Artikel top billede

Test af Vifa Helsinki: Bedårende højttaler med bestialsk lyd

Test: Den smukke Vifa Helsinki-højttaler byder på en knytnæve af musik trods sin lille størrelse

Der var engang, hvor højttalere var store, firkantede og maskuline kolosser på afstivere i herrerummet eller stuen, og hvor god lyd var for de få, de indviede og for de rigeste.

Megen lyd er strømmet ud af frontstoffet, og højttalere findes nu i alle størrelser og former og med eller uden kabler, om end den bedste lyd stadig kommer fra de store gulvmonstre.

Vi ser den anden vej i dag og har taget et kig på den lettere, yndefulde og - tør vi sige det: feminine - Helsinki-højttaler fra danske Vifa.

Vævet pude

Helsinki er en mellemstor højttaler, der ligger i samme kategori som B&O Play A2 og Beolit 17.

Den vejer 1,4 kilo og består af en ramme af børstet aluminium og blødt, men stadig groft stof fra den danske tekstilfabrikant Kvadrat.

Det er det samme selskab, som B&O Play får sit stof fra.

Helsinki-højttaleren har modsat flere af sine Vifa-søskende meget afrundede former, der sammen med sofa-tekstilen giver illusionen af, at Helsinki er langt blødere, end den reelt er, og den påsatte læderrem får den til at minde om en high fashion-dametaske.

Der er intet ondt i det. Vi er store fans af æstetikken, det er en gennemført ide, og Helsinki er skruet godt sammen.

Der er kun få knapper på højttaleren. Lydknapperne er broderet ind i stoffet på fronten, hvilket fungerer fint, og tænd/sluk/forbind-knappen på siden har en indbygget lys-indikator for, om højttaleren er tændt eller ej.

Det er også her, du forbinder via bluetooth, og her kunne løsningen godt være lidt mere gennemskuelig.

Vi måtte fralægge os lidt mandighed og ty til manualen for at forstå, at det blå lys betyder “bluetooth,” og det grønne betyder “AUX.”

Den har både bluetooth (apt X) samt en minijack-port til tilslutning, og begge dele gav ingen forbindelsesproblemer overhovedet.

Lyden

Imens højttaleren ligner en blød og let dametaske, så kan jeg love for, at den kan brøle som en småfuld havnearbejder i brunst.

Højttaleren kan spille overraskende højt taget sin størrelse og form i i betragtning.

Tilsvarende er lyden imponerende præcis og detaljeret, selv når lydstyrken er skruet helt op.

Vi har kun testet højttaleren med en aptX-kompatibel Android-telefon (OnePlus 5T), og både vokaler, guitarer og trommer er krystalklare.

Vi er generelt meget imponerede over den lille højttaler, der lyder mindst lige så godt som det struerske modstykke, B&O Play A2.

Det er kun, når du virkelig hører bas-tung musik, at højttaleren ikke længere følger med, og hvor detaljer begynder at tone ud. Det er forventet i en så lille højttaler, og vi vil også sige, at det ikke skal være en dealbreaker for dig, med mindre du udelukkende lytter til Skrillex.

Dog kan du ikke sætte to eller flere Helsinki op i stereo eller multi room, som du ellers kan med mange andre nyere trådløse højttalere.

Læs også: Test: B&O Play A6: Flot lyd til dem som vil betale for design

Artiklen fortsætter under billedet...

Batteri

Højttaleren er trådløs og har et indbygget lithiumbatteri. Det holder til cirka otte timers brug, før det tager to-tre timer at lade fuldt op. Det finder vi meget plausibelt efter vores tests.

Det er ikke den længste batterilevetid på markedet, og samtidig oplades højttaleren ikke via hverken MicroUSB eller USB C-port, men derimod Vifas egen oplader-løsning.

Det betyder endnu et kabel til at ligge og flyde. Vifas mindre og nyere højttaler, Vifa Reykjavik, oplades via USB C-port.

Læs også: Test: P2 er B&O Plays mindste trådløse højttaler - og klart pengene værd

Konklusion

Æstetisk tiltalende, dansk design og fremragende lyd er normalt beskrivelser, som bliver brugt om B&O Plays trådløse højttalere såsom B&O Play A1, P2 og Beolit 15.

Men de beskrivelser kan man sagtens bruge om Vifas Helsinki.

Den lille højttaler spiller fremragende og ville være den perfekte højttaler i en studielejlighed, til at tage med i sommerhuset, til køkkenet, badeværelset eller som studentergave.

Den er dyrere end B&O Plays A2’er, der i dag koster 2.400 kroner mod Vifa Helsinkis 2.999 kroner. Vi synes dog, at Helsinki lyder en kende bedre, men vi irriteres over brugen af endnu et opladerkabel.

Læs også: B&O Play A1: Endelig et fedt B&O-produkt til en fornuftig pris


Loading ikon