Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Test af Huawei P20 og P20 Lite: De er nærmest identiske, men den ene er ikke pengene værd

Huaweis to billigere alternativer til P20 Pro - kaldet P20 og P20 Lite - er ikke nær så overbevisende som topmodellen.

Det er en overbevisende forårskollektion Huawei byder på i år, med deres P20-serie. Topmodellen P20 Pro fik fortjente roser herfra.

Læs også: Test: Kinas bedste smartphone hedder P20 Pro: Her overhaler Huawei både Apple og Samsung

Den er dog langt fra billig, og Huawei har tidligere bevist, at selskabet kan brillere, når en budgetvenlig smartphone skal skæres. Det er faktisk noget af en hof-disciplin for selskabet.

Dagens to testemner er derfor de to mere prisvenlige alternativer til P20 Pro, den almindelige P20’er som både pris- og featuremæssigt nærmer sig flagskibet, samt den halvt så dyre P20 Lite, der som navnet antyder, er seriens light-udgave.

Velkendt design

Det er efterhånden ved at være begrænset, hvor meget et smartphone-design kan varieres. Ligesom når du køber et tv i dag, er kravet, at rammerne omkring displayet skal være så slanke som muligt. Det levner ikke meget plads til industrielle designeres kreative streger.

P20 og P20 lite satser begge på at levere et stort display, der fylder hele fronten, og med pæne glasflader for og bag. De er derfor også begge mægtig glatte og modtagelige for fedtfingre. Men pænt ser det ud.

Den dyrere P20’er har endda været ’modig’ og droppet udgangen til jack-stikket. Det skal man åbenbart, hvis man er en toptelefon anno 2018. Den er dog ikke vandtæt – det bør man være som en topmobil anno 2018.

Du vil kunne skelne de to telefoner fra hinanden på fingeraftrykslæseren. Den lever på fronten af P20 og på bagsiden af P20 Lite. P20’eren kan tilmed låses op med frontkameraet – det gør den kvikt og træfsikkert, om end det næppe er helt så sikkert som et password.

Så vidt forskellene på de to mobiler.

De to tvillinger virker ens, lige indtil du tager fat i dem begge. Lite-version lever her op til sit navn ved at være 20 gram lettere end sin storebror. Den virker derfor en anelse hul og letbenet.

Fine aflange displays med hak i

Selvom begge telefoners skærme på papiret er nærmest identiske, vil det ikke tage mange sekunder med dem begge side om side, før forskellene åbenbares.

På P20 funkler farverne og displayet lyser kraftigere op. Bevares, P20 Lite har ikke noget dårligt display – det er både skarpt og kontrastrigt. Men side om side med sin storebror virker det en smule anæmisk.

Begge telefoner byder på et karakteristisk hak i toppen af displayet. Noget som man vist har set før i Apples nyeste iPhone X. Generer det dig, kan det øverste af displayet slås fra (dog kun i P20’eren).

Lyden som både P20 og P20 Lite præsterer er rimelig – der pumpes lyd fra en enlig højtaler ud fra bunden. De spiller begge højt, men P20 stikker dog lidt dybere i bassen end light-versionen.

Stor forskel i mekanikken

Begge telefoner er født med 4GB RAM og octa-core processorer der snurrer med omkring 2,4 GHz. Et er dog tal, noget andet er praksis, hvor P20’eren sejtrækker fra sin lillebror.

Hvor P20 henter kræfter i Huaweis nyeste og stærkeste mekanik, en Kirin 970 processor – den du også finder i P20 Pro og Mate 10 Pro - er der tydeligvis holdt meget igen med P20 Lite. Her stammer musklerne fra en Kirin 659, en let boostet version af den to år gamle Kirin 650.

Der er derfor en verden til forskel mellem det, de to telefoner kan præstere.

Se også: Test af Samsungs to nye S9-telefoner: Ikke værd at hidse sig op over

Hvor P20’eren ubesværet kværner sig igennem dine mange apps, vil P20 Lite-brugere opleve tænkepauser her og der. Skal du have en mobil med bundtræk, er du endda bedre tjent med sidste års P10 eller P9 fra Huawei.

Selvom de to telefoner deler dimensioner, har Huawei formået at klemme et større batteri ind i P20, som også på den front trækker fra sin Lite-kollega. P20 kan holde sig kørende i omkring halvandet døgn uden besvær, mens P20 Lite typisk vil give op nogle timer før.

Begge telefoner leveres med kvikopladere, men igen er der forskel at finde: P20’erens oplader er 20 procent kraftigere end P20 Lites ditto. Her spiller det dog ind, at batteriet i P20 Lite er mindre, hvorfor de begge er omtrent lige længe om at lade op. Efter godt halvanden time er der tanket op.

På netværksfonten er der også forskelle at finde. P20 bryder gigabit-muren med sin Cat. 18 modem, mens P20 lite kun mønstrer en tredjedel når det kommer til maksimal datahastigheder.

For begge telefoner gælder, at det med al sandsynlighed er dit teleselskabs dækning, der sætter grænsen for de realiserede datahastigheder. Samtalekvaliteten fejler ikke noget i nogen af telefonerne.

Også softwaren halter i P20 Lite

P20 Lite og P20 er skabt til at leve i to forskellige prisniveauer, hvilket naturligvis afspejles i hardwaren.

Hvad der er mere mystisk her er, at det også afspejles i softwaren.
De er begge baserede på Googles Android Oreo, men P20’eren er bygget ovenpå version 8.1 mens P20 Lite må leve med den ældre 8.0’er. De to telefoner kom ellers på markedet samme dag, men fra dag ét er Lite-modellen bagud på point.

Det bemærkes heldigvis ikke så mange steder. Enkelte features som Huaweis automatiske indstilling af hvidbalancen på displayet er borte. Seneste sikkerhedsopdatering i Lite-modellen stammer dog fra den 5. februar, mens P20’s ditto er en måned nyere.

Ud over de små mangler, vil softwareoplevelsen være tæt på den samme i begge telefoner. Huawei synes her at flette idéer fra Apples iOS ind i interfacet, hvor blandt andet app-bakken er vraget til fordel for en spotlight-lignende feature.

Det fungerer generelt glimrende, om end Huawei har en kedelig tendens til at bruge maskinoversat tekst i det danske interface. Det bliver til nogle klodsede vendinger her og der, noget som er svært at tilgive i takt med at Huawei skruer op for ambitionerne og priserne i deres toptelefoner.

P20 - færre pixels, men bedre fotos

Huawei var blandt de første mobilproducenter til at inkludere dobbeltkameraer i selskabets mobiltelefoner – en feature, som nu spredes til både low- og midrange-modellerne.

I P20 fungerer set-up'et lidt anderledes, end det gør i eksempelvis Apples telefoner. Her er ikke nogen optisk zoom. Det ekstra kameramodul får en anden opgave - det optager et detaljeret sort/hvid foto, som bruges til at gøre billedet skarpere og til portræteffekter som sløret baggrund.

Det fungerer. I dagslys er resultaterne skarpe og veldefinerede, mens der i mørke opnås pæne resultater.

P20 Lite operer her på en lidt anden måde. Her er et hovedkamera på 16 megapixels – fire mere end i P20, men det ledsages af et mere primitivt kameramodul på bare to megapixels. Det rækker til at give brugbare portrætfotos med sløret baggrund.

Til almen brug vil man dog hurtigt opdage, at P20 Lite er sin storebror meget underlegen. Optikken er langt fra lige så skarp som i P20, så de flere megapixels er uudnyttede, og i mørke forsvinder billedet i skyggerne.

Den ekstra regnekraft, som P20 kan præstere, udmønter sig også i bedre video-performance. Her optages der i skarp 4K eller ultra-slowmotion. mens Lite-modellen må nøjes med Full HD.

Huawei er i konkurrence med sig selv

Hvor Huawei virkelig bød på noget særligt med P20 Pro, lider både P20 og P20 Lite af, at der findes kompetente alternativer i samme prisleje – d­­et gælder især for P20 Lite, hvor mange fine mellemklassetelefoner præsterer bedre.

P20 er nu et godt bud på en toptelefon, selvom den må leve i skyggen af sin storebror fra Pro serien. Merprisen på godt et tusinde kroner for Pro-telefonen er givet godt ud, da det kvitteres for med et bedre display, kamera, driftstid og flere features. Efterårets stærke Mate 10 Pro lurer også i baggrunden med sit stærkere batteri og større display til omtrent samme pris.

I P20 Lites tilfælde underbyder Huawei sig selv med Mate 10 Lite, som byder på samme mekanik akkompagneret af flere kameraer, større display og batteri til en lavere pris.

Medmindre du altså er pladask forelsket i P20 Lites udseende, er der altså bedre alternativer derude for pengene.

Se også: Oversigt: Her er årets bedste smartphones 2017


Loading ikon