Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Norsk vejdirektorat taber med et brag i retten: Skal betale 180 millioner kroner til IBM for skandalesystem

Norge havde egentlig krævet 240 millioner kroner i erstatning fra IBM, men er nu endt med i stedet at skulle betale 180 millioner kroner til IBM i stor skandalesag.

Den norske stat skal mod sin egen forventning betale 243 millioner norske kroner - omkring 180 millioner danske kroner - til IBM, lyder en ny afgørelse i Oslo Tingrett.

Dommen er langt fra det forventede for den norske stat, i det det var det norske vejdirektorat - Statens Vegvesen - der havde trukket IBM i retten med krav om, at IBM skulle betale 325 millioner norske kroner i erstatning til den norske stat.

Staten skal således betale 42 millioner norske kroner til at dække IBM’s sagskomkostninger, tre millioner kroner i erstatning samt resten som løn for udført arbejde.

Uenighederne handler om et af de senere års meget omtalte it-projekter i Norge, nemlig vejbetalings-systemet Grindgut, der skulle være et centraliseret styringssystem til opkrævning af bompenge over hele Norge.

Ophævet efter halvandet år

IBM vandt ordren om at skulle levere bom-systemet i december 2013, men Statens Vegvesen ophævede kontrakten i sommeren 2015 - halvandet år inde i kontrakten.

Det skete med den begrundelse, at IBM ikke havde levet op til aftalerne og ikke havde leveret det aftalte produkt.

På dette tidspunkt havde Statens Vegvesen allerede brugt 170 millioner kroner på projektet, men mente, at man havde fået et halvfærdigt og reelt ubrugeligt system - som endda var blevet leveret med betydeligt forsinkelse.

Forsinkelser og problemer

IBM var ikke enig og bedyrede, at annulleringen af kontrakten var uretmæssig. Selskabet mente, at staten havde udvidet projektet undervejs, hvilket havde udløst forsinkelser og problemer.

Ifølge selskabet stod det allerede efter et halvt år klart, at tidsfrister og budget stod til at blive sprængt. Alligevel fik projektet altså lov til at køre videre i endnu et år, inden der skete noget.

Den vurdering er Oslo Tingrett enig i, viser dommen, der primært placerer ansvaret for, at projektet kørte af sporet, på Statens Vegvesens skuldre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere