Artikel top billede

Regeringen lancerer Danmarks første nationale robotstrategi: Se den her

Danmark har fået landets første robotstrategi. "Det skal ikke være Hollywood, men Danmark der er kendt for robotter," lyder det fra et begejstret DI.

Regeringen med uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S), og klima-, energi- samt forsyningsminister, Dan Jørgensen (S), i spidsen har mandag lanceret Danmarks første nationale robotstrategi.

Lanceringen af robotstrategien, som blandt andet skal være med til at sikre, at robotindustrien bidrager til den grønne omstilling, og at Danmark udnytter de potentialer, der er i at udvikle og bruge robotter, fandt sted hos robotvirksomheden Universal Robots i Odense.

Den nationale robotstrategi indeholder 11 fokusområder, der skal give gode uddannelses-, forsknings- og innovationspolitiske rammer for udvikling og brug af robotteknologierne i Danmark.

"Vi skal udnytte, at vi har en af verdens førende robotindustrier – og samtidig være med til at sikre, at den også bidrager med den grønne omstilling. Det skal strategien hjælpe til med. Det er fantastisk, hvor mange muligheder robotteknologi giver os," lyder det fra Ane Halsboe-Jørgensen i en meddelelse, der fortsætter:

"For eksempel bliver robotter og droner brugt, når vindmøller skal vedligeholdes eller repareres. Det forkorter den tid, hvor møllen står stille og ikke producerer energi. Det sænker omkostningerne og øger effektiviteten af den vedvarende energiproduktion i Danmark – og resten af verden."

Læs også: Mangel på arbejdskraft kan tvinge Universal Robots væk fra Danmark: "Vores ejere er ikke religiøse med, hvor vi skal ligge henne"

En milliard er afsat

Samtlige partier i Folketinget har besluttet at løfte de offentlige investeringer i grøn forskning, udvikling og demonstration med en milliard kroner i 2020.

Det gælder blandt andet robot- og droneteknologisk forskning, der kan fremme den grønne omstilling.

Det skal hjælpe med at nå klimamålene, ifølge Dan Jørgensen.

"Det er netop ved at få vores grønne forskning til at rykke for alvor, at vi har en chance for at nå vores klimamål. Ikke mindst de grønne teknologier spiller en helt afgørende rolle for vores grønne omstilling. Og robot- og droneteknologien går på mange måder foran med både et kæmpe potentiale og et højt ambitionsniveau," lyder det i meddelelsen fra Dan Jørgensen.

Læs også: Se listen: Her er Danmarks 10 bedste hardware-virksomheder - vinderen har opfundet et "kæmpestort marked"

DI: "Det skal ikke være Hollywood, men Danmark der er kendt for robotter"

Lanceringen af robotstrategien vækker begejstering hos DI.

"Det skal ikke være Hollywood, men Danmark der er kendt for robotter. Derfor er regeringens strategi vigtig for at styrke Danmark som et land, hvor vi bygger og bruger verdens bedste robotter," lyder det for chef for digitaliseringspolitik i DI, Christian Hannibal, i en meddelelse.

Hele strategien med de 11 fokusområder kan findes her.