5G-feber: Derfor skal virksomhederne slå koldt vand i blodet

Klumme: Revolutionerende, banebrydende og svimlende hurtigt. Forventningerne til den næste generation af mobilt netværk er helt oppe, og mulighederne er mange. Men jeg vil alligevel råde virksomhederne til at tænke nøje over, hvordan de vil bruge 5G.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Vi venter spændt på 5G, der måske går i luften i 2020.

De første testinstallationer kører allerede, men derudover ved vi ikke med sikkerhed, hvornår det sker.

Vi ved dog, at netværket bliver verdens hurtigste med op til 100 gange højere hastighed på mobil, tablet og mobilt bredbånd. Der er meget hype, men efterhånden som udrulningen tager fart, vil jeg råde virksomhederne til at overveje grundigt, hvordan de planlægger brugen af 5G versus Wi-Fi. Det er der flere grunde til:

Kontrollen med data går tabt
Med 5G vil din virksomheds netværkstrafik gå igennem en teleudbyder. Og hvis din trafik overgår til en teleudbyder, mister du synlighed med data. Flere virksomheder vil gerne se, hvad brugerne laver på netværket, for netværksdata kan bruges til mange ting.

Du kan foretage sikkerhedsanalyser og monitorere afvigende handlinger på netværket, så du for eksempel opdager det, hvis en enhed downloader data på et tidspunkt af dagen, der ikke er normalt.

Du kan også foretage lokationsanalyser, der giver et overblik over klienternes fysiske bevægelses mønstre og dermed udnyttelse af virksomhedens kvadratmeter, disse oplysninger kan bruges til fx at styre rengøringen og optimering udnyttelsen af mødelokalerne.

Hvis det ikke er din egen internetstruktur, har du ingen viden om data. Ingen af analyserne er mulige, hvis du ikke ved, hvem der er i netværket, hvor de er, og hvad de laver.

Datasikkerheden bliver forringet
De fleste virksomheder bruger i dag sofistikerede metoder til at identificere og godkende brugere på netværket og segmentere, hvad brugerne kan få adgang til, hvorfra og på hvilken enhed.

Selv om de har et vist identifikationsniveau, er de nuværende mobilnet ikke i stand til at matche den dybde.

At gå gennem en operatør for godkendelse vil også tilføje ekstra trin til enhver anmodning om at redigere folks adgang eller fjerne dem fra netværket, hvis de forlader virksomheden. Det kan alt sammen have sikkerhedsmæssige implikationer.

5G er bedre ude end inde
Jo højere frekvensbånd, desto dårligere udstråling. 5G lover høj hastighed og lave svartider, og det fører frekvens fra de nuværende 800-1900 megahertz til 3,5-24 gigahertz.

I markedsføringen af 5G, viser man super flotte downloadhastigheder, men man fortæller ikke, at disse hastigheder kun opnås ved brug af de nye høje frekvensbånd (3,5-24 gigahertz). At man skal have direkte udsyn, og at man skal være inden for en vis afstand af masten.

Reglen er som nævnt, at jo højere frekvens desto dårligere udstråling, og det betyder, at signalet har sværere ved at trænge ind i bygningerne. Mange bygninger har desuden solfilm på ruderne, og det er radiodæmpende.

Det kan giver problemer, hvis en virksomhed bruger Wi-Fi-opkald og hopper på et 5G-anlæg.

Allerede i dag er der mange virksomheder der kæmper med dårlig 4G dækning indendørs, og med de nye højere frekvenser på 5G, bliver dette problem ikke mindre, dette betyder dog ikke at man ikke kan opnå 5G dækning indendørs, men hastigheden bliver ikke fantastisk.

Kabler og baksede DAS-anlæg
Hvis en virksomhed vælger at gå all in på 5G, kan problemet med dækningen indenfor løses med et DAS-anlæg (Distributed Antenna System).

Men da et DAS-anlæg sættes op af teleudbyderne, skal man bare vide, at virksomheden så er knyttet til teleudbyderen, der typisk har sin egen type DAS-anlæg.

Dertil kommer de tykke kabler, der skal forbinde anlæggene. Det er en løsning, men efter min mening ikke en attraktiv løsning.

Ringere ydeevne
Ved at gå over til en 5G-forbindelse vil virksomhederne sende deres data off-site til et operatørdrevet netværk for at få data sendt tilbage igen til en router på stedet.

Det giver et indviklet dataspor, som ikke kun vil øge risikoen for forsinkelser, det vil også forhindre virksomheden i at fejlfinde eventuelle problemer. Det betyder både et tab af produktivitet og en tilfredsstillende brugeroplevelse.

Man kan sagtens glæde sig til 5G. Jeg vil bare understrege, at man bør tænke sig grundigt om og overveje, hvordan 5G skal integreres med Wi-FI og den eksisterende teknologi i virksomhederne – herunder driften af begge netværk, infrastrukturen og behovet for opgradering af enhederne på begge typer af netværk.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.

Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Denne malware er den største trussel mod din virksomhed lige nu
Den mest aktive malware i verden sniger sig ind, og at svært at gøre nøget ved. Se her hvordan du tager dine forholdsregler.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.