Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Norsk vejdirektorat taber med et brag i retten: Skal betale 180 millioner kroner til IBM for skandalesystem

Norge havde egentlig krævet 240 millioner kroner i erstatning fra IBM, men er nu endt med i stedet at skulle betale 180 millioner kroner til IBM i stor skandalesag.

Den norske stat skal mod sin egen forventning betale 243 millioner norske kroner - omkring 180 millioner danske kroner - til IBM, lyder en ny afgørelse i Oslo Tingrett.

Dommen er langt fra det forventede for den norske stat, i det det var det norske vejdirektorat - Statens Vegvesen - der havde trukket IBM i retten med krav om, at IBM skulle betale 325 millioner norske kroner i erstatning til den norske stat.

Staten skal således betale 42 millioner norske kroner til at dække IBM’s sagskomkostninger, tre millioner kroner i erstatning samt resten som løn for udført arbejde.

Uenighederne handler om et af de senere års meget omtalte it-projekter i Norge, nemlig vejbetalings-systemet Grindgut, der skulle være et centraliseret styringssystem til opkrævning af bompenge over hele Norge.

Ophævet efter halvandet år

IBM vandt ordren om at skulle levere bom-systemet i december 2013, men Statens Vegvesen ophævede kontrakten i sommeren 2015 - halvandet år inde i kontrakten.

Det skete med den begrundelse, at IBM ikke havde levet op til aftalerne og ikke havde leveret det aftalte produkt.

På dette tidspunkt havde Statens Vegvesen allerede brugt 170 millioner kroner på projektet, men mente, at man havde fået et halvfærdigt og reelt ubrugeligt system - som endda var blevet leveret med betydeligt forsinkelse.

Forsinkelser og problemer

IBM var ikke enig og bedyrede, at annulleringen af kontrakten var uretmæssig. Selskabet mente, at staten havde udvidet projektet undervejs, hvilket havde udløst forsinkelser og problemer.

Ifølge selskabet stod det allerede efter et halvt år klart, at tidsfrister og budget stod til at blive sprængt. Alligevel fik projektet altså lov til at køre videre i endnu et år, inden der skete noget.

Den vurdering er Oslo Tingrett enig i, viser dommen, der primært placerer ansvaret for, at projektet kørte af sporet, på Statens Vegvesens skuldre.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere