Henrik Føhns, vinderen af IT-Prisen.

Journalist og radiovært Henrik Føhns vinder IT-prisen 2019

Henrik Føhns, den tidligere vært på Harddisken, er årets vinder af den prestigefyldte IT-Prisen. "Han har interviewet alle, der har skabt den digitale verden vi lever i," lyder det fra juryen.

9. januar 1994 gik første udgave af DR's teknologimagasin 'Harddisken' i luften på P1. En af stifterne - og efterfølgende vært frem til programmets lukning i 2017 - var journalist og forfatter Henrik Føhns.

Både som vært på Harddisken og som journalist i andre sammenhænge har Henrik Føhns forklaret og forstået it-udviklingen. Og det er for den indsats, at han her til aften blev hædret med IT-Prisen 2019 på IT-Branchens årsmøde.

”I årtier har Henrik Føhns behagelige radiostemme ledt generationer trygt igennem digitaliseringens udvikling og gjort os alle sammen klogere. Han har formået at gøre teknologiske kvantespring forståelige og relevante for en kreds, der rækker langt ud over it-branchen,” udtaler Kim Nielsen, formand for IT-Branchen og direktør i Canon i Danmark' i forbindelse med prisen' der er blevet uddelt af IT-Branchen og Computerworld siden 1991.

Hædret for sin formidling
Prisjuryen har i år bestået af Kaare Danielsen, stifter af og administrerende direktør i Jobindex, der er moderselskab for Computerworld, Kim Nielsen, formand for IT-Branchen og direktør for Canon i Danmark, samt vinderne fra de to forrige år, Martin Exner, medstifter af Coding Pirates, og Morten Primdahl fra Zendesk.

For juryen har Henrik Føhns evne til formidling været en af de afgørende faktorer for valget i år, understreger Kaare Danielsen:

”Henrik Føhns formår at beskrive og forklare ting på en måde, der fascinerer og drager. Og med en sjældent set ildhu og vedholdenhed udmærker han sig ved at skabe bro mellem oververdenen og en branche, hvis teknologier nogle gange kan vække en følelse af fremmedgjorthed,” lyder det fra Kaare Danielsen i forbindelse med prisoverrækkelsen.

Prisen i år
Ud over hæderen følger der med IT-Prisen en statue skabt af 3D-kunstneren René Schmidt.

Statuen i år er inspireret af den engelske matematiker Ada Lovelace, som med sine oversættelse og noter til Luigi Menabreas afhandling skabte inspirationen for programmering - og som blandt andet samarbejdede med Charles Babbage, der skabte den mekaniske, automatiske regnemaskine "Difference Engine".

Du kan læse juryens fulde motivation nedenfor:

IT Prisen 2019 går til journalist og humanist Henrik Føhns for med en enestående indsats at indføre danskerne i teknologiens forunderlige verden.

I årtier har Henrik Føhns behagelige radiostemme ledt generationer trygt igennem digitaliseringens udvikling og gjort os alle sammen klogere. Uden at gå på kompromis med fagligheden har han formået at gøre teknologiske kvantespring forståelige og den stigende digitalisering nærværende og relevant for en kreds, der rækker langt ud over it-branchen.

Henrik formår at beskrive og forklare ting på en måde, der fascinerer og drager. Med en sjældent set ildhu og vedholdenhed udmærker han sig ved at skabe bro mellem oververdenen og en branche, hvis teknologier ellers kan vække en følelse af fremmedgjorthed.

Henrik har rejst jorden rundt og interviewet alle, der har skabt den digitale verden vi lever i. Fra de spæde start-up’s med de vildeste idéer til de største og mest anerkendte navne. Henrik har leveret fantastiske interviews med bl.a. Kevin Kelly, Ray Kurzweil, Joi Ito and Julian Assange - og mange hundrede andre.

Sammen med Anders Høeg Nissen rundede Henrik 25 år med Harddisken, hvilket bevidner relevansen og kvaliteten af programmet i en ellers hastigt foranderlig medieverden. Harddisken var Troldspejlet for voksne.

Henrik fortsætter med Techtopia ufortrødent sin mission som historiefortæller og pragmatisk tech-optimist, med et skarpt øje for samspillet mellem menneske og maskine. Han perspektiverer altid teknologien bredt - samfundsmæssigt, kulturelt og sågar filosofisk.

I dag hædres Henrik Føhns med den største kollegiale anerkendelse fra it-branchen. Han er stemmen på Danmarks og danskernes digitale rejse.


mest debatterede artikler

Premium
Test: Lenovos seneste budget-basker kan det hele - man skal dog leve med en alt for synlig svaghed
Computerworld tester Lenovos Ideapad 5. Maskinen er stærk, prisen er skarp og designet er vellykket. Men der er stadig en god grund til at springe modellen over.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Hybrid infrastruktur giver Jutlander Banks medarbejdere mere tid til kunderne
Hos Jutlander Bank sørger den nye, hybride infrastruktur fra HPE for, at bankens kunderådgivere i dag kan bruge væsentlig mere tid hos den enkelte kunde. I denne kundecase kan du få indsigt i hvordan IT-chef Kim Meling Christensen har oplevet samarbejdet med Atea og HPE – samt hvilke kundevendte fordele og muligheder for automatisering som det har givet.