Kameraer og kunstig intelligens afslører, når du bruger telefonen ulovligt i din bil: 100.000 bilister i Australien røg i fælden på et halvt år

Ligesom i Danmark er bilisters ulovlig brug af mobiltelefoner under kørslen et stort problem i Australiens folkerige delstat New South Wales. Nu sætter de australske myndigheder som de første i verden kameraer og kunstig intelligens ind i kampen mod ulovlighederne efter et succesfuldt pilotforløb, hvor over 100.000 bilister blev afsløret.

Den australske delstat New South Wales har netop sat gang i verdens første omfattende udrulning af kameraovervågning og kunstig intelligens for at bekæmpe bilisters ulovlig brug af håndholdt mobil.

Teknologien blev testet med succes i første halvår af 2019, og flere end 100.000 bilister blev taget i ulovlig mobilbrug, fortæller delstatens ‘Centre for Road Safety’ på sin hjemmeside.

Siden 1. december er myndighederne begyndt at rulle den nye kameraovervågning ud i hele delstaten - både som fastmonterede kameraer og mobile enheder.

I alt regner man med at skulle bruge 45 kameraer, som i alt vil kunne foretage 135 millioner årlige tjek af bilister, når hele systemet er etableret inden for de kommende tre år.

Målet er at reducere antallet af fatale eller alvorlige skader efter trafikulykker med omkring 100 over en femårig periode.

Sådan virker det
Systemet, der blandt andet består af high definition-kameraer og infrarød blitz, fungerer på alle tider af døgnet og under alle vejrforhold.

Den kunstige intelligens er helt afgørende for, at så mange fotooptagelser kan håndteres.

AI bruges altså til at identificere de optagelser, hvor der sandsynligvis er tale om ulovlig brug af mobilen. Disse optagelser skal siden verificeres af særligt uddannet personale, før der bliver sendt bødeforlæg afsted.

Alle andre fotooptagelser, hvor AI-systemet har afgjort, at der ikke foregår ulovlig mobilbrug, bliver slettet inden for en time, efter systemet har sorteret dem fra.

Myndighederne i New South Wales bruger i forvejen kameraovervågning til at afsløre bilister, der kører for hurtigt - ligesom stærekasserne og fotovognene i Danmark. Men i New South Wales bruges teknologien også til at fotografere bilister, som kører over for rødt lys. Det gør man i øvrigt også i flere andre lande - Tyskland og USA, for eksempel.

Overtrædelse koster bøde og klip ligesom i Danmark
Overordnet set har delstatens myndigheder sat et mål om at reducere antallet af fatale eller alvorlige trafikskader med 30 procent i 2021 - og helt at fjerne risikoen i 2056.

Ulovlig brug af håndholdt mobil eller andet udstyr som tablets og GPS’er koster et klip i kørekortet i Danmark samt en bøde på 1.500 kroner og en bon på 500 kroner til offerfonden.

I New South Wales, hvor der i 2014 blev talt godt 7,5 millioner indbyggere, koster det omtrent det samme i bøde som i Danmark - og betydelig mere, hvis lovovertrædelsen sker tæt på en skole. Desuden koster overtrædelsen såkaldte ‘demerit points’ som i princippet svarer til vores klip i kørekortet.


mest debatterede artikler

Premium
I dag kan du downloade det digitale kørekort: Her er hvad det kræver
Du kan nu lade dit fysiske kørekort blive derhjemme og i stedet nøjes med en app. For i dag udkommer det digitale kørekort til iPhones og Android-telefoner.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Optimér netværket til håndtering af hybrid- og multicloud infrastruktur
I januar 2020 konstaterede Gartner, at cloudcomputing var blevet ”The New Normal” – og op gennem året gjorde Covid-19 det endda helt essentielt at være i stand til at drifte infrastrukturen helt eller delvist fra skyen. Situationen har tvunget virksomheder til hastigt at omstille eller gentænke deres driftsstrategi, og hybride infrastrukturmodeller er nu mere udbredte end nogensinde før. Men mange har også været nødt til at erkende, at den stigende kompleksitet – i særdeleshed på det netværks- og sikkerhedsbaserede felt – stiller helt nye krav til de organisationer, der anvender dem. Denne hvidbog går i dybden med nogle af de mest udbredte udfordringer, som disse transformationsscenarier stiller din organisation overfor. Den giver et solidt bud på, hvordan en netværkshub baseret på Interxion-teknologi gør det muligt at gentænke og optimere netværksinfrastrukturen. Særligt med henblik på at optimere den til at kunne håndtere en hybrid- eller multicloudbaseret infrastruktur.