Storbank klar med kontroversielt forslag: It-folk kan komme til at betale ny særskat

De besparelser, som du høster ved at arbejde hjemmefra, skal bruges til at understøtte folk i lavløntsjob, lyder det i et nyt forslag om en ny skat på hjemmearbejde.

Økonomer fra den tyske storbank Deutsche Bank er klar med et nyt kontroversielt forslag.

Ifølge britiske medier som Guardian og BBC mener økonomerne, at it-folk og andre med job, der gør det muligt at arbejde hjemmefra skal betale en ny særskat.

Helt konkret foreslår de, at man betaler fem procent af sin løn på de dage, som man vælger at tilbringe på hjemmekontoret.

En alternativ mulighed er ifølge økonomerne fra storbanken, at skatten bliver betalt af arbejdsgivere, der vælger at stille en hjemmearbejdsplads til rådighed for medarbejderne.

Læs også: Tradeshift-boss advarer mod alvorlig konsekvens af hjemmearbejde: "Jeg frygter, at vi kommer til at tabe en hel generation på gulvet"

Du bliver ikke dårligere stillet
Den enkelte medarbejder vil ifølge økonomerne ikke blive dårligere stillet, fordi hjemmearbejde indebærer besparelser i form af reducerede transportomkostninger, færre udgifter til arbejdstøj og billigere frokost.

"Vi har gennem mange år manglet en skat på folk, der arbejder hjemmefra og det har covid været med til at gøre åbenlyst,” siger Luke Templeman, der er bankanalytiker hos Deutsche Bank ifølge BBC.

Han argumenterer for, at folk der arbejder hjemme fra ikke i samme grad bidrager til infrastrukturen i økonomien, men stadigvæk er med til at høste fordelene

”Virussen har været en fordel for dem, der kan udføre deres job virtuelt. Det gælder eksempelvis bank-analytikere. Mens dem, der ikke har haft den mulighed er blevet ramt på både deres levebrød og deres helbred,” siger Luke Templemann.

Læs også: Den danske it-stjerne David Heinemeier Hansson har arbejdet remote i 15 år: Det er “fuldstændig forskruet” at arbejde i et storrumskontor

Kan høste milliarder
I USA vil en sådan skat have et provenu på 307 milliarder kroner, mens den i Tyskland og Storbritannien vil have et provenu på henholdsvis 148 milliarder kroner og 58 milliarder kroner.

”Hjemmearbejde vil fortsætte med at være helt normalt også efter pandemien er overstået,” siger Jim Reid, en anden analytiker hos Deutsch Bank.

Analytikerne fra Deutsche Bank mener, at udbyttet fra skatten skal bruges til at understøtte folk i lavtlønsjob, der ikke har samme mulighed for hjemmearbejde og som må formodes at blive udsat for større helbredsrisici i løbet af arbejdsdagen.

”Vores beregninger anslår, at udbyttet fra skatten kunne finansiere subsidier til folk med lave indkomster," siger Jiim Reid.

De foreslår helt konkret, at pengene skal bruges til at understøtte folk, der tjener mindre wnd 30.000 pund – eller cirka 250.000 kroner - om året, og ikke har mulighed for at arbejde hjemmefra.

En mulighed er, at folk over 25 år og er på mindsteløn modtager et løntilskud på 2.000 pund om året, hvilket svarer til 16.500 kroner.

Læs også: Berømt robot-ekspert: Sådan undgår du at miste dit job til et it-system eller en robotPremium
Coop ansætter ny digital direktør: Her er hans vigtigste opgave
Interview: Den danske supermarkedskoncern Coop skifter ud i topledelsen og ansætter Morten Viktor i en nyoprettet stilling som direktør for digital & e-commerce. "Min rolle bliver at få samlet hele det digitale kundemøde," fortæller han.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan grundlægger du en datacenterstrategi
Covid-19 understregede behovet for at kunne administrere datacentret på afstand – og for at lade virksomhedens øvrige medarbejdere løse endnu flere opgaver hjemmefra. Det har givet en lang række erfaringer, som kan komme din organisation til gavn på jeres videre digitale rejse. Herunder om, hvordan man optimerer forbindelsen mellem applikationer og data – og om, hvordan man målrettet placerer specifikke workloads, hvor det giver den største forretningsmæssige værdi. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.