en økonomisk bæredygtig måde.

Læs også: Vi patcher sårbar software på livet løs – og udfordringerne bliver kun større: Det er nødvendigt at gentænke sikkerheds-arbejdet

Sådan skal fremtidens datacentre fungere - også de lokale

Datacentrene vil - cloud eller on-premises - ifølge Gartner-analytikeren, være nødt til at bygge på en programmerbar infrastruktur, hvor man gør brug af de værktøjer og metoder, der også anvendes inden for softwareudvikling. Det skal blandt andet sikre, at man kan satse på automatisering, anvendelsen af API’er og agilitet.

“Kunstig intelligens og machine learning sikrer, at man kan behandle store datamængder, træffe beslutninger hurtigere, have en højere effektivitet, og at man intelligent kan reagere på data helt automatisk,“ lyder det hos Networkworld.

Milind Govekar fra Gartner forklarer samtidig, at mindst en tredjedel af de største softwareleverandører allerede i 2019 vil have skiftet fra, at deres produkter er 'cloud-first' til, at de er 'cloud-only'. 

Det vil i sagens natur også være med til at udfordre konceptet med lokale datacentre. De vil for så vidt kunne kunne anvendes i fremtiden også, men det forudsætter så, at de er bygget op omkring en cloud-arkitektur.

Læs også:

Forstå hvorfor 'serverless' er det næste store i it-industrien: Alle it-giganterne og udviklerne taler om det

”Jeg behøver ikke at bekymre mig om at monitorere interfacet og holde øje med, om det nu kører, som det skal, eller om disken er ved at være fuld”

Derfor taler alle it-folk pludselig om DevOps - og derfor kan du brænde nallerne på netop DevOps




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere