Artikel top billede

Lovforslag: Vigtige sags-beslutninger skal måske kunne tages af algoritmer uden at borgere høres først

Nyt lovforslag vil måske kunne gøre det muligt at lade algoritmer tage vigtige beslutninger i sagsbehandling uden først at høre borgerne.

Et forslag om ændring af forvaltningsloven vil måske kunne fjerne den nuværende regel om, at borgere skal partshøres i visse sager, der vedrører dem selv, skriver Version2.

I stedet vil afgørelsen kunne foretages ved brug af algoritmer, der tager udgangspunkt i de forskellige oplysninger om den pågældende borger, som i forvejen ligger digitalt i systemerne.

Du finder lovforslaget her: Forslag til lov om ændring af forvaltningsloven.

Det kritiseres på Twitter af jurist og lektor på Københavns Universitet, Hanne Marie Motzfeldt.

“Jeg er ret rystet,”. skriver hun her.

Hun peger på, at offentligheden ‘fik tydelig besked om, at partshøringreglen var en klar "hegnspæl", så man kunne roligt stemme for bemyndigelsen i databeskyttelsesloven. Nu vil man have bemyndigelse til at fravige partshøringsreglen.”

Hun siger opfølgende til Version2, at der efter hendes opfattelse anvendes en salami-metode, hvor man snit for snit arbejder sig frem mod målet.

“Vi bruger en 'salami-metode' til at fjerne hindringer for automatiseret forvaltning. Det er fornuftigt nok at tilpasse vores lovgivning til den digitale forvaltning. Men der er en meget udpræget og usund tendens til at placere dette i embedsværket via bemyndigelser,” siger hun til mediet.

Forslaget er i høring indtil 18. januar.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior DeltaV Engineer

Capgemini Danmark A/S

Software Engineer

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

IT-arkitekt til løsnings- og målarkitektur
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere