Artikel top billede

10 simple råd: Sådan sikrer du it-sikkerheden på hjemmekontoret

Det kan være en god idé at sikre, at du har de mest basale it-sikkerhedstiltag på plads, når du har rykket kontoret hjem i dagligstuen.

I knap en uge har hundredetusindvis af danskere landet over taget computeren under armen og sat sig bag tasterne hjemme i sofaen.

Det har fået Center for Cybersikkerhed og flere private it-sikkerhedsselskaber til advare mod nye it-sikkerhedstrusler.

Derfor er der god grund til at følge en række forholdsregler for at holde din hjemmearbejdsplads mindst lige så sikker, som når du sidder på kontoret.

Brug en VPN

It-sikkerhedsvirksomheden Mimecast har en række bud på, hvordan du kan sikre, at din arbejdsplads hjemme i stuen er sikret mod hackere.

Læs også: It-sikkerhedstruslerne stiger massivt, når du arbejder hjemme: "Brugerne sænker paraderne, fordi fokus er et andet sted"

Første skridt er naturligvis at bruge en VPN-forbindelse. Det sikrer nemlig, at du kan få adgang til virksomhedens interne systemer på en sikker forbindelse.

Tofaktor-godkendelse

Det er generelt en god idé at bruge tofaktor-godkendelse hvor det er muligt, lyder anbefalingen fra Mimecast. Men særligt når du arbejder hjemme, er du med til at mindske risikoen for at dine konti bliver hacket.

Læs også: Forsvarets Efterretningstjeneste advarer: It-kriminelle misbruger corona-frygt til at stjæle NemID-login

Hold dig på dit eget netværk

Corona-epidemi har udover at sende medarbejderne hjem fra arbejde, også fået regeringen til at lukke skoler og uddannelsesinstitutioner.

Derfor er huset sandsynligvis fyldt med børn, der også er på nettet for at streame eller spille computer over nettet.

Men selvom det øger fristelsen til at bruge et anden gratis netværk, der måske er tilgengæligt i nærheden, så fraråder Mimecast netop det.

Brug kryptering hvor det er muligt

En kendt angrebsteknik blandt hackere er et såkaldt man-in-the-middle-angreb.

Her bliver e-mails opsnappet og manipuleret før de bliver sendt til modtageren.

Det kan du sikre dig imod ved at sørge for, at de e-mails du sender hjemme fra køkkenbordet er krypteret.

"Webmails som Gmail og Outlook.com tilbyder ikke S/MIME-kryptering til private, mens du i Office-udgaven af Outlook kan slå funktionen til under programmets indstillinger. Skal du sende filer, du kan i stedet for din webmail bruge et gratis tilføjelsesprogram med indbygget kryptering til din browser," lyder anbefalingen fra Mimecast.

Læs også: Center for Cybersikkerhed advarer mod ny angrebsteknik: Sådan kan hackere udnytte brugernes egne programmer

Giv hjemmet et sikkerhedstjek

Den sidste anbefaling fra Mimecast er, at du naturligvis sikrer dig, at alle enheder i hjemmet er opdateret med den seneste software.

Samtidig skal du skifte koden på din router til en selvvalgt, unik kode på minimum 15 tegn, lyder anbefalingen fra it-sikkerhedsselskabet.

Center for Cybersikkerhed har også offentliggjort forsvarets anbefalinger til, hvordan du kan sikre din hjemmearbejdsplads.