Artikel top billede

Tegnede klassikere gør verdenslitteraturen levende

Hvis man ikke lige orker at tygge sig gennem verdenslitteraturen, så har tegneserieskabere verden over gjort det tunge arbejde og præsenterer historierne i lyslevende form.

Har man mere end 30-40 år bag sig, er der en vis sandsynlighed for, at man i barndommen er blevet eksponeret for forældres eller bedsteforældres samling af Illustrerede Klassikere.

Det var en meget omfattende serie på flere hundrede tegnede og let forkortede udgaver af klassiske romaner og rejseskildringer – lige fra Moby Dick og En verdensomsejling under havet til Skatteøen, Ivanhoe og Marco Polo.

Man kunne hurtigt pløje en stak igennem, og så var der pludselig gået en eftermiddag sammen med verdenslitteraturen.

Den slags rynkede mange af datidens højpandede typer naturligvis på næsen af, for det var jo ikke rigtig litteratur. Men det måtte de selv om.

For selv om tegningerne bar præg af samlebåndsarbejde, så var man i godt selskab.

I dag handles velholdte Illustrerede Klassikere-hæfter for mange hundrede kroner stykket i butikker som Faraos Cigarer og har nu mest af alt nok værdi som samleobjekter.

Til gengæld er det moderne udbud af tegnet verdenslitteratur større end nogensinde – og kvaliteten er ofte decideret fremragende.

Der er langt flere udgivelser, end det giver mening at remse op.

Men et godt eksempel er den tegnede udgave af Bradbury’s Fahrenheit 451, der handler om en brandmand i et totalitært samfund, hvis job ikke er at slukke brande, men at antænde dem.

Finder nogle en bog, så er det frem med tændstikker og benzin i en fart, så folk ikke får fjollede ideer, der kan forstyrre samfundsordenen.

Men der er også mange, mange andre – tag for eksempel Hobbitten, Dracula eller Moby Dick (i den moderne tegnede version). Eller prøv eventuelt at google Graphic Novel Adaptations of Classic Books. Udvalget er ganske enkelt enormt, og biblioteket er heller ikke et skidt sted at starte.

Mange af de bedste udgivelser er endda oversat til dansk, hvilket egentlig er ret imponerende, når man tager vores lille sprogområde i betragtning.

Det kan måske gøre det nemmere for især familiens yngre medlemmer at interessere sig for andet end det, der foregår på en skærm.

Bliver det alt sammen alligevel lidt for langhåret, så er der jo altid de klassiske udgaver af Asterix (før serien blev lidt for fjollet), Watchmen eller helt moderne tegneserier som for eksempel Saga at kaste sig over – den skrev vi for øvrigt om her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere