(Foto: Dan Jensen)

Norsk vejdirektorat taber med et brag i retten: Skal betale 180 millioner kroner til IBM for skandalesystem

Norge havde egentlig krævet 240 millioner kroner i erstatning fra IBM, men er nu endt med i stedet at skulle betale 180 millioner kroner til IBM i stor skandalesag.

Den norske stat skal mod sin egen forventning betale 243 millioner norske kroner - omkring 180 millioner danske kroner - til IBM, lyder en ny afgørelse i Oslo Tingrett.

Dommen er langt fra det forventede for den norske stat, i det det var det norske vejdirektorat - Statens Vegvesen - der havde trukket IBM i retten med krav om, at IBM skulle betale 325 millioner norske kroner i erstatning til den norske stat.

Staten skal således betale 42 millioner norske kroner til at dække IBM’s sagskomkostninger, tre millioner kroner i erstatning samt resten som løn for udført arbejde.

Uenighederne handler om et af de senere års meget omtalte it-projekter i Norge, nemlig vejbetalings-systemet Grindgut, der skulle være et centraliseret styringssystem til opkrævning af bompenge over hele Norge.

Ophævet efter halvandet år
IBM vandt ordren om at skulle levere bom-systemet i december 2013, men Statens Vegvesen ophævede kontrakten i sommeren 2015 - halvandet år inde i kontrakten.

Det skete med den begrundelse, at IBM ikke havde levet op til aftalerne og ikke havde leveret det aftalte produkt.

På dette tidspunkt havde Statens Vegvesen allerede brugt 170 millioner kroner på projektet, men mente, at man havde fået et halvfærdigt og reelt ubrugeligt system - som endda var blevet leveret med betydeligt forsinkelse.

Forsinkelser og problemer
IBM var ikke enig og bedyrede, at annulleringen af kontrakten var uretmæssig. Selskabet mente, at staten havde udvidet projektet undervejs, hvilket havde udløst forsinkelser og problemer.

Ifølge selskabet stod det allerede efter et halvt år klart, at tidsfrister og budget stod til at blive sprængt. Alligevel fik projektet altså lov til at køre videre i endnu et år, inden der skete noget.

Den vurdering er Oslo Tingrett enig i, viser dommen, der primært placerer ansvaret for, at projektet kørte af sporet, på Statens Vegvesens skuldre.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Sådan vil Rigspolitiet rette op på omfattende fejl i it-system: Sætter gang i en række nye tiltag
Rigspolitiet er nu kommet til bunds i fejlen i politiets sagsbehandlingsystem POLSAS, der betød, at hundredvis af danskere er blevet knytte sammen med sager, der intet har med dem at gøre. Nu har Rigspolitiet sat en række tiltag i søen, der skal sikre, at lignende fejl ikke sker igen.
Computerworld
Garmin åbner for sine systemer efter ransomware-angreb: Forventer at være tilbage til normal drift i løbet af få dage
Garmin er gradvist begyndt at åbne for sine systemer igen efter ransomware-angreb i sidste uge. Se hvilke systemer, der allerede nu er tilbage i fuld drift.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Få arkitekturen på plads uden omfattende specialtilpasninger eller kodefærdigheder
I dette whitepaper får du en indsigt i KMDs WorkZone informationsplatform til private og offentlige virksomheder. Med WorkZone kan du modellere din specialiserede forretningsunderstøttelse entitet for entitet, opgave for opgave, proces for proces, så informationsarkitekturen flugter meget præcist med krav og ønsker. Og fordi KMD WorkZone er baseret på standardkomponenter og bliver driftet af KMD, er der altid styr på sikkerhed, governance og compliance. Dette whitepaper beskriver, hvordan KMD WorkZone fungerer som navet i en samlet informationsarkitektur på tværs af systemlandskabet og de enkelte fagløsninger. KMD WorkZone til understøttelse af eksempelvis Case Management, Records Management, Content Management, Contract Lifecycle Management og en række andre datadiscipliner uden behov for omfattende analyse, modellering eller konfigurationsprojekter.