Artikel top billede

Microsoft knækker en af verdens største botnet: Har inficeret millioner af computere

Microsoft har sammen med partnere i 35 lande i en koordineret aktion ryddet en af verdens hurtigstvoksende botnet med jorden efter otte års tracking og planlægning.

I en koordineret aktion med partnere i 35 lande verden over, har Microsoft knækket en af klodens hurtigst-voksende botnet, der har inficeret millioner af computere med succes.

Botnettet hedder Necurs og har ifølge Microsoft været en af jordens største botnet i det, som selskabet kalder for ‘spam email trussels-økosystemet.’

“Alene gennem en periode på 58 dage under vores efterforskning sende en enkelt Necurs-inficeret computer i alt 3,8 millioner spam-mails afsted,” meddeler Microsoft.

Ifølge Microsoft er russisk-styrede Necurs desuden blevet anvendt til at stjæle data, distribuere malware og ransomware, kryptomining og DDoS-angreb.

Et botnet er som bekendt et netværk af malware-inficerede computere, som cyberkriminelle kan styre og udnytte i samlet flok.

Ifølge Microsoft har Necurs bestået af mere end ni millioner inficerede computere, som blandt andet er blevet anvendt til at distribuere forskellige former for malware - herunder den meget skadelige Zeus-trojaner.

Microsoft meddeler, at Necurs nu disconnectes efter, at selskabet og en række partnere har tracket botnettet i otte år.

Indsatsen mod Necurs sker, efter en amerikansk domstol har givet Microsoft grønt lys til at overtage kontrollen over den amerikanske del af Necurs-botnettet.

Det er medvirkende til, at Necurs-bagmændene nu forhindres i at overtage flere domæner, hvilket er sket via en algoritme, som Microsoft nu har knækket.

“Vi har derved været i stand til præcist at beregne mere end seks millioner unikke domæner, der ville have været skabt over de kommende 25 måneder,” meddeler Microsoft.

Selskabet har rapporteret disse domæner til de lande, som de er registreret i, som så har blokeret for disse websites, som altså dermed ikke kan blive en del af Necurs-botnettet.

“Ved at overtage kontrollen med eksisterende websites og forhindre muligheden for at registrere nye websites, har vi i markant grad blokeret for botnettet,” lyder det fra Microsoft.

Microsoft vil nu sammen med en langt række ISP’er samarbejde om at rydde inficerede computere for Necurs-malware.

Du finder hele Microsofts gennemgang af sagen her.

Du kan læse mere om Necurs her: Botnet gik pludselig i mystisk dvale - nu er det tilbage med skræmmende styrke: Pas på disse mails

Læs også:

Frygtet ransomware gik pludselig i dvale - nu er der ildevarslende tegn på et comeback
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere