Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Ishøj Kommune vil have telefirmaet Netplan til at betale million-regning tilbage: "Netplans rådgivning af Ishøj Kommune har været behæftet med så mange og væsentlige fejl, at den reelt har været værdiløs"

Ishøj Kommune kræver godt 1,85 millioner kroner af telerådgivningsfirmaet Netplan, som kommunen mener har leveret dårlig og fejlbehæftet rådgivning. Netplan-direktør Torben Rune afviser kravet.

Ishøj Kommune forlanger i alt 1,85 millioner kroner af telerådgivningsfirmaet Netplan efter et kaotisk udbudsforløb i forbindelse med Ishøj Fællesantenne.

Byrådet i Ishøj Kommune skal diskutere sagen tirsdag.

Sagsakter viser, at Ishøj Kommune i april sendte et krav på tilbagebetaling af af de i alt 1,57 millioner kroner, som kommunen havde betalt Netplan for rådgivningen, samt erstatning på 284.000 kroner, som Ishøj Kommune har betalt til advokatfirmaet Horten for at have undersøgt udbudsprocessen.

'Mange og væsentlige fejl'

“Netplans rådgivning af Ishøj Kommune har været behæftet med så mange og væsentlige fejl, at den reelt har været værdiløs for Ishøj Kommune,” hedder det i brevet med krav om betaling af de i alt 1,85 millioner kroner. Kommunen sendte brevet til Netplan i april.

Ifølge Ishøj Kommune har ‘de nævnte fejl og mangler’ betydet, at kommunens ‘beslutning om at udbyde en koncession på anlæggets drift og indhold med flere indholdsleverandører er blevet truffet på et forkert grundlag.’

Sagens kerne er Ishøj Fællesantennes anlæg. Fællesantennen har omkring 9.500 abonnenter.

Ifølge Ishøj Kommune konkluderede Netplan overfor kommunen, at fællesantennens anlæg var et fuldt vedligeholdt og moderne anlæg.

Netplan anbefalede på denne baggrund kommunen 'stærkt og entydigt', at den skulle indgå fire-årige lejeaftaler med en række indholdsleverandører som 'den driftsform, der økonomisk og med hensyn til brugertilfredshed var den ubetinget mest optimale løsning," hedder det i brevet.

Kommunen sendte opgaven med at drifte netværket i udbud.

Udbuddets vinder blev selskabet Kabelplus, der ejes af Kenneth Christensen (tidligere Viasat og Canal Digital) og Henrik Lind (tidligere Aplus). Bestyrelsesformand er Niels Zibrandtsen, der i fjor solgte GlobalConnect.

Det viste sig imidlertid hurtigt, at anlægget var i dårlig forfatning, og Kabelplus sendte derfor i september i fjor et stort krav til Ishøj Kommune om kompensation.

Dette krav har Ishøj Kommune afvist, men mener, at Netplans rådgivning har været ‘mangelfuld.' Kommunen forbeholder sig derfor ret til at sende et eventuelt kompensationsbeløb til Kabelplus videre til Netplan.

Skulle have været helt afvist

I brevet til Netplan skriver kommunen endvidere, at ‘Kabelplus’ tilbud skulle have været afvist,’ da det ikke opfylder det ‘grundlæggende udbudskrav’ om levering af tv til Ishøj Fællesantennes abonnenter, hvilket kommunen mener, at Netplan bærer ansvaret for.

Konkret har det nemlig vist sig, at Kabelplus ikke tilbød at levere tv direkte til abonnenterne, da det ville forudsætte, at tv-forsyningsaftalerne blev givet til Ishøj Kommune, hvilket ikke var tilfældet.

‘Ishøj Kommune har nu erfaret, at den af Netplan anbefalede løsning med flere indholdsleverandører af tv er uigennemførlig både af tekniske og kommercielle grunde,” hedder det i brevet med kravet om tilbagebetaling af de 1,85 millioner kroner.

Du finder hele brevet til Netplan-direktør Torben Rune her.

Netplan afviser

Netplan har afvist kravet fra Ishøj Kommune.

I et svarbrev til Ishøj Kommune skriver direktør Torben Rune, at analysen, hvori det fejlagtigt blev konkluderet, at fællesantennes anlæg var moderne og vedligeholdt, bygger på oplysninger fra Ishøj Kommune selv om, at nettet ‘var fuldt funktionelt, vedligeholdt og fuldt ud dokumenteret og opdateret.’

Desuden henviser Netplan-direktøren til, at det var advokatfirmaet Lett, der anbefalede den udbudsform, som Ishøj Kommune altså mener var fejlagtig.

“Det er beklageligt, hvis denne vurdering var forkert, men det kan Netplan i sagens natur ikke have nogen bemærkning eller holdning til,” lyder det fra Netplan.

Du kan læse hele hans svar på kravet her.

Siden har advokatfirmaet Lett dog ifølge Ishøj Kommune afvist at have været involveret i disse punkter.

Ifølge dette brev meddeler Lett, at det ‘ikke var involveret i markedssonderingen og ‘heller ikke [var] involveret i overvejelser om udbudsform, før Netplan udarbejdede det omfattende udbudsmateriale.’

Ishøj Kommune meddelte 11. juni til Netplan, at kommunen ønsker et forlig i sagen fremfor en langvarig og dyr retssag, men at Ishøj Kommune vil lægge sag an mod Netplan, hvis ikke selskabet vil indgå forlig.

"Netplan har endnu ikke kommenteret på kommunens skrivelse af 11. juni," lyder det fra Ishøj Kommune op til byrådsmødet i morgen tirsdag.

Kommunen arbejder nu på en plan om at gøre Ishøj Fællesantenne til en brugerdrevet og -ejet antenneforening.