Artikel top billede

Kameraer og kunstig intelligens afslører, når du bruger telefonen ulovligt i din bil: 100.000 bilister i Australien røg i fælden på et halvt år

Ligesom i Danmark er bilisters ulovlig brug af mobiltelefoner under kørslen et stort problem i Australiens folkerige delstat New South Wales. Nu sætter de australske myndigheder som de første i verden kameraer og kunstig intelligens ind i kampen mod ulovlighederne efter et succesfuldt pilotforløb, hvor over 100.000 bilister blev afsløret.

Den australske delstat New South Wales har netop sat gang i verdens første omfattende udrulning af kameraovervågning og kunstig intelligens for at bekæmpe bilisters ulovlig brug af håndholdt mobil.

Teknologien blev testet med succes i første halvår af 2019, og flere end 100.000 bilister blev taget i ulovlig mobilbrug, fortæller delstatens ‘Centre for Road Safety’ på sin hjemmeside.

Siden 1. december er myndighederne begyndt at rulle den nye kameraovervågning ud i hele delstaten - både som fastmonterede kameraer og mobile enheder.

I alt regner man med at skulle bruge 45 kameraer, som i alt vil kunne foretage 135 millioner årlige tjek af bilister, når hele systemet er etableret inden for de kommende tre år.

Målet er at reducere antallet af fatale eller alvorlige skader efter trafikulykker med omkring 100 over en femårig periode.

Sådan virker det

Systemet, der blandt andet består af high definition-kameraer og infrarød blitz, fungerer på alle tider af døgnet og under alle vejrforhold.

Den kunstige intelligens er helt afgørende for, at så mange fotooptagelser kan håndteres.

AI bruges altså til at identificere de optagelser, hvor der sandsynligvis er tale om ulovlig brug af mobilen. Disse optagelser skal siden verificeres af særligt uddannet personale, før der bliver sendt bødeforlæg afsted.

Alle andre fotooptagelser, hvor AI-systemet har afgjort, at der ikke foregår ulovlig mobilbrug, bliver slettet inden for en time, efter systemet har sorteret dem fra.

Myndighederne i New South Wales bruger i forvejen kameraovervågning til at afsløre bilister, der kører for hurtigt - ligesom stærekasserne og fotovognene i Danmark. Men i New South Wales bruges teknologien også til at fotografere bilister, som kører over for rødt lys. Det gør man i øvrigt også i flere andre lande - Tyskland og USA, for eksempel.

Overtrædelse koster bøde og klip ligesom i Danmark

Overordnet set har delstatens myndigheder sat et mål om at reducere antallet af fatale eller alvorlige trafikskader med 30 procent i 2021 - og helt at fjerne risikoen i 2056.

Ulovlig brug af håndholdt mobil eller andet udstyr som tablets og GPS’er koster et klip i kørekortet i Danmark samt en bøde på 1.500 kroner og en bon på 500 kroner til offerfonden.

I New South Wales, hvor der i 2014 blev talt godt 7,5 millioner indbyggere, koster det omtrent det samme i bøde som i Danmark - og betydelig mere, hvis lovovertrædelsen sker tæt på en skole. Desuden koster overtrædelsen såkaldte ‘demerit points’ som i princippet svarer til vores klip i kørekortet.