Artikel top billede

(Foto: Photo by Bench Accounting on Unsplash)

Storbank klar med kontroversielt forslag: It-folk kan komme til at betale ny særskat

De besparelser, som du høster ved at arbejde hjemmefra, skal bruges til at understøtte folk i lavløntsjob, lyder det i et nyt forslag om en ny skat på hjemmearbejde.

Økonomer fra den tyske storbank Deutsche Bank er klar med et nyt kontroversielt forslag.

Ifølge britiske medier som Guardian og BBC mener økonomerne, at it-folk og andre med job, der gør det muligt at arbejde hjemmefra skal betale en ny særskat.

Helt konkret foreslår de, at man betaler fem procent af sin løn på de dage, som man vælger at tilbringe på hjemmekontoret.

En alternativ mulighed er ifølge økonomerne fra storbanken, at skatten bliver betalt af arbejdsgivere, der vælger at stille en hjemmearbejdsplads til rådighed for medarbejderne.

Læs også: Tradeshift-boss advarer mod alvorlig konsekvens af hjemmearbejde: "Jeg frygter, at vi kommer til at tabe en hel generation på gulvet"

Du bliver ikke dårligere stillet

Den enkelte medarbejder vil ifølge økonomerne ikke blive dårligere stillet, fordi hjemmearbejde indebærer besparelser i form af reducerede transportomkostninger, færre udgifter til arbejdstøj og billigere frokost.

"Vi har gennem mange år manglet en skat på folk, der arbejder hjemmefra og det har covid været med til at gøre åbenlyst,” siger Luke Templeman, der er bankanalytiker hos Deutsche Bank ifølge BBC.

Han argumenterer for, at folk der arbejder hjemme fra ikke i samme grad bidrager til infrastrukturen i økonomien, men stadigvæk er med til at høste fordelene

”Virussen har været en fordel for dem, der kan udføre deres job virtuelt. Det gælder eksempelvis bank-analytikere. Mens dem, der ikke har haft den mulighed er blevet ramt på både deres levebrød og deres helbred,” siger Luke Templemann.

Læs også: Den danske it-stjerne David Heinemeier Hansson har arbejdet remote i 15 år: Det er “fuldstændig forskruet” at arbejde i et storrumskontor

Kan høste milliarder

I USA vil en sådan skat have et provenu på 307 milliarder kroner, mens den i Tyskland og Storbritannien vil have et provenu på henholdsvis 148 milliarder kroner og 58 milliarder kroner.

”Hjemmearbejde vil fortsætte med at være helt normalt også efter pandemien er overstået,” siger Jim Reid, en anden analytiker hos Deutsch Bank.

Analytikerne fra Deutsche Bank mener, at udbyttet fra skatten skal bruges til at understøtte folk i lavtlønsjob, der ikke har samme mulighed for hjemmearbejde og som må formodes at blive udsat for større helbredsrisici i løbet af arbejdsdagen.

”Vores beregninger anslår, at udbyttet fra skatten kunne finansiere subsidier til folk med lave indkomster," siger Jiim Reid.

De foreslår helt konkret, at pengene skal bruges til at understøtte folk, der tjener mindre wnd 30.000 pund – eller cirka 250.000 kroner - om året, og ikke har mulighed for at arbejde hjemmefra.

En mulighed er, at folk over 25 år og er på mindsteløn modtager et løntilskud på 2.000 pund om året, hvilket svarer til 16.500 kroner.

Læs også: Berømt robot-ekspert: Sådan undgår du at miste dit job til et it-system eller en robot