Bær virksomhedsnetværket i nøgleringen

Giritech i Ledøje-Smørum vil give brugerne total frihed og samtidig lade it-cheferne sove roligt om natten. Nøglen er teknologien Emcads, som Giritech selv mener bør blive intet mindre end en verdensstandard.

I et nedlagt landbrug i en landsby uden for København sidder otte mand i et lille firma og påstår at have nøglen til en lang række hovedpiner, som it-afhængige virksomheder bokser med at styre sikkerheden til at få foretaget de nødvendige softwareopdateringer, samtidig med at brugerne ikke skal bryde deres hoveder med teknik.

- Vi synes, at vi har en teknologi, som burde blive en verdensstandard. Vi vil gerne give virksomheder en mere simpel og billigere måde at give sikker adgang til en hvilken som helst it-ressource - når som helst og hvor som helst, siger australske Christopher Lind Arlaud, som er en af fire stiftere i Giritech.

Nøglen er helt konkret af USB-varianten for de fleste kunders vedkommende, selv om teknologien med lige så stor fordel kan lægges i et SIM-kort til mobilen eller en række andre indpakninger.

- Det er simpelthen en metode, der tager en masse kompleks teknologi ud af hardwaren og lægger den i din lomme, forklarer Christopher Lind Arlaud.

Biblioteks-pc'en i brug som sikker arbejds-pc
Teknologien hedder Encrypted Multipurpose Content Delivery System (Emcads), og den giver via en ekstern nøgle ? her USB-nøglen ? direkte adgang ind bag virksomhedens firewall via en 256-bit AES krypteret linje til Emcads-serveren, når brugerens identitet er verificeret.

Dermed kan enhver pc, pda eller laptop med en netforbindelse bruges som en sikker arbejdsplads, uden at der skal foretages nogen downloads, og uanset om den skulle være inficeret med allehånde typer spyware eller virusser. For nøglen kan ikke kompromitteres, hævder Giritech.

Samtidig er klienten og serveren ikke tunge at danse med - 2,6 MB for serveren, mens klienten optager 800 kb. Indtil videre understøtter Emcads Windows Terminal Services, Citrix Metaframe og Lotus Notes.

Salgsargumentet er ud over fleksibiliteten dog ikke mindst, at nøglen lægger hele kontrollen med sikkerheden tilbage i it-afdelingen og ud af hænderne på ofte ikke-teknologi-interesserede brugere, som bare vil i gang med dagens tjans, uanset hvor de befinder sig.

Brugerne må til gengæld finde sig i, at man fra centralt hold har fuldstændig styr på, hvad de beskæftiger sig med.

Og når nøglen hives ud, slettes alle spor efter brugeren ? en faktor, som har fået nogle af de eksperter, som har set teknologien til at sætte spørgsmålstegn ved, hvor begejstret Justitsministeriet vil blive for at se Emcad udbredt i større stil.

Det er nu ikke Giritechs umiddelbare bekymring.

Selskabet, som i april fik et tocifret millionbeløb i venturemidler til at få bragt sin teknologi ud, bruger i stedet sit krudt på at overbevise potentielle kunder om, at de skal tage springet ud i Emcads-land.

Giritech har Damgaard-stifter Preben Damgaard samt webjurist og iværksætter Martin von Haller Grønbæk i bestyrelsen.

Alternativ til en større samling systemer
Selskabet mener selv at have et meget konkurrencedygtigt alternativ til de mange forskellige identifikations- og sikkerhedssystemer tilpasset forskellige brugergrupper, som virksomheder gerne har i dag.

- De løsninger, som folk bruger i dag, er oftest IPSec eller SSL VPN. Men fordi de to løsninger ikke har stærke identifikationselementer, investerer mange også i secure tokens (som eksempelvis engangspasswords, red.) De løsninger koster tilsammen en bondegård at køre - og det er både svært og omstændeligt, når man for eksempel skal have en fyret medarbejder af systemet. Så det sværeste for os er at overbevise virksomhederne om, at de skal smide en masse forskellige systemer, som de har investeret en masse i, ud for at gå over til os, erkender Christopher Lind Arlaud.

Selv om teknologien er ny på markedet, blev kimen lagt til den for over år syv siden.

På det tidspunkt arbejdede amerikaneren Craig Damon for Disney, men boede her i landet, og han mødte Jimi Jørgensen, som dengang var med til at etablere en dansk internetudbyder.

Jimi Jørgensen, som har vundet to tekniske priser ved webbranchens årlige Reboot-kåring, havde i sin fritid udviklet en chat-tjeneste, som ikke var database-afhængig.

Kernen i denne teknologi blev parret med en klient/server-tankegang, og dermed var grundlaget for EMCADS-teknologien på plads. Selskabet blev stiftet med Christopher Lind Arlaud, en australier med kommunikationsbaggrund, samt Jan Pathuel som er sikkerhedsekspert med en ph.d. i randomiseringsmatematik - og tidligere olympisk svømmer.

Udviklingschef: Mobiltelefonen er bedste adgangsnøgle
I TDC Innovation Lab har teknologichef Rene Rønning Andersen haft lejlighed til at se på teknologien, og han er umiddelbart begejstret, selv om han mener, at Giritech vil blive afhængig af partnerskaber til både den ene og anden side, hvis teknologien virkelig skal rykke.

- Den her teknologi kan blive virkelig genial, hvis den parres med outsourcing. Men til gengæld ville jeg ikke gide have sådan en USB-nøgle - nej, den skal indbygges i en mobiltelefon eller en pda, som er en teknologi, som man har og bruger i stedet for endnu en dims, som man skal holde styr på. Så Giritech skal ringe til Nokia eller Sony Ericsson, for de forstår jo at få trådløs kommunikation sikkert ud i verden, lyder hans vurdering.

Christopher Lind Arlaud er ikke uenig i rådgivningen.

- Alliancer med både mobiltelefonproducenter og pda-producenter er absolut på vores radar, og vi arbejder allerede på en klient til smartphones. USB-nøgler lader os bare sælge vores teknologi her og nu til en konkurrendedygtig pris - uden at det går ud over sikkerheden, siger han.

Giritech tror på fremtiden, men det er også selskabet selv, der først og fremmest skal skabe den. Man er ikke interesseret i et opkøb på nuværende tidspunkt, selv om nogle større teknologispillere skulle forsøge at slå til for at få Emcads-teknologien under eget tag.

- Vi er ikke interesserede i opkøb på nuværende tidspunkt - for vi vil gerne være dyre at købe. Når man sidder over for Preben Damgaard, så ser man jo hvor utrolig meget han fik ud af at vente med at sælge, til forretningen var moden, smiler Christopher Lind Arlaud.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Robot Process Automation (RPA) - sådan høster du gevinsterne

Fremtidens digitale vindere fokuserer på at nedbringe driftsomkostningerne radikalt gennem digitaliserede ’touchless operations’, hvor kun undtagelser behandles manuelt, og hvor automatisering og kunstig intelligens spiller sømløst sammen. Kom og hør mere om RPA og softwarerobotter - hvordan ser teknologien ud og hvordan kommer du i gang?

26. marts 2019 | Læs mere


Mød NNIT og kom med på en rejse fra Excel-drevet budgetproces til ægte corporate performance management

På dette event får du netop en introduktion til digitalisering af CPM (Corporate Performance Management) og BI (Business Intelligence), uden at du skal vinke farvel til Excel. Du vil få introduktion til software, der omfavner Excel og optimerer dine nuværende planning-, forecasting-, og konsolideringsprocesser.

27. marts 2019 | Læs mere


Optimer din forretning med Microsofts splinternye Dynamics 365 Business Central

Microsofts nye generation af intelligente forretningsapplikationer indeholder med blandt andet Microsoft Dynamics 365 Business Central enorme muligheder for at høste værdi af virksomhedens komplekse it-miljø ved øget indsigt, optimering af processer og drift og automatisering. Kom og hør hvordan du høster størst værdi med Microsoft nye, sammenhængende administrations-system ved at optimerer virksomheden mange steder.

28. marts 2019 | Læs mere

Flere dybdegående Computerworld artikler

Morgen-briefing: Apples Tim Cook bønfalder kineserne: Hold jeres økonomi åben / Toke Kruse sælger selskab bag amerikansk udgave af Billy / Landsholdsspilleren Nicolai Jørgensen investerer i gamer-firma / Fængslet Huawei-chef var vild med Apple-produkter

Tim Cook bønfalder kineserne: Hold jeres økonomi åben. Toke Kruse sælger selskab bag amerikansk udgave af Billy. Landsholdsspilleren Nicolai Jørgensen investerer i gamer-firma. Tidligere Superliga-profil har succes med at sælge trådløse hovedtelefoner. Fængslet Huawei-chef var vild med Apple-produkter og så har HP udnævnt Edgemo til årets danske partner.

Ugen i tech: Stort læk - så kraftige bliver Intels grafikkort i efteråret / Ny dansk operatør er klar med eSIM / Apple på vej med smart trådløs funktion
2 Spiltest: The Division 2 lever op til de høje forventninger
Er dit nye job inden for it-support? Find dit nye job her blandt 10 udvalgte annoncer fra it-jobbank
Svindel med din telefon: Her er de kriminelles nyeste metoder, som du skal holde øje med
Morgen-briefing: Mellem 200 og 600 millioner Facebook-passwords opbevaret uden kryptering / Vestager ikke kandidat til en kommende EU-toppost / Porsches el-bil på hemmeligt besøg i Købenavn fanget på foto
1 Vestager bekræfter: Er i spil til EU-topposter
2 Morgen-briefing: Englænderne skal finde porno-passet frem / Regeringen, KL og Danske Regioner etablerer digitaliseringspagt / Er din printer gammel og dyr? / Volvos nye nøgle sænker teenageknægtens fart


Premium
Sådan ser det intelligente drømmekontor ud: Her kæmper 240 mennesker om 150 siddepladser - og de elsker det
I Polys kontor er det lykkedes at klemme 240 ansatte i et kontor med 150 siddepladser. Aligevel er medarbejdertilfredsheden er i den absolutte superliga.
Computerworld
Her er Kinas næste stjernemobil: Huawei P30
Seneste lækkede detaljer om Huaweis næste toptelefon, Huawei P30, lader ikke meget tilbage til fantasien.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.