Topnyhed:Kæmpe fyringsrunde i Region Hovedstadens it-organisation

Artikel top billede

Tegnede klassikere gør verdenslitteraturen levende

Hvis man ikke lige orker at tygge sig gennem verdenslitteraturen, så har tegneserieskabere verden over gjort det tunge arbejde og præsenterer historierne i lyslevende form.

Har man mere end 30-40 år bag sig, er der en vis sandsynlighed for, at man i barndommen er blevet eksponeret for forældres eller bedsteforældres samling af Illustrerede Klassikere.

Det var en meget omfattende serie på flere hundrede tegnede og let forkortede udgaver af klassiske romaner og rejseskildringer – lige fra Moby Dick og En verdensomsejling under havet til Skatteøen, Ivanhoe og Marco Polo.

Man kunne hurtigt pløje en stak igennem, og så var der pludselig gået en eftermiddag sammen med verdenslitteraturen.

Den slags rynkede mange af datidens højpandede typer naturligvis på næsen af, for det var jo ikke rigtig litteratur. Men det måtte de selv om.

For selv om tegningerne bar præg af samlebåndsarbejde, så var man i godt selskab.

I dag handles velholdte Illustrerede Klassikere-hæfter for mange hundrede kroner stykket i butikker som Faraos Cigarer og har nu mest af alt nok værdi som samleobjekter.

Til gengæld er det moderne udbud af tegnet verdenslitteratur større end nogensinde – og kvaliteten er ofte decideret fremragende.

Der er langt flere udgivelser, end det giver mening at remse op.

Men et godt eksempel er den tegnede udgave af Bradbury’s Fahrenheit 451, der handler om en brandmand i et totalitært samfund, hvis job ikke er at slukke brande, men at antænde dem.

Finder nogle en bog, så er det frem med tændstikker og benzin i en fart, så folk ikke får fjollede ideer, der kan forstyrre samfundsordenen.

Men der er også mange, mange andre – tag for eksempel Hobbitten, Dracula eller Moby Dick (i den moderne tegnede version). Eller prøv eventuelt at google Graphic Novel Adaptations of Classic Books. Udvalget er ganske enkelt enormt, og biblioteket er heller ikke et skidt sted at starte.

Mange af de bedste udgivelser er endda oversat til dansk, hvilket egentlig er ret imponerende, når man tager vores lille sprogområde i betragtning.

Det kan måske gøre det nemmere for især familiens yngre medlemmer at interessere sig for andet end det, der foregår på en skærm.

Bliver det alt sammen alligevel lidt for langhåret, så er der jo altid de klassiske udgaver af Asterix (før serien blev lidt for fjollet), Watchmen eller helt moderne tegneserier som for eksempel Saga at kaste sig over – den skrev vi for øvrigt om her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere