Podcast:Her er de nye (dyre) iPads og den nye Surface Laptop - men kan manglen på chips drille?

700 millioner e-mails og passwords er lige blevet lækket: Her giver en hacker fem fif, der sikrer dig mod internet-slynglerne

I sidste uge kom det frem, at millioner og e-mails og passwords var kommet i klørene på flere hackere. Her får du fem gode råd til, hvad du gør, hvis dine data er blevet stjålet - og hvordan du undgår det sker igen.

Mange har formentelig været et smut forbi siden haveibeenpwned.com for at se, om de var en del af det storstilede læk, der afslørede 770 stjålne e-mails og 22 millioner passwords.

Læs mere her: Millioner af passwords og e-mailadresser lækket: Se om dine data er kompromitteret

For dem, der har fået stjålet deres data, er der god grund til at tage en række forholdsregler, anbefaler Tom Van de Wiele, der er etisk hacker hos sikkerhedsselskabet F-Secure i Danmark.

Den belgisk fødte etiske hacker forsøger til dagligt at få adgang til virksomheders netværk gennem såkaldte penetrationstests, og ved derfor, hvilke svagheder hackerne almindeligvis kigger efter.

Stærke passwords er altafgørende for, at gøre livet surt for hackere der er ude efter dine online-data.

“Aktivér tofaktorautentifikation for alle de tjenester, du bruger: Apple ID, Twitter, Gmail, Facebook, Office365. Det sikrer, at en person, der har hentet dit kodeord, ikke kan logge på dine tjenester uden en anden faktor, som regel noget dynamisk, som f.eks. En "one time password," lyder det fra Tom Van det Wiele i en kommentar.

Læs også: Hackeren Tom tager billeder af synlige adgangskort i København: “Mange tror bare, at det er deres id-kort, men faktisk er det nøglen til virksomheden”

Brug helst ikke SMS-adgangskoder
Han peger på, at der er flere tjenester, som tillader mulighed for tofaktorgodkendelse som Google og Microsoft Authenticator. Der er dog én mulighed man bør være varsom med.

“SMS-adgangskoder bør være din sidste udvej og har deres egne problemer, men er stadig bedre end ikke at have 2FA," lyder anbefalingen.

Derudover opfordrer Tom Van de Wiele til, at man generelt ikke bruger samme adgangskode flere steder, og at man kommer i gang med at bruge en password manager.

Den har nemlig en anden smart funktion end bare at huske komplicerede adgangskoder.

“Brug password manager til at generere tilfældige adgangskoder til dig. Tilfældige adgangskoder er vigtige. Og undskyld, men du er ikke den kreative type, når det kommer til adgangskoder og det at huske dem.”

Læs også: Det er ikke nok at installere sikkerhedspatches: “Hvis du skal patche 6.000 servere, og bare én af dem fejler, så er du ikke beskyttet”

Når det kommer til e-mailadresser bliver det dog lidt mere besværligt. Men der er noget du kan gøre for at sikre dig bedre.

“Hvis du tilfældigvis har kontrol over din egen e-mail-infrastruktur, eller hvis du bruger en tjeneste, der tillader det: Lav aliaser til bestemte brugssituationer, så når et brud sker, så vil angriberen ikke have alle oplysninger på dig, eller du gør det sværere at korrelere dataene,” siger Tom Van de Wiele.

Det er nemlig en stor fordel at oprette forskellige e-mail konti til forskellige formål.

“Ingen vil være i stand til at korrelere adresserne i-order-pizza-with-this@mydomain.dk, hello-ikea@mydomain.com osv. med dine vigtigste oplysninger, hvis du vælger alias knyttet til årsagen til at du bruger dem. Alle e-mails ender i den samme indbakke, men du vil være i stand til at fortælle hvilket firma, der solgte/mistede dine data, når du pludselig modtager phishing-e-mails eller spam rettet mod disse adresser.”
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere


Premium
Efter vanskeligt år jagter aarhusianske Mjølner nu tocifrede vækstrater: Vil for alvor indtage Sjælland - her er planen
Interview: Efter et corona-plaget år er aarhusianske Mjølner Informatics nu klar til at trykke på speederen. Topchef Brian Gottorp Jeppesen forventer tocifrede vækstrater, der især skal hentes fra det sjællandske marked. Se hans plan for 2021 her.
Computerworld
Næste uge går det løs: Apple inviterer til event på utraditionel vis
Apples store event i næste uge blev afsløret af Siri før tid. Få overblik over, hvad Apple ventes af løfte sløret for.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"