Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Norsk vejdirektorat taber med et brag i retten: Skal betale 180 millioner kroner til IBM for skandalesystem

Norge havde egentlig krævet 240 millioner kroner i erstatning fra IBM, men er nu endt med i stedet at skulle betale 180 millioner kroner til IBM i stor skandalesag.

Den norske stat skal mod sin egen forventning betale 243 millioner norske kroner - omkring 180 millioner danske kroner - til IBM, lyder en ny afgørelse i Oslo Tingrett.

Dommen er langt fra det forventede for den norske stat, i det det var det norske vejdirektorat - Statens Vegvesen - der havde trukket IBM i retten med krav om, at IBM skulle betale 325 millioner norske kroner i erstatning til den norske stat.

Staten skal således betale 42 millioner norske kroner til at dække IBM’s sagskomkostninger, tre millioner kroner i erstatning samt resten som løn for udført arbejde.

Uenighederne handler om et af de senere års meget omtalte it-projekter i Norge, nemlig vejbetalings-systemet Grindgut, der skulle være et centraliseret styringssystem til opkrævning af bompenge over hele Norge.

Ophævet efter halvandet år

IBM vandt ordren om at skulle levere bom-systemet i december 2013, men Statens Vegvesen ophævede kontrakten i sommeren 2015 - halvandet år inde i kontrakten.

Det skete med den begrundelse, at IBM ikke havde levet op til aftalerne og ikke havde leveret det aftalte produkt.

På dette tidspunkt havde Statens Vegvesen allerede brugt 170 millioner kroner på projektet, men mente, at man havde fået et halvfærdigt og reelt ubrugeligt system - som endda var blevet leveret med betydeligt forsinkelse.

Forsinkelser og problemer

IBM var ikke enig og bedyrede, at annulleringen af kontrakten var uretmæssig. Selskabet mente, at staten havde udvidet projektet undervejs, hvilket havde udløst forsinkelser og problemer.

Ifølge selskabet stod det allerede efter et halvt år klart, at tidsfrister og budget stod til at blive sprængt. Alligevel fik projektet altså lov til at køre videre i endnu et år, inden der skete noget.

Den vurdering er Oslo Tingrett enig i, viser dommen, der primært placerer ansvaret for, at projektet kørte af sporet, på Statens Vegvesens skuldre.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere