Artikel top billede

Microsoft knækker en af verdens største botnet: Har inficeret millioner af computere

Microsoft har sammen med partnere i 35 lande i en koordineret aktion ryddet en af verdens hurtigstvoksende botnet med jorden efter otte års tracking og planlægning.

I en koordineret aktion med partnere i 35 lande verden over, har Microsoft knækket en af klodens hurtigst-voksende botnet, der har inficeret millioner af computere med succes.

Botnettet hedder Necurs og har ifølge Microsoft været en af jordens største botnet i det, som selskabet kalder for ‘spam email trussels-økosystemet.’

“Alene gennem en periode på 58 dage under vores efterforskning sende en enkelt Necurs-inficeret computer i alt 3,8 millioner spam-mails afsted,” meddeler Microsoft.

Ifølge Microsoft er russisk-styrede Necurs desuden blevet anvendt til at stjæle data, distribuere malware og ransomware, kryptomining og DDoS-angreb.

Et botnet er som bekendt et netværk af malware-inficerede computere, som cyberkriminelle kan styre og udnytte i samlet flok.

Ifølge Microsoft har Necurs bestået af mere end ni millioner inficerede computere, som blandt andet er blevet anvendt til at distribuere forskellige former for malware - herunder den meget skadelige Zeus-trojaner.

Microsoft meddeler, at Necurs nu disconnectes efter, at selskabet og en række partnere har tracket botnettet i otte år.

Indsatsen mod Necurs sker, efter en amerikansk domstol har givet Microsoft grønt lys til at overtage kontrollen over den amerikanske del af Necurs-botnettet.

Det er medvirkende til, at Necurs-bagmændene nu forhindres i at overtage flere domæner, hvilket er sket via en algoritme, som Microsoft nu har knækket.

“Vi har derved været i stand til præcist at beregne mere end seks millioner unikke domæner, der ville have været skabt over de kommende 25 måneder,” meddeler Microsoft.

Selskabet har rapporteret disse domæner til de lande, som de er registreret i, som så har blokeret for disse websites, som altså dermed ikke kan blive en del af Necurs-botnettet.

“Ved at overtage kontrollen med eksisterende websites og forhindre muligheden for at registrere nye websites, har vi i markant grad blokeret for botnettet,” lyder det fra Microsoft.

Microsoft vil nu sammen med en langt række ISP’er samarbejde om at rydde inficerede computere for Necurs-malware.

Du finder hele Microsofts gennemgang af sagen her.

Du kan læse mere om Necurs her: Botnet gik pludselig i mystisk dvale - nu er det tilbage med skræmmende styrke: Pas på disse mails

Læs også:

Frygtet ransomware gik pludselig i dvale - nu er der ildevarslende tegn på et comeback
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere