DK får fjerdeplads til EM i cybersikkerhed:"Danmark har vist vi stadig kan gnubbe skuldre med de allerstørste"

Artikel top billede

(Foto: PR-Foto)

Efter syv års udvikling og milliarder af kroner: Nye ejendomsvurderinger rammer marginalt bedre end i 2011

Foreløbige resultater fra Skatteministeriet viser, at træfsikkerheden i de nye ejendomsvurderinger er forbedret fra 64 procent i 2011 til nu 71 procent.

Efter syv års udvikling og flere milliarder kroner har it-systemet til de nye ejendomsvurderinger foreløbigt ført til en forbedret ejendomsvurdering fra 64 til 71 procent.

Det fremgår af et svar fra skatteminister Morten Bødskov (S).

Ifølge Morten Bødskov er det ikke muligt at udregne en såkaldt træfsikkerhed af de nye vurdering, da de nye vurderinger endnu ikke er færdige.

Men de seneste resultater viser ifølge skatteministeren, at træfsikkerheden er forbedret med blot syv procentpoint sammenlignet med Skats vurderinger i 2011.

"Pt. er der udarbejdet foreløbige 2020-modelvurderinger for størsteparten af enfamiliehusene. Det er pt. planlagt at gennemføre cirka 400.000 manuelle kontroller af de nye vurderinger for ejerboliger, herunder cirka 265.000 for enfamiliehuse," lyder skatteministerens svar, der fortsætter:

"Inden den manuelle kontrol er træfsikkerheden for de nye vurderinger for enfamiliehuse beregnet til cirka 71 procent. Den endelige træfsikkerhed, dvs. efter manuelle korrektioner, kan umiddelbart forventes at blive lidt højere. Træfsikkerheden for Skats 2011-vurderinger var cirka 64 procent."

Træfsikkerheden er hos Skatteministeriet beregnet som andelen af handlede ejerboliger, hvor vurderingen kommer inden for plus-minus 20 procent af handelsprisen.

Træfsikkerheden er opgjort for ejendomsværdien.

Læs også: Skattevæsenet vil bruge 167,9 millioner kroner på at holde gamle legacy-systemer i live i 2021

"Simpelthen ikke godt nok"

Det er Dansk Folkepartis skatteordfører Dennis Flydtkjær, der har bedt skatteministeren redegøre for træfsikkerheden af de nye vurderinger.

Overfor Børsen slår han fast, at det langt fra er godt nok.

"Vi droppede det gamle system, fordi det ramte så skævt, at det var retssikkerhedsmæssigt uforsvarligt. Man kan aldrig ramme 100 procent, men en forbedring fra 64 til 71 procent er simpelthen ikke godt nok. Det er både skuffende og overraskende, at tallene ikke er bedre, når vi har brugt så mange år og milliarder kroner på det," siger Dennis Flydtkjær til Børsen.

Morten Bødskov gør i sit svar til Dennis Flydtkjær det klart, at de nye ejendomsvurderinger, der har været forsinkede seks gange siden 2013, bliver en god erstatning til de gamle.

Ifølge skatteministeren er de nemlig i højere grad baseret på objektive statistiske data og afhænger i mindre grad af den enkelte sagsbehandlers vurderingsfaglige skøn.

"Det medfører både større træfsikkerhed og ensartethed i vurderingerne, og samtidig bliver vurderingerne mere gennemskuelige, da den enkelte boligejer i højere grad kan se, hvordan man er nået frem til den konkrete vurdering," skriver Morten Bødskov.

Læs også: It-koks for milliarder af skattekroner spøger i statens samlede regnskab: "Hovedparten af pengene er et eller andet sted, men Skat kan ikke dokumentere, hvor de er"