Artikel top billede

Lovforslag: Vigtige sags-beslutninger skal måske kunne tages af algoritmer uden at borgere høres først

Nyt lovforslag vil måske kunne gøre det muligt at lade algoritmer tage vigtige beslutninger i sagsbehandling uden først at høre borgerne.

Et forslag om ændring af forvaltningsloven vil måske kunne fjerne den nuværende regel om, at borgere skal partshøres i visse sager, der vedrører dem selv, skriver Version2.

I stedet vil afgørelsen kunne foretages ved brug af algoritmer, der tager udgangspunkt i de forskellige oplysninger om den pågældende borger, som i forvejen ligger digitalt i systemerne.

Du finder lovforslaget her: Forslag til lov om ændring af forvaltningsloven.

Det kritiseres på Twitter af jurist og lektor på Københavns Universitet, Hanne Marie Motzfeldt.

“Jeg er ret rystet,”. skriver hun her.

Hun peger på, at offentligheden ‘fik tydelig besked om, at partshøringreglen var en klar "hegnspæl", så man kunne roligt stemme for bemyndigelsen i databeskyttelsesloven. Nu vil man have bemyndigelse til at fravige partshøringsreglen.”

Hun siger opfølgende til Version2, at der efter hendes opfattelse anvendes en salami-metode, hvor man snit for snit arbejder sig frem mod målet.

“Vi bruger en 'salami-metode' til at fjerne hindringer for automatiseret forvaltning. Det er fornuftigt nok at tilpasse vores lovgivning til den digitale forvaltning. Men der er en meget udpræget og usund tendens til at placere dette i embedsværket via bemyndigelser,” siger hun til mediet.

Forslaget er i høring indtil 18. januar.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere