Microsoft knækker en af verdens største botnet: Har inficeret millioner af computere

Microsoft har sammen med partnere i 35 lande i en koordineret aktion ryddet en af verdens hurtigstvoksende botnet med jorden efter otte års tracking og planlægning.

I en koordineret aktion med partnere i 35 lande verden over, har Microsoft knækket en af klodens hurtigst-voksende botnet, der har inficeret millioner af computere med succes.

Botnettet hedder Necurs og har ifølge Microsoft været en af jordens største botnet i det, som selskabet kalder for ‘spam email trussels-økosystemet.’

“Alene gennem en periode på 58 dage under vores efterforskning sende en enkelt Necurs-inficeret computer i alt 3,8 millioner spam-mails afsted,” meddeler Microsoft.

Ifølge Microsoft er russisk-styrede Necurs desuden blevet anvendt til at stjæle data, distribuere malware og ransomware, kryptomining og DDoS-angreb.

Et botnet er som bekendt et netværk af malware-inficerede computere, som cyberkriminelle kan styre og udnytte i samlet flok.

Ifølge Microsoft har Necurs bestået af mere end ni millioner inficerede computere, som blandt andet er blevet anvendt til at distribuere forskellige former for malware - herunder den meget skadelige Zeus-trojaner.

Microsoft meddeler, at Necurs nu disconnectes efter, at selskabet og en række partnere har tracket botnettet i otte år.

Indsatsen mod Necurs sker, efter en amerikansk domstol har givet Microsoft grønt lys til at overtage kontrollen over den amerikanske del af Necurs-botnettet.

Det er medvirkende til, at Necurs-bagmændene nu forhindres i at overtage flere domæner, hvilket er sket via en algoritme, som Microsoft nu har knækket.

“Vi har derved været i stand til præcist at beregne mere end seks millioner unikke domæner, der ville have været skabt over de kommende 25 måneder,” meddeler Microsoft.

Selskabet har rapporteret disse domæner til de lande, som de er registreret i, som så har blokeret for disse websites, som altså dermed ikke kan blive en del af Necurs-botnettet.

“Ved at overtage kontrollen med eksisterende websites og forhindre muligheden for at registrere nye websites, har vi i markant grad blokeret for botnettet,” lyder det fra Microsoft.

Microsoft vil nu sammen med en langt række ISP’er samarbejde om at rydde inficerede computere for Necurs-malware.

Du finder hele Microsofts gennemgang af sagen her.

Du kan læse mere om Necurs her: Botnet gik pludselig i mystisk dvale - nu er det tilbage med skræmmende styrke: Pas på disse mails

Læs også:

Frygtet ransomware gik pludselig i dvale - nu er der ildevarslende tegn på et comeback
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Denne malware er den største trussel mod din virksomhed lige nu
Den mest aktive malware i verden sniger sig ind, og at svært at gøre nøget ved. Se her hvordan du tager dine forholdsregler.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.