Artikel top billede

Foto: Christoffer Lund-Hansen

Min sommerferielæsning: Hvordan ser en fremtid uden arbejdspladser ud?

Min sommerferielæsning: Hvad gør vi, når robotterne har overtaget alt arbejde? Det altoverskyggende spørgsmål, glæder jeg mig til at have fået besvaret, når sommeren er ovre.

Det skal jeg læse i min sommerferie: Sommerferien er for mit vedkommende allerede et overstået kapitel, og der blev ikke megen tid til læsning.

Men når det meste af sommerferien er blevet brugt på at bugsere alverdens flyttekasser og møbler op på femte sal uden en elevator, føles det som ferie, når jeg nu gør kalr til at høste frugterne ved at bo højt oppe.

Det betyder, at min sommerlæsning begynder nu.

Sommeraftenerne tilbringer jeg enten på min terasse eller ved det store vindue i mit soveværelse med udsigt over hovedstadens tage, mens sommerlæsningen tages ind.

Og da jeg ikke længere har ferie, skal læsningen selvfølgelig gøre mig klogere på en række af Computerworlds stofområder.

For hvis en robot nu kunne udføre dit arbejde hurtigere og bedre end dig uden løn, ville du så stadig have dit arbejde?

Det er hovedspørgsmålet i den amerikanske bestseller The Rise of The Robots, skrevet af iværksætteren Martin Ford.

"En vision om et økonomisk Armageddon"

Og meget tyder på, at der venter mig en spændende, men også skræmmende fortælling, der lige pludselig konfronterer det enkelte individ med, hvordan vi hver især vil forholde os til, hvad vi vil gøre, når robotterne kommer for at overtage vores arbejde.

"Bogen er lige så skræmmende, som titlen giver udtryk for. Det er ikke science fiction, men nærmere en vision om et økonomisk Armageddon," har New York Times blandt andet skrevet om bogen, som avisen sammen McKinsey kårede til 'Business Book of The Year i 2015.'

Martin Fords skriverier er også blevet hædret af magasinet Forbes, der kårede bogen som 'A Forbes Business Book of 2015' med beskrivelsen af, hvordan "bogen har et betagende syn på moderne økonomi."

Læs også: Jobløs eller kæmpe vækst? Her er er to vidt forskellige bud på, hvordan fremtiden vil ændre dit arbejdsliv

Den kapitalistiske økonomi risikerer at implodere

Bogen skitserer, hvordan den konstante udvikling af maskiner, computere og robotter gør teknologien så intelligent, at den ikke længere behøver at blive styret af mennesker.

"I dag er det rejseagenter, dataanalytikere og juristers arbejde, der trues, men snart vil det være læger, taxi-chauffører og ironisk nok programmørers arbejde, der står for skud, som det blandt andet står i bogen."

Martin Ford har ved selvsyn konstateret, hvordan en række helt almindelige job blandt akademikerne og den amerikanske middelklasse over en årrække er forsvundet.

Derfor er bogen også tænkt som et opråb.

"Hvis vi ikke radikalt ændrer vores politiske og økonomiske strukturer, risikerer den kapitalistiske økonomi at implodere," lyder den pessimistiske forudsigelse fra bogens forfatter.

Skriger på åbenlyse spørgsmål

Bogen tager fat i en række konkrete forløb, som eksempelvis IBM's udvikling af kunstig intelligens gennem Watson, der vil ændre arbejdslivet radikalt i løbet af kommende år.

Forfatterens konklusioner er baseret på research i både USA og Storbritannien, men pointerne er relevante for arbejdstagere i alle i-lande.

"Alarmerende og til tider surrealistisk. Det er tid til at blive bange, meget bange," skrev Sunday Times efter avisen havde læst bogen.

Budskabet hos forfatteren er i hvert fald klart:

"Alt arbejde, der har en grad af rutine over sig, vil sandsynligvis blive automatiseret, og hvis vi skal skabe en fremtid med fortsat velstand fremfor katastofer, skal der handles nu."

Jeg sidder tilbage med tre overordnede spørgsmål, som jeg håber Martin Ford vil besvare for mig i bogen.

Hvordan skal vi handle for at sikre vores arbejde?

Hvad skal vi lave i fremtiden, når robotterne har overtaget vores arbejde?

Hvordan får vi råd til at købe de produkter, som robotterne producerer?

Med så gode anmeldelser forventer jeg, at bogen også konstruktiv, så jeg rent faktisk får Martin Fords bud på, hvordan vi skal indrette fremtidens samfund.

Ellers kan det godt blive en deprimerende fornøjelse at skulle igennem mere end 300-siders dommedagsprofetier uden bud på løsninger.

Det vil vise sig.

Læs også:
Berømt robot-ekspert: Sådan undgår du at miste dit job til et it-system eller en robot