Artikel top billede

(Foto: Steen Brogaard / Steen Brogaard)

Minister: Voldsom udbygning af Statens IT kan spare staten for en kvart milliard kroner om året

Det kan udløse en årlig besparelse på mere end en kvart milliard kroner, hvis alle statens 34.000 medarbejdere bliver serviceret af Statens IT. I dag håndterer Statens IT kun driften for 15.000 ansatte.

Det vil kunne udløse meget store besparelser, hvis Statens IT bliver meget større.

Sådan lyder det fra innovationsminister Sophie Løhde (V), der i november i fjor barslede med planen om at samle al statens it-drift under Statens IT.

I dag betjener Statens IT omkring 15.000 af statens i alt 34.000 ansatte. De 15.000 ansatte arbejder i 12 ministerier.

Planen er ifølge Sophie Løhde at få de resterende 19.000 med, så al statens basale it-drift bliver samlet ét sted.

Det kan du læse mere om her: Statens nye it-strategi: Statens IT skal mere end fordobles i løbet af fem år - regeringen overvejer outsourcing.

Nu har Finansministeriets regnedrenge været i gang med at kigge på planerne.

Og meldingen er klar: En samling af alle statens ansattes it under Statens IT vil kunne udløse en årlig besparelse på mellem 225 millioner og 280 millioner kroner, lyder det fra ministeriet.

“Vores mål er, at Statens It skal varetage it-driften for flere ministerier. Det vil nemlig give stordriftsfordele, som hvert år vil frigøre et trecifret millionbeløb, der kan bruges på kernevelfærd, og samtidig give større informationssikkerhed i staten,” lyder det fra Sophie Løhde.

Finansministeriet præsenterede i november planen ‘Et solidt it-fundament’.

Her fremgik det, at regeringen ville ‘modne området [basal it-drift til statens ansatte, red] til øget outsourcing til den private sektor.'

“Når Statens IT inden for en årrække er blevet konsolideret med flere brugere og standardiserede processer, vil det [..] være relevant at afsøge muligheden for hel eller delvis outsourcing,” fremgår det af rapporten.

Har mistet evnen

Af strategien fremgår det samtidig, at regeringen mener, at statens organisationer har mistet evnen til at ‘indgå gode og værdiskabende samarbejder med det private it-marked.’

Det skyldes blandt andet, at staten ‘langsomt [har] overladt større og større dele af ansvaret for it til eksterne konsulenter og private leverandører både i forhold til at udarbejde kravspecifikationer, formulere udbud, foretage udvælgelsen af leverandører og den efterfølgende implementering,” hedder det.

“Det betyder. at flere myndigheder ikke formår at styre it-systemerne effektivt og ansvarligt, og at de ikke har den fornødne kontrol med it-projekterne. Derfor er dele af den statslige it-systemportefølje i dag ikke vedligeholdt så godt, som de burde.”

Det understreges dog, at de statslige myndigheder også i fremtiden skal satse på outsourcing - og på flere aktører, end det er tilfældet i dag.

Men samarbejdet med de private virksomheder skal være mere kompetent og udføres på en mere ansvarlig måde, hedder det.

“It er i dag så vigtig en del af statens kerneopgaver, at det er helt afgørende, at det er de statslige myndigheder selv, der står ved roret og tager ansvaret for it på sig,” hedder det.

Du finder her publikationen Et solidt it-fundament - strategi for it-styring i staten

Læs også:

It-minister Sophie Løhde vil have stoppet 'sløseriet' blandt statslige it-chefer

It-minister Sophie Løhde: Lovgivning står i vejen for succesfuld digitalisering




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere