Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Norsk vejdirektorat taber med et brag i retten: Skal betale 180 millioner kroner til IBM for skandalesystem

Norge havde egentlig krævet 240 millioner kroner i erstatning fra IBM, men er nu endt med i stedet at skulle betale 180 millioner kroner til IBM i stor skandalesag.

Den norske stat skal mod sin egen forventning betale 243 millioner norske kroner - omkring 180 millioner danske kroner - til IBM, lyder en ny afgørelse i Oslo Tingrett.

Dommen er langt fra det forventede for den norske stat, i det det var det norske vejdirektorat - Statens Vegvesen - der havde trukket IBM i retten med krav om, at IBM skulle betale 325 millioner norske kroner i erstatning til den norske stat.

Staten skal således betale 42 millioner norske kroner til at dække IBM’s sagskomkostninger, tre millioner kroner i erstatning samt resten som løn for udført arbejde.

Uenighederne handler om et af de senere års meget omtalte it-projekter i Norge, nemlig vejbetalings-systemet Grindgut, der skulle være et centraliseret styringssystem til opkrævning af bompenge over hele Norge.

Ophævet efter halvandet år

IBM vandt ordren om at skulle levere bom-systemet i december 2013, men Statens Vegvesen ophævede kontrakten i sommeren 2015 - halvandet år inde i kontrakten.

Det skete med den begrundelse, at IBM ikke havde levet op til aftalerne og ikke havde leveret det aftalte produkt.

På dette tidspunkt havde Statens Vegvesen allerede brugt 170 millioner kroner på projektet, men mente, at man havde fået et halvfærdigt og reelt ubrugeligt system - som endda var blevet leveret med betydeligt forsinkelse.

Forsinkelser og problemer

IBM var ikke enig og bedyrede, at annulleringen af kontrakten var uretmæssig. Selskabet mente, at staten havde udvidet projektet undervejs, hvilket havde udløst forsinkelser og problemer.

Ifølge selskabet stod det allerede efter et halvt år klart, at tidsfrister og budget stod til at blive sprængt. Alligevel fik projektet altså lov til at køre videre i endnu et år, inden der skete noget.

Den vurdering er Oslo Tingrett enig i, viser dommen, der primært placerer ansvaret for, at projektet kørte af sporet, på Statens Vegvesens skuldre.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere