Efter syv års udvikling og milliarder af kroner: Nye ejendomsvurderinger rammer marginalt bedre end i 2011

Foreløbige resultater fra Skatteministeriet viser, at træfsikkerheden i de nye ejendomsvurderinger er forbedret fra 64 procent i 2011 til nu 71 procent.

Efter syv års udvikling og flere milliarder kroner har it-systemet til de nye ejendomsvurderinger foreløbigt ført til en forbedret ejendomsvurdering fra 64 til 71 procent.

Det fremgår af et svar fra skatteminister Morten Bødskov (S).

Ifølge Morten Bødskov er det ikke muligt at udregne en såkaldt træfsikkerhed af de nye vurdering, da de nye vurderinger endnu ikke er færdige.

Men de seneste resultater viser ifølge skatteministeren, at træfsikkerheden er forbedret med blot syv procentpoint sammenlignet med Skats vurderinger i 2011.

"Pt. er der udarbejdet foreløbige 2020-modelvurderinger for størsteparten af enfamiliehusene. Det er pt. planlagt at gennemføre cirka 400.000 manuelle kontroller af de nye vurderinger for ejerboliger, herunder cirka 265.000 for enfamiliehuse," lyder skatteministerens svar, der fortsætter:

"Inden den manuelle kontrol er træfsikkerheden for de nye vurderinger for enfamiliehuse beregnet til cirka 71 procent. Den endelige træfsikkerhed, dvs. efter manuelle korrektioner, kan umiddelbart forventes at blive lidt højere. Træfsikkerheden for Skats 2011-vurderinger var cirka 64 procent."

Træfsikkerheden er hos Skatteministeriet beregnet som andelen af handlede ejerboliger, hvor vurderingen kommer inden for plus-minus 20 procent af handelsprisen.

Træfsikkerheden er opgjort for ejendomsværdien.

Læs også: Skattevæsenet vil bruge 167,9 millioner kroner på at holde gamle legacy-systemer i live i 2021

"Simpelthen ikke godt nok"
Det er Dansk Folkepartis skatteordfører Dennis Flydtkjær, der har bedt skatteministeren redegøre for træfsikkerheden af de nye vurderinger.

Overfor Børsen slår han fast, at det langt fra er godt nok.

"Vi droppede det gamle system, fordi det ramte så skævt, at det var retssikkerhedsmæssigt uforsvarligt. Man kan aldrig ramme 100 procent, men en forbedring fra 64 til 71 procent er simpelthen ikke godt nok. Det er både skuffende og overraskende, at tallene ikke er bedre, når vi har brugt så mange år og milliarder kroner på det," siger Dennis Flydtkjær til Børsen.

Morten Bødskov gør i sit svar til Dennis Flydtkjær det klart, at de nye ejendomsvurderinger, der har været forsinkede seks gange siden 2013, bliver en god erstatning til de gamle.

Ifølge skatteministeren er de nemlig i højere grad baseret på objektive statistiske data og afhænger i mindre grad af den enkelte sagsbehandlers vurderingsfaglige skøn.

"Det medfører både større træfsikkerhed og ensartethed i vurderingerne, og samtidig bliver vurderingerne mere gennemskuelige, da den enkelte boligejer i højere grad kan se, hvordan man er nået frem til den konkrete vurdering," skriver Morten Bødskov.

Læs også: It-koks for milliarder af skattekroner spøger i statens samlede regnskab: "Hovedparten af pengene er et eller andet sted, men Skat kan ikke dokumentere, hvor de er"


mest debatterede artikler

Premium
Test: Brutal magtdemonstration fra Apple: Computerworld er blæst bagover af det termonukleare kraftværk i ny Macbook
Det er noget af en teknologisk magtdemonstration, som Apple lægger for dagen med sin nye Macbook. Denne tester er blevet blæst bagover af det performance-niveau, der lægges for dagen.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.